Sanatate

#medic #polen #alergeni #alergii #diagnostic #febra fanului #alergii de primavara #par de animale

Expertul Acasa.ro, dr. Monica Jugravu, medic de familie: Esti alergic? Iata cum te poti bucura de primavara!

Alergiile sunt specifice sezonului de primavara, cand organismul, obosit dupa o lupta cu temperaturile scazute si privatiunile unei ierni grele, devine mai putin rezistent in fata factorilor agresivi din mediu. Prin urmare, reactioneaza la una sau mai multe substante la care sunteti expusi in viata de zi cu zi.

Substantele ce produc reactii ale organismului se numesc alergeni (par de animale, polen, acarieni din praful de casa, alimente, precum ouale si crustaceele).

Alergenii pot fi inhalati, atinsi, mancati sau, in cazul unei intepaturi de insecte, injectati sub piele. Deseori, reactia alergica se produce rapid.

Cand este invadat de alergeni, organismul persoanei alergice se apara producand anticorpi – proteine menite a neutraliza alergenii.

Afectiunea alergica este cauzata de reactia dintre anticorpi si alergeni, ce are loc in interiorul organismului.

Persoanele predispuse la alergii produc cantitati mai mari dintr-un anumit tip de imunoglobulina, numita IgE. Aceasta IgE se formeaza dupa contactul initial cu un alergen si se ataseaza de celulele din tesuturi, numite mastocite. Cand organismul intalneste din nou acelasi alergen, poate reactiona cu IgE, determinand mastocitele sa elibereze o serie de substante printre care si histamina. Acestea provoaca inflamatia tesuturilor din jur si cauzeaza diverse simptome alergice, in functie de locul afectat.

Cum se manifesta alergiile

Simptomele comune sunt: rinoreea (scurgeri nazale), stranutul si congestia nazala (tractul respirator superior), wheesing (respiratie suieratoare ) si dispnee (respiratie dificila) (tractul respirator inferior) si pruritul (mancarimea) ochilor, pielii.

Semnele pot fi edemul nazal, durerea sinusurilor la palpare, roseata si edem conjunctival, precum si aparitia iritatiilor la nivelul pielii.

Cum pot fi depistate alergiile

Pentru a pune un diagnostic corect, trebuie sa facem un istoric amanuntit al afectiunii. Istoricul trebuie sa includa intrebari referitoare la frecventa si durata crizelor si modificarilor in timp, factorii determinanti identificati, corelatiile cu anotimpul sau cu anumite situatii (de exemplu, aparitia previzibila in timpul sezonului cu polen, dupa expunerea la fan/praf, in timpul efortului fizic sau in anumit locuri). 

Apoi este indicata efectuarea  testelor nespecifice – trebuie realizata numaratoarea elementelor sanguine pentru depistarea eozinofiliei (prezenta excesiva a eozinofilelor in sange, intalnita in unele alergii sau boli parazitare) la toti pacientii. 

Un numar diferential de eozinofile de 5-15% din totalul de leucocite sugereaza atopie (teren alergic) (predispozitie la alergie), dar este nespecific.

Nivelurile de IgE sunt crescute la cei atopici (predispusi la alergii), dar sunt putin de folos in diagnosticare, deoarece ele sunt crescute si in cazul infectiilor parazitare.

Testele specifice - testele cutanate - folosesc concentratii standard de antigen introduse direct in piele si sunt indicate atunci cand un istoric si un examen fizic detaliat nu identifica cauza simptomelor.

Testele cutanate au valoare predictiva pozitiva mai mare pentru diagnosticarea rinosinuzitei si conjunctivitei alergice decat pentru diagnosticarea astmului alergic /alergiei alimentare.

Rinita alergica sau febra fanului

La inceput de primavara, o afectiune des intalnita este rinita alergica sau febra fanului. Rinita alergica este caracterizata prin: rinoree, prurit nazal, stranut, congestie si inflamatie nazala.

Alergeni frecventi: copaci, iarba, polen de flori si fungi (sezoniera).

Factori de risc – istoric familial de atopie, mai multi barbati decat femei, expunerea precoce la fum de tigara, nastere in perioada sezonului cu polen, istoric de astm.

Diagnostic – prezenta IgE specific alergenului prin teste cutanate, secretii nazale cu eozinofilie.

In ce consta tratamentul

1 Controlul mediului – indepartarea /evitarea alergenilor reprezinta tratamentul principal al alergiei.

2 Antihistaminicele nu afecteaza productia /metabolizarea histaminelor, dar blocheaza receptorii.

3 Medicamentele antiinflamatoare sunt ineficiente. Corticosteroizii pot fi administrati intranazal.

Reguli igieno-dietetice

Urmatoarele strategii va vor ajuta sa evitati pe cat posibil reactiile alergice si sa va traiti viata din plin: 

  • incercati sa identificati factorii declansatori specifici si sa-i evitati.
  • luati intotdeauna la dumneavoastra medicamentele, mai ales daca suferiti de astm, alergii alimentare sau sunteti alergic la intepaturi de insecte.
  • adoptati o alimentatie echilibrata, bogata in antioxidanti, vitamine, minerale, fructe si legume proaspete.

 

Date de contact:
Dr Jugravu Monica

CMI Dr Jugravu Monica
www.medicdefamilie.com
monicajugravu@yahoo.com
Telefon:  0723397457

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Monica Roxana Jugravu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea