Retete

#migdale #dragobete #ziua indragostitilor #gogosi #desert Dragobete #fulci cocos

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Desert plin cu iubire si veselie de Dragobete!

Dragobetele este o sarbatoare ce slaveste renasterea naturii si celebreaza fertilitatea, fecunditatea. Bucuria dragostei pentru natura si cei dragi noua trebuie sarbatorita de Dragobete! Va invit sa pregatiti un desert delicios pentru cel iubit. Va propun ceva pufos, dulce si copilaresc: gogosi! Gogosi pline cu iubire si veselie!

Ingrediente:

  • 2 1/2 lingurite drojdie uscata
  • 1/4 cana zahar
  • 3/4 cana lapte caldut (45 grade Celsius)
  • 2 1/2 cani faina alba
  • doua galbenusuri
  • 1/4 lingurita sare
  • o lingurita nucsoara (optional)
  • doua linguri unt la temperatura camerei
  • 4 cani ulei
  • ciocolata Nutella
  • capsuni
  • fulgi de cocos
  • nuci maruntite
  • fulgi de migdale
  • bombonele colorate

 

Mod de preparare

Dizolvati drojdia si doua linguri de zahar in laptele caldut. Lasati deoparte.

Intr-un bol mare puneti faina si, cu ajutorul unei linguri, faceti un cuib in mijlocul ei. Turnati usor in cuib drojdia dizolvata, galbenusurile, sarea, nucsoara, untul si restul de zahar. Amestecati bine totul pentru a obtine un aluat omogen.

Presarati faina pe masa de lucru si scoateti aluatul din bol. Framantati-l pe masa de lucru pana prinde o textura elastica. Dupa ce ati obtinut rezultatul dorit, asezati usor aluatul inapoi in bol si acoperiti-l. Lasati-l la crescut in frigider pana a doua zi.

 

A doua zi:

 

Presarati faina pe masa de lucru. Scoateti aluatul din frigider si asezati-l pe masa de lucru. Intindeti o foaie de 1/2 cm grosime, apoi taiati forme rotunde in aluat (puteti folosi forme speciale pentru taiat sau un pahar). Pentru a face gogosi cu gaura prin mijloc trebuie sa mai decupati un rotund in forma de aluat deja taiata. Daca nu aveti o forma de taiat puteti folosi un capac de la o sticla. Dupa ce ati terminat de taiat formele in aluat acoperiti-le si lasati-le sa mai creasca pentru 15-20 minute.

Turnati uleiul intr-o cratita (sa ajunga la 6-7 cm adancime) si incingeti-l la 190 grade Celsius.
Dupa ce s-a incins uleiul, scufundati pe rand formele de aluat. Intoarceti gogosile dupa ce s-au rumenit pe-o parte. Scoateti gogosile pe un servet pentru a se scurge de ulei.

Asezati-le deoparte.

Taiati capsunile marunt.

Ungeti gogosile cu ciocolata nutella, apoi presarati capsuni maruntite sau orice doriti dumneavoastra: fulgi de cocos, nuci maruntite, fulgi de migdale, bombonici colorate etc.
Decorati gogosile cat mai dragastos!

Dragobetele este un fel de Ziua Indragostitilor la romani. Este o sarbatoare nu mai veche de 170-180 ani, cu origini slave si o etimologie mult discutata. Unii o considera sarbatoare populara ce urmeaza ziua sarbatorii religioase "Aflarea Capului Sfantului Ioan Botezatorul" si cred ca deriva din slavul Glavo-Obrotenia, altii il prezinta ca zeu al dragostei, un fel de Cupidon pentru mitologia populara romaneasca: "zeu tanar al Panteonului autohton cu data fixa de celebrare in acelasi sat, dar variabila de la zona la zona (...), patron al dragostei si bunei dispozitii pe plaiurile romanesti” (Ion Ghinoiu). Oricum ar fi, in ziua lui Dragobete nu se lucreaza, fetele si baietii se gatesc si-si declara sentimentele in public, barbatii nu supara femeile, pasarile se imperecheaza, soarele sta mai mult pe cer si anunta venirea primaverii.

Pentru orice informatie ma puteti contacta:

Facebook: Szasz Sasha

E-mail andreea.oana.szasz@gmail.com

Tel: 0724442240

Site: latreimagari.ro

  •   2014-02-21
  •  
  •   comentarii
Andreea Szasz

Articol scris de

Andreea Szasz

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii