Familie & Relatii

#romantism femei #iubire barbati #iubire femei

Expertul Acasa.ro, psihologul Marcelica Chiriac: Manifestarea iubirii la femei si barbati - imposibila egalitate

Apartenenta la un sex sau altul releva diferente in perceperea iubirii. In mod traditional, femeile au fost considerate ca fiind mai romantice decat barbatii. De ce aceasta mutatie? Femeile sunt focalizate in dorinta casatoriei si, totodata, sunt interesate de dragoste mai precoce decat barbatii.  Casatoria are un efect mai puternic asupra vietii femeii decat asupra vietii barbatului si, de aceea, ea determina un interes mai mare in orientarea comportamentului erotic premarital. Chiar si astazi, statutul social-economic al femeii continua sa fie influentat in mare masura de statutul barbatului.

 

Din antichitate, frumusetea feminina este celebrata de catre artisti si asimilata totodata unei capcane ucigatoare. Stralucirea, frumusetea femeilor provoaca frica: obiect de veneratie, ea suscita neancrederea barbatilor.

Barbatii zilelor noastre, pe langa faptul ca sunt mai romantici decat femeile, se indragostesc si se simt atrasi de femei mai frecvent si mai rapid, in vreme ce femeile consuma mai mult timp pentru a se decide si angaja intr-un parteneriat erotic. Dar odata decise, ele tind sa se implice erotic mult mai intens chiar decat “suporta” uneori barbatii care, in aceste conditii, cauta sa se “elibereze” de greu cucerita “capcana”. Sa explice oare acest comportament si frecventa mult mai mare a femeilor singure?  Ambele sexe sunt insa egal repartizate in privinta comportamentelor de tip “eros” .

 

Fengler gaseste ca pe masura  ce relatia erotica progreseaza, romantismul creste pentru barbati si descreste pentru femei. Totodata, femeile sunt cele care pun capat unei relatii, cu mai mare probabilitate decat barbatii, in vreme ce ei resimt o mai mare suparare cand relatia sfarseste.  Romantismul in dragoste se pare ca este influentat si de alte variabile, in afara sexului.

 

Comparand femeile cu barbatii din punct de vedere al manifestarilor erotice, cercetatorii conchid ca barbatii sunt mai romantici, se indragostesc mai repede, dar mai putin intens. Ei insa nu se ridica la nivelul de intensitate al atractiei fata de partener, pe care il manifesta femeile si nu percep o relatie atat de stransa intre sex si dragoste, precum acestea din urma.

In schimb, femeile tind sa fie mai pragmatice in dragoste, deoarece ea devine mijloc pentru alegerea partenerului si pentru casatorie, care inca joaca un rol important in viata lor.

Sursa: Pavel Petroman

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Marcelica Chiriac