Sanatate

#sex copil #bebelus #sarcina

Expertul Acasa.ro, dr Ciprian Pop-Began: Vrei musai o fetita? Sau neaparat un baiat? Afla cum cresti sansele de a stabili sexul bebelusului tau!

Sa fie sanatos, nu conteaza ce e. E o vorba veche, care circula frecvent printre viitorii parinti, mai ales la prima sarcina. La urmatoarele, insa, parca e important si sexul bebelusului, fie ca cine are fetita vrea un baietel, fie ca cine are baietel vrea si o fetita, fie ca mai vor un copil de acelasi sex cu primul. Asa ca vine intrebarea: putem creste, in vreun fel, sansele sa avem un bebelus de un anumit sex?

Genetic vorbind, tatal este cel care stabileste sexul copilului. Explicatia este foarte simpla: ovulul produs de ovarul mamei este purtator de cromozom X, iar spermatozoizii produsi de tata sunt purtatori de cromozomi X si Y. Asta inseamna ca, daca ovulul este fecundat de un spermatozoid de tip X, atunci se va naste o fetita, iar daca ovulul este fecundat de un spermatozoid de tip Y se va naste un baietel.

Cum calculam momentul in care va avea loc fecundarea ovulului? Ovulatia este momentul cheie. Atunci ovarul femeii elibereaza ovulul, care traieste doar 12-24 de ore in organism. In cazul menstruatiilor regulate, care vin la 28 de zile, calculul este mai usor, ovulatia avand loc, de regula, in ziua 14. Daca discutam despre o menstruatie neregulata, atunci poate fi nevoie de efectuarea unor teste de ovulatie sau de monitorizarea ecografica a ovulatiei, pentru a depista ziua fertila. Trebuie specificat, insa, ca nu este musai ca sarcina sa se instaleze din prima incercare.

Putem sti cand actioneaza spermatozoizii de tip X si cei de tip Y? Ce este bine de retinut despre spermatozoizi este ca cei de tip X sunt mai mari, mai lenti si ca traiesc in jur de 3-5 zile in uterul femeii. Spermatozoizii de tip Y sunt mai mici, mai rapizi si traiesc doar 1-2 zile. In functie de acest lucru si de dorinta de a avea un copil de un anumit sex, putem programa contactul sexual inainte sau in ziua ovulatiei.

Putem controla, in acest fel, ce tip de spermatozoid va fecunda ovulul? Nu putem controla mersul naturii, dar ii putem arata directia pe care ne-o dorim, chiar daca nu exista garantii ca lucrurile se vor si intampla asa. Asta inseamna ca daca actul sexual are loc chiar in ziua ovulatiei, primii spermatozoizi care vor ajunge la ovul sunt cei de tip Y, mai rapizi, adica aceia care vor da bebelusului sexul masculin. Daca actul sexual are loc, insa, cu 3-4 zile inainte de ovulatie, atunci spermatozoizii de tip Y nu vor supravietui pana cand va fi eliberat ovulul, deci nu il vor putea fertiliza, in schimb vor ajunge la ovul spermatozoizii de tip X, care sunt mai lenti, dar cu o durata de viata mai mare, iar acestia vor da fatului sexul feminin.

CITESTE SI:

Sinechia uterina - o afectiune ascunsa, care poate amana maternitatea

Sursa foto: babycentre.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Ciprian Pop-Began