Familie & Relatii

#compatibilitate cuplu #relatii #cuplu

Expertul Acasa.ro, psihologul Marcelica Chiriac: Cum ajungeti sa fiti pe aceeasi lungime de unda in relatie

Relatiile satisfacatoare sunt construite prin raportare, nu prin incredere sau acorduri. O relatie bazata pe incredere reciproca poate avea loc doar intre doi oameni puternici. Trebuie sa testam puterea celuilalt, oferindu-i treptat din ce in ce mai mult ca sa vedem ce se intampla. O relatie care are la baza increderea reciproca aduce foarte multe satisfactii, fiind una dintre cele mai agreabile relatii.

Oamenii au diferite praguri de incredere. Daca ai un prag de incredre prea scazut, vei fi prea credul si probabil vei fi adesea deceptionat. Daca, dimpotriva, ai un prag prea ridicat, cealalta persoana va trebui sa ofere foarte mult inainte de a-ti castiga increderea.

 Compatibilitatea se instituie prin adoptarea aceluiasi ritm intre doua persoane si prin construirea unui raport. Compatibilitatea apare atunci cand persoana ta reflecta si completeaza un anumit aspect ce tine de partenerul tau. Nu este vorba de o copiere, ci mai degraba de ceva ce aduce a dans. Cand devii compatibil cu cineva, arati ca esti disponibil si impartasesti viziunea pe care celalalt o are despre lume. Compatibilitatea la nivel comportamental presupune sa iti potrivesti propriile miscari cu ale celuilalt in timp ce iti pastrezi identitatea si integritatea. Este ca un duet in muzica: doua persoane care nu interpreteaza aceeasi melodie, ci se armonizeaza pentru a produce ceva mult mai fumos.

Dragostea este asimilarea perfecta a unei sedinte de autohipnoza, cu adancirea intr-o obsesie dulce-amara, pentru ca ne dorim sa fim si sa ramanem asa cum ne vede partenerul nostru. Pentru ca nu putem sa existam la nesfarsit fara dragoste, ne vestejim si murim fara ea. Avem nevoie de stabilitatea certitudinii unei iubiri, pentru ca nivelul serotoninei sa se mentina in parametri ideali.

Majoritatea teoreticienilor considera ca oamenii sunt impinsi spre iubire si nu atrasi de ea. Si tot ei, teoreticienii, au definit una dintre trasaturile iubirii drept absenta anxietatii. Acest lucru se vede foarte clar la oamenii sanatosi. Nu exista indoiala in ce priveste tendinta spre tot mai multa spontaneitate, abandonarea mecanismelor de aparare, a rolurilor si a eforturilor in relatie. Pe masura ce aceasta avanseaza , exista tot mai multa intimitate, sinceritate . Aceasta sinceritate include a-i permite partenerului sa te vada cu tot cu greselile slabiciunile si defectele fizice si psihice pe care le ai.  Sanatatea psihica vine mai degraba din a fi iubit decat din a fi privat de iubire.

 

“Iubirea nu cauta nici o cauza in afara ei insasi si nici o limita; isi este propriul rod, propria bucurie. Iubesc pentru ca iubesc; iubesc ca sa pot iubi” spunea Sf. Bernard.

Iubirea trezeste sufletul. Acest lucru se intampla pentru ca sunt  doi poli care se atrag. Sufletul nu e pasiv. Vibreaza in rezonanta cu tine ori de cate ori incerci sa te eliberezi de limitele pe care ti le-ai impus.

Sa nu uitam totusi ca ceea ce ii atrage pe doi oameni ii poate separa uneori, pentru ca neimplinirile, perceperea realitatii ce dezgoleste dragostea de magie, determina individul sa substituie dragostea catorva zone de confort, sigure. Dar este in noi dorinta de a deveni, la un moment dat,  o lume pentru altcineva…

Date contact:

Marcelica Chiriac
Cabinet individual de psihologie
Psiholog, psihoterapeut prin hipnoza, relaxare si terapie Ericksoniana
Tel.: 0726.750.659
E-mail: marcelica.chiriac@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Marcelica Chiriac

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea