Sanatate

#automedicatie depresie # medicamente depresie #depresie

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: 4 lucruri pe care nu le stiai despre depresie

Cu siguranta stii multe lucruri despre depresie. Mai ales daca aceasta boala te-a afectat pe tine sau pe cineva drag. Sau poate ca esti interesata de sanatate in general pentru ca vrei sa ai grija de tine. E un lucru bun sa fii informat in cat mai multe privinte, inclusiv aceasta, pentru ca iti permite sa-ti dai seama de semnalele de alarma pe care le emite organismul si sa ceri ajutor de specialitate in cel mai scurt timp. Si sunt situatii in care conteaza foarte mult rapiditatea cu care ceri ajutor!

Iata lucruri pe care probabil nu le stii despre depresie, dar care pot intregi tabloul cunostintelor tale despre aceasta boala.

  • Persoanele care sufera de depresie au hipocampusul mai mic. Acesta este o parte a creierului care este responsabila cu memoria si controlul emotiilor. Persoanele care se nasc astfel sunt predispuse la depresie. Cele care au avut un hipocampus normal la nastere dar in prezent il au mai mic si sufera de depresie, e posibil sa fi fost afectate de stres. Cortizolul - hormonul stresului - este prezent in creier in cantitati mai mari decat ar trebui si se presupune ca duce la scaderea hipocampusului.

  • Exista o stransa legatura intre depresie si inflamatie. Se pare ca cele mai noi cercetari in domeniu concluzioneaza ca adesea debutul inflamatiei in organism coincide si cu debutul depresiei. Iata un argument in plus sa ai grija de tine si sa-ti tratezi orice boala somatica ocazionala.

  • Instalarea depresiei conduce la un dezechilibru chimic la nivelul creierului. Serotonina si noradrenalina sunt neurotransmitatori si daca ei sunt prezenti in numar mai mic in creier si persoana este depresiva.

  • Unele medicamente provoaca depresie in timp ce incearca sa trateze alte boli. Contraceptivele orale, medicamentele pentru reglarea tensiunii arteriale si pentru remedierea acneei sunt cunoscute ca declansatoare ale depresiei. Iata asadar un alt argument puternic impotriva automedicatiei. Un medic care prescrie un tratament stie atat istoricul medical al pacientului cat si posibilele reactii adverse ale medicamentelor recomandate.

Acum ca ai aflat aceste lucruri e bine sa ajungi si la cateva concluzii de folos pentru sanatatea ta. Printre ele ar putea fi si urmatoarele: nu te stresa cu lucruri pe care nu le poti schimba, mergi la medic pentru analize de rutina dar si cand ti se pare ca ceva ciudat se intampla in organismul tau, ia tratamentele recomandate si urmareste felul in care reactionezi la ele - in caz ca nu functioneaz la tine, cere inlocuirea lor. Nu te automedica, risti sa ajungi la probleme complicate.  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Simona Jeles

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea