Retete

#aventuri culinare exotice #aventuri culinare #fructul pasiunii #fructe exotice #mango #martini #supa crema #papaya #expert acasa.ro #supa crema de papaya #lychee #salsa cu mango

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Aventuri culinare exotice II

Am revenit cu partea a doua din "Aventuri culinare exotice", cu speranta ca ati pornit impreuna cu mine in aceasta minunata calatorie gastronomica. Papaya, mango, lychee si fructul pasiunii vor fi vedetele acestui articol.

1. Papaya
 

Originar din Sudul Mexicului, acest fruct exotic este cunoscut in America de Sud si Asia nu numai pentru calitatile lui culinare, dar si pentru cele farmaceutice.

Un papaya copt trebuie sa fie de culoare galbui aprins cu usoare nuante de portocaliu, iar la atingere delicat, chiar putin moale. Parfumul acestui fruct este dulceag, incantator, are o mireasma ce te indeamna la petreceri pe plaja. Gustul este minunat cu o delicata atingere de arahide, iar textura catifelata.

Recomandari culinare: salate cu legume sau fructe, piure, tocanite, supe, sosuri, jeleuri, sorbet si inghetata, prajituri

Combinatii culinare: rata, curcan, fructe de mare, peste-ton, porc, prosciutto, lactate, tarate, caju, arahide, rosii, fenicul, ardei gras, morcovi, mere, lime, avocado, mango, pepene galben, cocos, chilly, coriandru, menta

Stiati ca:

  • extractul de papaya este folosit in industrie pentru fragezirea carnurilor?
  • femeile din Asia foloseau ca metoda contraceptiva consumul de frunze de papaya?


Reteta - Supa crema de papaya
 

Ingrediente:

  • 60 ml ulei de porumb
  • 1 ceapa alba medie, curata si tocata marunt
  • 4 catei de usturoi mari, curatati si tocati marunt
  • 1 lingurita ghimbir proaspat tocat
  • 1/2 lingurita pudra de curry
  • 2 litri de apa
  • 1 morcov mediu taiat in bucati de 2,5 cm
  • 4 papaya curatati de coaja si seminte, taiati cubulete
  • 1 varf de cutit sare de mare
  • 1 varf de cutit piper alb proaspat macinat


Mod de preparare:

Intr-o oala caliti ceapa in ulei pentru aproape 5 minute. Adaugati usturoiul, ghimbirul si pudra de curry amestecand constant 30 de secunde. Peste acest amestec parfumat adaugati apa si morcovii, acoperiti oala si lasati la fiert 30 minute. Se scot morcovii din apa si se adauga cubuletele de papaya lasand la fiert doar pentru 2-3 minute.

Puneti intr-un blender toata compozitia din oala, morcovii, sare si piper pentru a obtine o crema delicata.

Serviti aceasta supa delicioasa in boluri albe mici sau farfurii adanci, la temperatura camerei si asezonati cu piper negru, coaja de lime si o lingurita cu iaurt. Perfect pentru vara!

Pont de vacanta: Pentru retete delicioase cu papaya vizitati Spania sau Indonezia.


2. Lychee
 

Originar din China, este un fruct exotic din ce in ce mai cunoscut si pe piata romaneasca. Culoarea fructelor coapte este intensa, roz rosiatica si sunt asezate in ciorchine. La atingere trebuie sa fie usor moale, strangeti usor fructele cu mana pentru ca sunt foarte delicate. Gustul de lychee este deosebit, puternic aromat, aparte, inconfundabil cu o textura ca boaba de strugure.

Recomandari culinare: salate, sucuri, cocktailuri, smoothies, deserturi, inghetata, mousse, prajitura, sorbet, mancaruri la aburi sau sotate.

Combinatii culinare: pui, scoici, branzeturi, orez expandat, spanac, castraveti, portocale, capsune, ananas, cocos, zmeura, pere, vanilie, scortisoara, menta, caramel, martini, vodka, sampanie.

Stiati ca...

  • lychee se consuma si foloseste in preparate culinare de peste 4000 de ani?

 

Reteta - Lychee Martini
 

Ingrediente :

  • 1/4 cana zahar
  • 1/4 cana apa
  • 15-20 bucati lychee stoarse din compot
  • 2 linguri suc proaspat dintr-o lamaie
  • 3/4 cana vodka
  • 3 linguri cointreau
  • cuburi de gheata


Mod de preparare:

La foc mediu, intr-o tigaie, puneti apa si zaharul pentru a obtine un sirop. Luati de pe foc si turnati amestecul intr-un bol de sticla rezistent la temperaturi ridicate. Asezati bolul cu sirop pe un pat de gheata si amestecati pana se raceste compozitia. Intr-un blender turnati siropul de zahar racit, lychee si sucul de lamaie, iar la urma treceti compozitia spumoasa printr-o sita farte fina.

Umpleti cu gheata jumatate dintr-un cocktail shaker, apoi adaugati crema fina de lychee, vodka si cointreau. Agitati bine bine apoi serviti bautura intr-un pahar de martini. Completati acest cocktail cu un fruct lychee! Noroc!

Pont de vacanta: Pentru retete delicioase cu lychee vizitati China sau Hawaii.


3. Mango
 

Originar din Sudul Asiei, mango a devenit cel mai cultivat fruct exotic in zona tropicelor. Este un fruct delicios, foarte parfumat, iar culoarea lui este intensa-galben, portocaliu, rosu-atunci cand este copt. Verificati fructul prin apasare cu degetele si asigurati-va ca este usor moale. Gustul si textura sunt o combinatie interesanta intre morcov si nectarina.

Recomandari culinare: sosuri, sucuri, tocanite, muraturi, inghetata, placinte, salate cu fructe sau legume, smoothie

Combinatii culinare: peste, fructe de mare, porc, orez, cereale, dovleac, ardei gras, ceapa, ciocolata, mustar, chilly, piper negru, coriandru, condimente parfumate, capsune, kiwi, nuci

Stiati ca ...

  • mango este fruct national in India, Pakistan si Filipine ?

Reteta - Salsa cu mango
 

Ingrediente:

  • 1 mango mare si copt, taiat cubulete
  • 1 ardei gras rosu, curatat si tocat cubulete
  • 1 ardei picant - jalapeno, curatat de seminte si tocat marunt
  • 1 ceapa rosie mica tocata marunt
  • 2 linguri suc dintr-o lamaie
  • 1 varf cutit sare de mare
  • 1 varf cutit zahar
  • coriandru verde proaspat tocat
  • cateva frunze de menta


Mod de preparare:

Intr-un bol mare de sticla amestecati mango cu jalapeno, apoi adaugati restul ingredientelor. Amestecati totul timp de 5 minute. Asezonati cu sare, zahar, coriandru si acoperiti bolul de sticla cu folie. Lasati 30 minute la rece apoi serviti din bolul de sticla dupa ce ati presarat menta proaspata.

Pont de vacanta: Pentru retete delicioase cu mango vizitati Portugalia sau Bangladesh.


4. Fructul Pasiunii
 

Originar din Brazilia, fructul pasiunii se naste din floarea pasiunii, complexa, cu un miros intens, ce te seduce de la prima intalnire.

Fructul copt trebuie sa aiba coaja usor ridata, de culoare purpurie. Miezul este zemos, delicat, gelatinos, cu seminte negre lucioase. Gustul dulce, aromat si catifelat naste pasiunea pentru deserturi fabuloase.

Recomandari culinare: sucuri, gemuri, deserturi - mousse, inghetata, creme, prajituri, tarte, sorbet, smoothie, salate de fructe, sosuri

Combinatii culinare: branzeturi, iaurt, oua, miere, stafide, vanilie, ciocolata amaruie, chilly, ghimbir, rom alb, piersici, cocos, papaya, portocale, zmeura, lime.

Stiati ca ...

  • misionarii spanioli in America de Sud au comparat crestinismul cu floarea pasiunii pentru convertirea localnicilor la aceasta religie?

Reteta - Desert de vara cu fructul pasiunii
 

Ingrediente:

  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 100 g zahar
  • 80 ml suc de fructul pasiunii
  • 3 linguri pulpa cu seminte din fructul pasiunii.


Mod de preparare:

Intr-o oala, la foc mediu, amestecati constant smantana si zaharul timp de 4 minute. Adaugati sucul de fructul pasiunii, amestecati alte 4 minute, apoi lasati sa se raceasca.

Impartiti compozitia in cescute albe pentru desert si tineti la frigider pana se incheaga.

Adaugati in fiecare cescuta pulpa cu seminte din fructul pasiunii si serviti la masa!

Pont de vacanta : Pentru retete delicioase cu fructul pasiunii vizitati Republica Dominicana sau Brazilia.


Putem pregati aceste retete delicioase de vara pentru o petrecere la piscina. Asezati un mic bufet unde veti servi supa de papaya in pahare de aperitiv, salsa cu mango in boluri mici de sticla alaturi de fripturi la gratar, cuburi de pepene rosu presarate cu branza feta si menta, frigarui din papaya,capsune si mango. Desertul cu fructul pasiunii in cescute si cocktailuri Lychee Martini incercati sa le asezati intr-o parte superioara celorlalte preparate. Taiati cativa pepeni galbeni pe un pat de gheata si sunteti gata de petrecere!


Pentru orice informatie ma puteti contacta:

Facebook: Szasz Sasha

E-mail andreea.oana.szasz@gmail.com

Tel: 0724442240

Site: latreimagari.ro

  •   2013-08-07
  •  
  •   comentarii
Andreea Szasz

Articol scris de

Andreea Szasz

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii