Sanatate

#screening #chirurgie #cancer barbati #ghid cancer # expert acasa.ro elena chitoran # cancer femei

Expertul Acasa.ro, dr Elena Chitoran: Ghid practic de depistare a cancerului

De multe ori, in profesia pe care o practic (medic specialist chirurg, cu experienta de peste 7 ani in chirurgia oncologica), m-am intalnit cu oameni, care pusi in fata realitatii de a avea o forma de cancer, m-au intrebat surprinsi “ Dar cum se poate intampla asa ceva, cand eu mi-am facut anual analize?”.

Ei bine, nu este suficient sa ne recoltam analize de sange. Acestea pot sa ne arate unele modificari de regula asociate cu forme avansate de cancer. De exemplu o scadere a hemoglobinei poate sugera o anemie secundara pierderii de sange dintr-o tumora, sau o crestere a enzimelor hepatice ne poate sugera prezenta unor metastaze hepatice.

Dar analizele de sange nu pot sa precizeze daca aceste modificari sunt datorate unei forme de cancer sau unor alte bolii mult mai tratabile si cu prognostic mult mai bun. Nici chiar, de acum, mult prea cunoscutii “markeri tumorali”, nu sunt 100% fiabili, in a preciza daca un bolnav are cancer. Markerii pot fi crescuti in afectiuni necanceroase (inclusiv unele forme de inflamatii) si pot fi normali in anumite forme de cancer. Retinem ca NU EXISTA MODIFICARI ALE ANALIZELOR DE SANGE IN CAZURILE INITIALE DE CANCER. Cancerul necesita metode specifice de diagnosticare, totalitatea acestor metode constituind screeningul.

De aceea, in acest articol, mi-am propus sa sugerez un program de screening (analize ce trebuiesc efectuate periodic la persoane sanatoase clinic), accesibil oricui, care poate duce la detectia formelor initiale de cancer ce beneficiaza de tratamente optime, de cele mai multe ori curative si in care sansele de supravietuire fara semne de recidiva sunt foarte mari. Deasemenea, screeningul astfel efectuat, poate depista afectiuni premaligne, care se pot trata, inainte de a aparea cancerul.

Femei:

  • ecografie mamara anual, incepand cu varsta de 25-30 de ani

  • mamografie anual la femeile peste 45 de ani – inaintea acestei varste mamografia se face doar la indicatia medicului radiolog, deoarece este o metoda iradianta

  • examinare clinica ginecologica si testul Babes-Papanicolau anual – la indicatia medicului ginecolog se pot executa si alte proceduri cum ar fi colposcopia cu citologie, biopsia de col uterin, chiuretaj bioptic, electrorezectia cu ansa diatermica a colului.

  • ecografie transvaginala la indicatia medicului ginecolog

Barbati:

  • recoltarea PSA-ului anual incepand cu varsta de 45 de ani (marker specific pentru cancerul de prostata)

Ambele sexe:

  • ecografie abdomino-pelvina o data la 2 ani – in functie de rezultate pot fi indicate si alte examene cum ar fi tomografia computerizata sau RMN-ul

  • colonoscopie si endoscopie digestiva superioara o data la 2-3 ani – cu toate ca aceste explorari sunt neplacute ele pot fi realizate sun anestezie ceea ce inlatura discomfortul resimtit de pacient.

Ca regula generala, daca pacientul are in familie, la rudele de gradul I/II cazuri confirmate de cancer, trebuie sa inceapa programul de screening la o varsta cu 10 ani mai mica decat varsta la care a fost diagnosticata ruda sa. Ex. Daca mama a fost diagnosticata la 42 de ani cu cancer de colon, fiica trebuie sa inceapa screeningul specific (colonoscopie) la 32 de ani.

Ceea ce trebuie sa retinem este ca aceste metode contribuie la scaderea mortalitatii prin cancer cu pana la 80%, pemitand depistarea majoritatii cancerelor in forma initiale curabile.

Dr Elena Chitoran
Medic Specialist - Chirurgie Generala

Medicover Hospitals
Web: medicover.ro
Inst. Oncologic Bucuresti - Clinica Chirurgie I
Web: iob.ro

Telefon: 0725.529.700
Facebook.com/Dr.
ElenaChitoran

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elena Chitoran