Sanatate

#imunitate #scaderea imunitatii #cresterea imunitatii #cauza imunitate scazuta

Expertul Acasa.ro, Renata Mihalache: S-a deschis sezonul de imunizare!

O raceala tratata tine sapte zile, una netratata - cam vreo saptamana. Dar una… preintampinata? Foarte putin sau deloc, asa cred ca speram cu totii, de vreme ce itirea lui septembrie in calendar, inceperea scolii si gradinitei, ba chiar si reintoarcerea la birou dupa vacanta coincid in ultimii ani si cu debutul a ceea ce numim „cure de imunizare”.

 

Farmaciile si magazinele naturiste fac vanzari-record din gama de produse ce ne promit sa devenim adevarati supermani in fata oricarui agresor ce ne-ar putea ameninta linistea cailor respiratorii! Nu stim in cate case se mai pun astazi muraturi, dar putem sa declaram religie de stat prepararea si administrarea siropului de catina cu miere!

Cum privim imunitatea? Ca pe o functie a organismului ce trebuie periodic revigorata sau sustinuta cu precadere primavara si toamna? Avem oare cu totii nevoie sa ne sporim rezistenta in fata infectiilor? Cum ne putem evalua obiectiv nivelul de imunitate la un moment dat pentru a sti daca e cazul sa o stimulam? Si, foarte important, ce tipuri de strategii si stimulente avem la indemana si cum le alegem pe cele mai potrivite pentru noi?

 

Ce este imunitatea?

Foarte pe scurt, este acel sistem a carui menire si capacitate este aceea de a diferentia self-ul de non-self (tesuturile corpului pe care il deserveste, ca si substantele benefice pentru el de alte materii sau organisme straine, cu potential de a ameninta bunastarea primelor), de a fi in permanenta alerta intru depistarea non-self-ului, de a-l anihila si a face apoi curatenie, eliminand resturile luptei, deseurile, „cadavrele” din ambele tabere si substantele secretate in batalie, precum si de a initia vindecarea tesuturilor afectate ale self-ului!

Surprinzator poate, self-ul se intinde de la startul protector al pielii si pana la bariera complexa a sistemului digestiv, a tesuturilor cailor respiratorii, urinare, a aparatului genital. In aceste zone „expuse”, desi aflate in incinta self-ului, avem de-a face cu o anticamera in care captam, incidental sau in vederea metabolizarii, fragmente de mediu extern (substante si organisme), iar cele cu potential patogen sunt recunoscute si anihilate inainte de a putea penetra barierele chimice sau fizice care apara aceste cai de acces catre tesuturile in care ar putea prolifera, ca si catre sangele pe care l-ar putea folosi pe post de cale de transport in colonizarea masiva a corpului uman.

Exprimarea eficientei sistemului imunitar nu ar trebui sa ne preocupe doar cantitativ, ci si calitativ! Raspunsul sau trebuie sa fie prompt, dar si perfect calibrat: o imunitate slaba lasa teren de actiune microorganismelor patogene, toxinelor, inflamatiilor si tumorilor, iar una dezechilibrata va ataca inclusiv materia benefica destinata metabolizarii (alergii), sau, la extrem, insesi tesuturile self-ului (autoimunitate)!


O buna imunitate

Majoritatea ne nastem cu un sistem imunitar perfect functional, cel putin atata de cat este capabil Homo Sapiens in acest moment al evolutiei sale, ca si al evolutiei formelor de viata ce ne pot infecta.

Si, desi indeobste vedem sistemul imunitar ca pe unul relativ autonom si nu obisnuim sa il relationam la alte functii ale organismului, o buna imunitate insoteste o buna stare de sanatate in general. Si cum sanatatea nu se poate afirma ca este in ziua de azi un rod al intamplarii, este clar ca o imunitate eficienta ii deserveste pe aceia dintre noi care se straduiesc sa mentina in parametri acest dar al naturii! A deveni „bolnaviciosi” nu ar trebui sa ia prin surprindere. Si, de regula, observam ca oamenii chiar stiu cu destul de multa exactitate ce factori anume nepotriviti din stilul lor de viata le-au slabit imunitatea, atunci cand este cazul! 

Totusi, cand simtim ca nu ne bucuram intocmai de rezistenta dorita in fata bolilor, reactia noastra – incurajata, ce-i drept, de tipul de abordare alopat al tuturor problemelor de sanatate, care a devenit o a doua natura – este sa ne dorim sa rezolvam rapid si comod problema, asa cum, de altfel, procedam si atunci cand ne supara prea multe kilograme, ne ameninta boli cronice ori avem insomnii: inghitind o pastila sau o licoare-minune! Si gata, pe moment ne simtim mai bine, fie fizic, fie aspirational! Totusi, cu exceptia „ghinioanelor” congenitale, problemele de sanatate nu sunt un dat ce ne loveste peste noapte cu forta oarba a fatalitatii, ci efectele cumulate ale unui stil de viata cu care ne-am sabotat in timp starea de bine!

Aparitia problemelor este un intreg proces – dar rezolvarea lor vrem sa fie instantanee si sa nu implice efort. In orice caz, nu efortul de a merge inapoi pe firul problemei si de a-i oferi organsimului exact ceea ce i-am rapit cu perseverenta! Astfel, cauza persista, in timp ce noi doar ne ascundem simptomele sub pres. Perfect valabil, in majoritatea situatiilor, si in cazul imunitatii! Ceea ce m-as bucura sa se inteleaga este, ca inainte de a apela la siropuri si extracte, ar fi mult mai potrivit sa ne privim starea de sanatate in ansamblu; daca ea nu este la cote ideale, sa ne depistam greselile, sa ne „pocaim” de ele si sa compensam si sa reparam ceea ce am stricat, printr-un comportament adecvat in plan fizic, sufletesc, spiritual. Decat sa ne planificam o stimulare suplimentara sistematica a imunitatii, este categoric mai intelept sa facem toate eforturile pentru a o mentine la cote eficiente, prin fiecare actiune cotidiana!

Renata Mihalache
Nutrition & health coach
Tel.
: 0746 882 052
E-mail: contact@newtritionist.ro, renatamihalache@yahoo.com
Web: newtritionist.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Renata Mihalache

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea