Sanatate

#femei insarcinate #nastere #nastere naturala #cezariana #parinti

Expertul Acasa.ro, dr Tarek Abdou: Nastere naturala vs operatie de cezariana. Cate sunt permise?

Daca pentru orice viitoare mamica intrebarea referitoare la modalitatea de nastere este una dificila, aceasta devine si mai grea pentru cineva care isi doreste o familie numeroasa, intrucat exista restrictii. Natural sau prin cezariana? Cum e mai bine?

Inainte de toate, trebuie spus ca alegerea modalitatii de nastere se face in functie de starea de sanatate a pacientei si de evolutia fatului. Daca totul este in regula cu ei, nasterea naturala ar trebui sa fie prima optiune. Daca, in schimb, exista anumite probleme, fie la mama (miopie, probleme cu coloana, hipertensiune arteriala), fie la fat (dimensiuni prea mari comparativ cu bazinul mamei, cordon ombilical infasurat in jurul gatului sau daca sta cu capul in sus), fie la placenta, atunci e bine sa fie luata in calcul operatia de cezariana.

Nasterea naturala este considerata prima optiune pentru ca ar avea mai multe beneficii decat cezariana, spun medicii. Primul avantaj este dat de faptul ca fatul declanseaza nasterea atunci cand este pregatit sa vina pe lume si parcurge canalul nasterii, preluand de la mama bacteriile benefice, care ii vor intari imunitatea. De asemenea, apropierea dintre mama si copil se face mai repede, iar asta va usura si alaptarea. In plus, pacienta nu ramane cu cicatrici inestetice, iar recuperarea este mai rapida, nefiind vorba de o taietura a peretelui uterin.

Dar care este numarul de nasteri recomandat? Decizia privind cati copii sa ai apartine fiecarei femei sau familii in parte, asta e clar. Ce e bine de stiut, insa, este faptul ca nasterea naturala este mai indicata decat cezariana in cazul persoanelor care vor sa aiba o familie numeroasa. Se poate merge pana la 15 nasteri naturale. Da, stiu ca este un numar mare, dar se poate, au fost cazuri.

In ceea ce priveste operatia de cezariana, exista restrictii. In cazul nasterilor prin operatie de cezariana este indicat ca numarul maxim sa fie 4, cu pauza de 2 ani intre ele. Asta inseamna sa ii lasi organismului cel putin un an sa se refaca dupa o nastere, inainte de a concepe un alt copil. Este nevoie de acest ragaz pentru ca uterul sa fie foarte bine cicatrizat inainte de a incepe sa se extinda din nou, cand creste bebelusul, si a evita eventuale complicatii, precum ruptura uterina.

Sursa foto: npr.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
insarcinata

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea