Sanatate

#diastema #spatiere dinti #stomatolog #dinti #fatete ceramice #strungareata

Expertul Acasa.ro, dr Lucy Visinescu: Strungareata, intre estetic si inestetic

Diastema, spatiul dintre cei doi incisivi centrali superiori, a fost un trend in moda, insa mai nou se doreste reducerea sau chiar inchiderea ei. Aparuta prin eruptia dintilor permanenti, a caror dimensiune este uneori neconcordanta cu dimensiunea maxilarelor, ambele mostenite genetic, diastema mai poate fi produsa si de o papila interincisiva voluminoasa sau de un fren labial gros si jos inserat (acea mucoasa mobila ce ataseaza buza de mucoasa fixa). Lipsa unor dinti, in special incisivii lateral sunt, de asemenea, cauze ale diastemei.
Uneori diastema poate fi sexy, ca in cazul Madonei, Lara Stone, Jessica Hart, alteori insa, mai ales cand se asociaza cu spatierea intregului grup frontal, da un aspect inestetic de grebla.

Ce se poate face?

In cazul incongruentei dento-alveolare, adica dinti mici pe arcade mari, spatiile inestetice dintre dinti pot fi inchise prin fatete ceramice, aplicate pe dinti cu adezivi speciali, in acest caz putandu-se imbunatati nu doar dimensiunea, ci si forma si culoarea dintilor, adica o cosmetizare majora a zambetului.
Daca insa nu se doreste fatetarea dintilor, inchiderea diastemei se poate face cu rasini compozite, similar unei obturatii, cu conditia ca spatiul ce trebuie inchis sa nu fie prea mare, pentru a nu avea in final, in loc de diastema, doi dinti de iepuras.
Spre deosebire de ceramica, rasinile compozite nu sunt stabile cromatic si in timp se pot ingalbeni si deveni inestetice. Acest inconvenient se remediaza insa la controalele stomatologice periodice efectuate la sase luni, cand se pot lustrui suprafetele obturatiilor vechi.
In cazul in care diastema este produsa prin departarea incisivilor centrali de o papila interincisiva voluminoasa, se impune modelarea acesteia prin gingivoplastie cu gingivectomie anterior inchiderii spatiului prin metodele anterior enumerate.
Frenurile groase si jos inserate vor beneficia de frenectomie, eliberand buza si detensionand mucoasa fixa de care se ataseaza. Uneori cand aceste frenuri sunt si scurte, buza poate fi tinuta in tensiune, si gura usor intredeschisa lasa expusi dintii frontali, situatie ce poate fi sexy, dar care predispune la carii si afectiuni ale gingiei.
Date de contact:

Tel: 0744 68 76 65

E-mail: lucy.visinescu@gmail.com

Web: ddsdental.ro

Sector 1, Bucuresti

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lucy visinescu