Sanatate

#goji superaliment #superaliment #goji sanatate #proprietati goji #goji

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Goji, fructele care tin bolile la distanta! Ce alte superputeri au

Aceste fructe din Tibet sunt folosite de mult timp in medicina traditionala pentru a imbunatati vederea, prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale, intarirea sistemului imunitar si pentru a ameliora simptomele de oboseala. 

De ce sunt considerate superalimente?

  • este greu de crezut insa fructele goji au mai multa vitamina C decat citricele, are cel mai bogat continut in vitamina C dintre alimente;

 -contin vitamina E care este regasita foarte rar in fructe, este un antioxidant puternic, previne aparitia si evolutia aterosclerozei
- vitaminele B1 (Tiamina), B2 (Riboflavin) si B6 - necesare proceselor biochimice de transformare a hranei in energie;

  • fructele goji contin in cantitati foarte mari carotenoizi cu efect puternic antioxidant si de fotoprotectie solara, cele mai importante fiind: 

- beta-carotenul - in cantitate mai mare ca si in morcovi, esential pentru producerea vitaminei A;

- luteina - important pentru regenerarea ADN-lui si a tuturor celulelor organismului

  •  mai contin 21 de microelemente - cum ar fi fier, magneziu, potasiu, cupru, calciu, fosfor, zinc si germaniu - agent anticancerigen care se regaseste foarte rar in alimente. 
  • 18 aminoacizi esentiali, acestia sunt indispensabili unei vieti sanatoase si nu pot fi sintetizati de organism
  •  alte substante importante:

- beta-sisterol - are efect antiimflamator si un rol semnificativ in scaderea nivelului de colesterol;

- fisalina - intareste sistemul imunitar;

- betaina - actioneaza benefic in caz de tulburari nervoase, imbunatateste memoria, protejeaza ficatul;

- ciperona - are un rol important in controlul tensiunii arteriale;

- solavetivona - manifesta efect puternic antifungic si antibacterial

  • Deoarece fructele au un continutul crescut de antioxidanti si zeaxantina care au capacitatea de a reduce riscul de degenerescenta maculara, principala cauza a orbirii in randul persoanelor de peste 55 de ani.

Persoanele cu afectiuni renale sunt sfatuite sa nu consume frecvent goji, deoarece aceste fructe contin cantitati mari de oxalati, care impiedica absorbtia calciului in oase si favorizeaza formarea pietrelor.

Eu folosesc fructele goji sub forma dezhidratata la micul dejun in portia de ovaz sau in smoothie-uri, dar nu ma limitez doar la asta le pun si in diverse prajituri, salate, in orez etc.

Fructele goji pot fi folosite si in retetele celor mici, fiind benefice pentru organismul lor în plina dezvoltare.

Pot fi administrate copiilor peste 1 an si este indicat sa nu ii dai mai mult de 4-5 fructe pe saptamana.

De asemenea exista si sirop natural din fructe goji care este foarte eficient si usor de administrat.

Fructele de gojisunt folosite si in cosmetica, ajutand la stoparea îmbatranirii premature a pielii, hranind pielea si curatand-o. Pentru ca sunt bogate in betacaroten, fructele de goji pot trata cu succes petele de pe piele, grabind procesul de vindecare.

Este imposibil sa nu iti placa aceasta minune a naturii asa ca incearca sa o introduce in alimentatia ta!

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ana Ionita

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea