Sanatate

#energie #imunitate #reechilibrare energetica #scaderea imunitatii #stimulare imunitate

Expertul Acasa.ro, Renata Mihalache: S-a deschis sezonul de imunizare! Surse vs „mancatori” de energie

In organismul uman, functiile si fiziologia se desfasoara cu consum de energie. Existenta ne cere combustibil! Respiratia, bataile inimii, pulsatiile creierului, miscarile stomacului, chiar si somnul… pentru toate e nevoie sa cheltuim ceva! Energia necesara vietii ne poate veni direct sub forma non-materiala (de exemplu, radiatia solara), fie codificat, sub forma de materie (prin alimentatie). Materie pe care organismul nostru stie sa o intrebuinteze ca atare pentru perpetuarea celulelor sale sau sa o retransforme in diferite alte tipuri de energie, conform nevoilor.

 

 

Energia disponibila la un moment dat in organism este ca bugetul unui stat: trebuie alocata diferitelor functii, organe si sisteme, dupa prioritati. In mod ideal, ar exista suficienta energie pentru toate. In imperfectiunea realitatii cotidiene, cantitatea de energie de care dispunem este limitata (si vom vedea de ce), astfel ca o „rectificare de buget” se realizeaza secunda de secunda in interiorul nostru.

Pentru organism, prioritatea zero raman creierul si inima, urmate de sistemul respirator, ficat, digestie etc. Pastrarea integritatii (imunitatea) este si ea o prioritate, insa in conditiile in care primele din lista au nevoi crescute intr-o anumita conjunctura sau rezervele sunt putine, nu toate componentele imunitatii primesc un buget de energie suficient. Corpul nostru stie ca poate pastra prima linie a vietii chiar si atunci cand permite non-self-ului sa ne invadeze intr-o oarecare masura, manageriabila cu mai putine cheltuieli decat ar cere o lupta fatisa, sperand si asteptand vremuri mai bune, un buget energetic mai favorabil, pentru a rezolva micile „brese” de securitate, adica a anihila si elimina invadatorii si a initia reparatiile minore necesare. De aceea apar infectiile cronice cu stafilococi, paraziti, fungi, de aceea apar depozitele de toxine. Nu le constientizam prezenta decat atunci cand, din si mai mare lipsa de energie la un moment dat, infectiile cresc in amploare si devin acute, suparatoare, iar toxinele ajung sa ne sufoce cate un organ sau sistem afectandu-i functionarea.

De multe ori, surplusul asteptat de energie vindecatoare (caci sistemul imunitar stie el singur ce are de facut si poate sa ne vindece daca are bateriile pline) nu mai vine niciodata… Vin, in schimb, tratamente medicamentoase ce se adreseaza simptomelor, de cele mai multe ori prin amutirea senzorilor care raporteaza creierului problemele aparute, vin tratamente ce se lupta in locul nostru cu patogenii, distrugand totodata si celulele self-ului (alta situatie ce solicita apoi remediere si deci energie!)… sau vin siropuri imunostimulatoare… menite adica sa trezeasca sistemul imunitar din aparenta-i amorteala…

Medicinile traditionale de pe tot globul definesc boala ca pe efectul unui deficit energetic. Si, in marea lor intelepciune, niciuna dintre ele nu prescrie vreodata remedii de lupta cu invadatorii organismului, fara sa tina cont de restabilirea balantei energetice! Toate au in vedere captarea unei mai mari cantitati de energie, caci fara aceasta nu va exista vindecare reala! In functie de minusul detectat (stadiul bolii si conditia pacientului), un vindecator traditional poate sa nu prescrie si administreze altceva decat… aport de „combustibil”, material si non-material, ca si masuri in vederea limitarii pierderilor energetice inutile pana la vindecare.

Surse  vs „mancatori” de energie

Ce ne alimenteaza bunul mers al vietii si sanatatii? De unde putem atrage si extrage energie pentru a fi rezistenti in fata bolilor si a putea demara vindecarea celor deja aparute? 

Cunoasterea acestor surse nu face obiectul unei filozofii aparte, asa incat nu este necesar decat sa le trecem, generic, in revista, intr-o ordine absolut aleatorie. Un stil de viata in care sa tinem cont de aceasta cunoastere este insa aspectul dificil: somnul suficient, odihna la timp, relaxarea, alimentatia cantitativ si calitativ potrivita tipologiei si statusului nostru biologic, naturala, bogata in enzime, antioxidanti, vitamine si minerale, apa, oxigenul, soarele, miscarea cu moderatie, linistea, comuniunea cu natura si divinul. Importante sunt si contactul nemijlocit cu solul (impamantarea), terapiile energetice (cum ar fi reiki), yoga, constientizarea dimensiunii universale a spiritului uman, facerea de bine neconditionat, sensul in viata, alinierea cu mersul vietii (impacarea, acceptarea, adaptabilitatea), bucuria, rasul, sentimentul de a fi util si implinit, aprecierea, recunostinta, respectul, empatia (nu mila!), echilibrul intre meditatie si actiune, dintre izolare/intimitate si gregaritate, apropierea fizica pozitiva de semeni (imbratisarile, masajul, erosul in care ne implicam altruist), dar mai presus de orice… iubirea! Iubirea de tot si de toate ne face viata lunga si sanatatea de nestirbit! Acei semeni ai nostri la care observam manifestata grija pentru factorii de mai sus rareori calca in cabinetul medicului!

Ce ne consuma combustibil, dincolo de metabolismul obisnuit, sau ne impiedica sa-l atragem/acumulam/ folosim, scazandu-ne astfel si imunitatea?


 Si aceasta este o lista ce contine factori familiari: toxinele (din aerul poluat, din hrana ultra procesata industrial, din hrana sanatoasa si naturala, dar incorect preparata si consumata, din droguri si medicamente, alcool, fumat, dar si cele rezultate dintr-un catabolism defectuos ori din reactii alergice, ca si cele depozitate cumulativ in organism), dezechilibrele alimentare (ca de exemplu hrana preponderent animala sau exclusiv vegetala; prea multa sau prea putina hrana), subponderabilitatea, supraponderabilitatea, obezitatea, carentele nutritive (rezultate din cantitatea sau calitatea necorespunzatoare a hranei, digestie defectuoasa, afectare anabolica, congenitala sau dobandita, paraziti, bacterii, fungi care vin in concurenta cu organismul nostru la preluarea intestinala a nutrientilor).

Vinovati pentru scaderea imunitatii sunt si:  deshidratarea, afectiunile cronice sistemice, inflamatia,  infectiile cronice si acute (acest lucru inseamna, de exemplu, ca insasi o raceala ne predispune la contractarea altor infectii, mai ales daca ne expunem intr-un mediu cu risc), batranetea (cu a ei scadere a nivelului schimburilor cu mediul), cresterea - la copii si adolescenti (cu nevoi sporite si metabolism accelerat), oboseala, suprasolicitarea fizica, psihica, sufleteasca (emotiile prea puternice), lipsa somnului satisfacator, adaptarea la frig, curentii de aer, depresia,  trairile negative (ura, neiertarea, frustrarea, insatisfactia, anxietatea, teama, mila, cinismul, egoismul, dar si imaginea negativa despre sine etc.).

Limitarea acestora sau masurile luate pentru a le diminua efectele sunt tot atatea cai de a ne proteja sanatatea si implicit imunitatea.

Daca am inceput sa aducem si sa simtim in vietile si corpurile noastre acel flux suplimentar de energie fara de care robustetea si vindecarea nu pot exista si daca am inceput sa limitam scurgerile energetice inutile, putem trece la a ne documenta in legatura cu strategiile si produsele disponibile la care putem apela in deplina siguranta si concordanta cu statusul nostru imunitar, atunci cand si daca este cazul sa il modelam. Acestea vor constitui subiectul urmatorului articol, care va doresc sa va gaseasca sanatosi!

Date de contact:
Renata Mihalache

Nutrition & health coach
Tel.
: 0746 882 052
E-mail: contact@newtritionist.ro, renatamihalache@yahoo.com
Web: newtritionist.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Renata Mihalache

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea