Sanatate

#cancer #chirurgie #cancer col uterin # expert acasa.ro elena chitoran # cancer femei

Expert Acasa.ro, sr Elena Chitoran: De ce trebuie sa ne testam periodic pentru cancerul de col uterin?

Cancerul de col uterin continua sa reprezinte o importanta problema de sanatate mondiala, reprezentand a doua cauza de mortalitate prin cancer pentru populatia feminina si insumand 44% din totalul neoplaziilor genitale feminine.

O femeie moare de cancer de col uterin in lume la fiecare 8 minute. Cancerul de col uterin reprezinta o grava problema de sanatate publica si sociala, depistarea este tardiva, cheltuieliile pentru tratament sunt foarte mari, iar rezultatele sunt sub masura asteptarilor, asadar preventia este un imperativ.

Ce trebuie sa stim despre cancerul de col uterin este ca este o boala relativ asimptomatica (putandu-se manifesta sub forma unor sangerari vaginale reduse cantitativ, a unei secretii anormale sau putand sa nu aiba nici un simptom), ceea ce face ca, de multe ori, aceasta forma de cancer sa fie descoperita in faze foarte avansate, in care posibilitatile de vindecare sunt limitate.

Daca in fazele initiale ale cancerului de col uterin pot fi adoptate metode terapeutice ce pot chiar sa pastreze capacitatea reproductiva a femeii (amputatie de col sau radioterapie curativa), in fazele avansate se pot impune interventii mutilante care pot fi urmate de rezultate nu intotdeauna satisfacatoare. Interventiile aplicate la cazurile avansate se numesc pelvectomii sau exenteratii pelvine si presupun excizia organelor genitale in bloc cu rectul sau/si vezica urinara, fiind urmate de anus iliac sau/si ureterostomie cutanata permanente. Deasemenea pot fi necesare si rezectii ale altor organe abdomino-pelvine (anse intestinale, colon, apendice) sau ale planseului pelvin. Astfel de interventii sunt intotdeauna insotite de complicatii majore, discomfort psihologic al pacientei si rezultate mai proaste in ceea ce priveste rata de recidiva si supravietuirea la distanta.

Pentru a evita astfel de situatii este necesar screeningul prin test Babes Papanicolau, colposcopie cu examen citologic.

  • Screeningul se incepe la primele contacte sexuale si se fac doua frotiuri la cel mult un an interval;

  • Se continua apoi anual pana la 30 de ani;

  • Intre 30-60 de ani se face cate un frotiu la 3 ani;

  • Dupa 60 de ani, daca nu s-au constatat elemente patologice, femeile pot fi rechemate mai rar.

Astfel efectuat screeningul determina o scadere cu pana la 80% a mortalitatii prin cancer de col uterin. In fazele initiale neoplasmul de col uterin este curabil in proportie de peste 90%, cu rate reduse de recidiva.

Neoplasmul colului uterin este o adevarata „boala cu transmitere sexuala”, peste 90 % dintre cazuri fiind datorate infectiei cu HPV (Human papilloma virus). 50 % dintre femeile cuprinse intre 15-75 de ani sunt purtatoare HPV, 25 % fiind infectate cu tulpini multiple.

Orice femeie sexual activa, indiferent de varsta trebuie sa participe la screening, deoarece exista cazuri de cancer de col uterin si la femei sub 20 de ani, cu un varf de incidenta intre 30-40 de ani. Testarea pentru tulpinile oncogene ale HPV (16,18) este un desiderat la toate femeile active sexual, deoarece depistara unei astfel de tulpini poate indrepta o femeie catre un program de urmarire mai agresiv.

Screeningul depisteaza leziunile incipiente si leziunile precursoare, permitand folosirea unor metode terapeutice relativ non-invazive cu impact redus asupra posibilitatilor fertile ale femeii. De asemenea, permite depistarea unor leziuni ce impun investigatii suplimentare de confirmare histopatologica a cancerului de col (Biopsia cervicala clasica cu pensa, Chiuretajul endocervical, Conizatia diagnostica), indreptand pacienta catre tratamentul adecvat.

Ce trebuie sa retinem despre cancerul de col uterin este ca screeningul efectuat regulat salveaza vietii, permitand femeilor afectate de cancer de col uterin sa beneficieze de cele mai bune metode terapeutice si sa se bucure de o viata implinita dupa tratarea bolii.

Dr Elena Chitoran
Medic Specialist - Chirurgie Generala

Medicover Hospitals
Web: medicover.ro
Inst. Oncologic Bucuresti - Clinica Chirurgie I
Web: iob.ro

Telefon: 0725.529.700
Facebook.com/Dr.
ElenaChitoran

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elena Chitoran

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea