Sanatate

#nastere #nastere naturala #cezariana

Expertul Acasa.ro, dr Tarek Abdou: Nasterea naturala dupa cezariana. Merita sa-ti asumi riscurile?

Cand o femeie naste prin operatie de cezariana, i se recomanda aceeasi procedura si pentru nasterile ulterioare. Am fi tentati sa credem ca nu se poate altfel, dar nu este chiar asa. Nasterea vaginala dupa cezariana este posibila, dar este foarte rar indicata, pentru ca poate veni cu riscuri.

Nasterea naturala are numeroase beneficii, potrivit medicilor, chiar si atunci cand vine dupa o operatie de cezariana. Principalul avantaj al nasterii vaginale dupa cezariana este ca evitam sa facem o noua incizie la nivelul uterului. Aceste taieturi cresc sansele ca, la o sarcina viitoare, sa ne intalnim cu o placenta care acopera partial sau total colul uterin (placenta praevia) sau sa descoperim ca vasele de la nivelul placentei se dezvolta adanc in interiorul peretelui uterin (placenta accreta), ambele situatii putand provoca sangerari masive in timpul sarcinii sau la nastere. In plus, recuperarea este mai mica dupa o nastere naturala, iar pierderile de sange sunt mai reduse, comparativ cu o operatie de cezariana.

Totusi, cat de des este recomandata aceasta procedura? Desi in tarile occidentale nasterea naturala dupa cezariana se practica destul de frecvent, la noi acest lucru se intampla rar spre deloc, din cauza riscurilor care pot surveni: ruptura uterina si sangerare masiva. Riscul de ruptura uterina exista intrucat nu putem sti cu certitudine cat de bine s-a vindecat taietura de la prima cezariana. Daca segmentul este foarte subtire, precum foita de ou, atunci exista un risc destul de mare ca incizia sa se rupa, in timpul travaliului, si sa apara o sangerare masiva. In mod normal, insa, daca pacienta este monitorizata atent, iar travaliul a fost indus natural, nu prin medicatie, nu ar trebui sa existe astfel de probleme.

Si atunci, de ce nu este recomandata in spitalele de la noi o astfel de procedura? De teama. Pacientele se tem de complicatiile care pot surveni si nu vor sa riste ca bebelusul sa pateasca ceva desi, potrivit statisticilor, probabilitatea este foarte mica. In plus, daca nici prima data nu s-a putut naste natural, exista riscul ca nici de aceasta data sa nu se poata, fie pentru ca pacienta este prea ingusta in bazin, fie pentru ca bebelusul este prea mare, iar un travaliu prelungit poate cauza suferinta fetala, deci se ajunge tot la o operatie de cezariana.

Chiar daca sunt femei dispuse sa incerce aceasta varianta, e bine de stiut ca nu se recomanda oricui nasterea vaginala dupa cezariana. Daca pacienta are deja doua operatii prin cezariana si nicio nastere vaginala, atunci ea nu poate fi un candidat pentru aceasta procedura. La fel se intampla si in cazul pacientelor cu trei sau mai mult operatii de cezariana, precum si in cazul celor care prezinta cicatrici deasupra partii inferioare a uterului.

De aceea, cel mai indicat este ca decizia privind modalitatea de nastere sa fie luata in urma consultarii cu medicul care urmareste sarcina. El stie cel mai bine care este varianta cu cele mai putine riscuri si te poate sfatui in consecinta.

Sursa foto: littlethings.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
copil

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea