Retete

#tort #ciocolata #zahar #tort ciocolata banane # mousse ciocolata

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Desertul perfect de Sfanta Maria

Sarbatoarea de Sfanta Maria m-a inspirat de data aceasta sa va prezint o reteta pentru tort. Tortul, simbol al zilelor speciale, sarbatori si alte aniversari, a devenit o forma de arta in cofetariile mileniului nostru. Acum nu se mai poate vorbi despre un simplu tort, ci despre o adevarata capodopera de arta. Cei mai impatimiti la astfel de indeletniciri sunt francezii, italienii, grecii si, mai nou, americanii. Originile tortului sunt discutabile, dar stim sigur ca se discuta despre el inca din vremurile antice, de pe vremea cand dezmatul culinar prindea forme de marimi astronomice.

Tipuri de torturi

 

Torturile se impart in cateva categorii:

  • torturi dospite: acestea au cele mai vechi retete si de obicei se pregatesc in zilele de sarbatoare, fiind considerate traditionale si avand forma tip (cozonacul de Craciun sau pasca pentru Paste).
  • torturi cu branza dulce (cheesecakes): aceste torturi aduc mai mult cu niste tarte umplute cu branza dulce, mascarpone sau ricotta si isi au originea in Grecia Antica.
  • torturi cu blat (tip pandispan): aceste torturi sunt primele in care s-a inlocuit necesitatea dospirii cu oua batute bine si praf de copt. Blatul clasic isi are originile in Spania, dateaza de pe vremea Renasterii si se mai numeste pan di Spagna sau Genoise la francezi.
  • torturi cu unt (sau chec): aluatul este dens, iar in compozitia de baza intra unt si oua din belsug. Aceste torturi sunt preparate din vremea Romei Antice, poetul latin Ovid povestind in cartea sa "Tristia" despre aceste miracole dulci pregatite pentru ziua lui de nastere.

 

Ingrediente pentru tortul de ciocolata cu banane

 

  • doua bucati blat cu cacao
  • mousse de ciocolata cu lapte
  • mousse de ciocolata neagra
  • 40 g sirop zahar
  • 4 linguri lichior de ciocolata
  • 2 banane taiate rondele
  • 200 g frisca
  • 100 g fulgi de migdale
  • 20 g petale trandafiri
  • una-doua flori de cactus

 

Ingrediente pentru blatul cu cacao:

 

  • 3 oua
  • 90 g zahar
  • 70 g faina pentru prajituri
  • 15 g pudra de cacao
  • 20 g unt nesarat si topit
  • 15 g smantana pentru frisca, incalzita

Pregatiti cuptorul la 180 grade Celsius. Intindeti hartie de copt in tava unde veti coace blatul.

Cerneti faina impreuna cu pudra de cacao si lasati deoparte.

Mix 1: intr-un bol mare bateti ouale pana se deschid la culoare, apoi adaugati treptat zaharul pana ce amestecul se ingroasa si se albeste.

Mix 2: luati 1/4 cana din mix 1 si amestecati bine cu smantana pentru frisca incalzita si untul topit

Mix 3: faina cu cacao cernute se adauga in compozitia mix 1 si se amesteca bine pentru omogenizare.

Adaugati peste mix 3 compozitia mix 2 si amestecati foarte bine pentru ca totul sa devina un aluat pufos, omogen si gros.

Turnati aluatul in tava si coaceti pentru 14-16 minute. Scoateti din cuptor si lasati la rece.

Taiati blatul pentru a obtine doua bucati egale in grosime de forma rotunda.

 

Ingrediente pentru mousse de ciocolata cu lapte:

 

  • 130 g ciocolata cu lapte, maruntita
  • 40 g smantana pentru frisca (I)
  • 150 g smantana pentru frisca (II)

 

Ingrediente pentru mousse de ciocolata neagra:

 

  • 110 g ciocolata neagra (50% cacao), maruntita
  • 40 g smantana pentru frisca (I)
  • 150 g smantana pentru frisca (II)

Fierbeti smantana pentru frisca (I) si apoi turnati peste ciocolata maruntita intr-un bol. Asteptati 1 minut, apoi amestecati pentru a se omogeniza. Daca ciocolata nu s-a topit, asezati bolul intr-o oala cu apa fierbinte si amestecati pana obtineti rezultatul dorit. Pana se raceste compozitia cu ciocolata bateti smantana pentru frisca (II) pana se ingroasa. Adaugati 1/3 din frisca obtinuta in compozitia de ciocolata racita si amestecati foarte bine. Amestecul obtinut se toarna in celalalt bol cu frisca ramasa si se amesteca bine.

Folositi aceeasi procedura si pentru mousse de ciocolata neagra.

 

 

Ingrediente pentru siropul de zahar:

 

  • 100 g apa
  • 100 g zahar
  • Puneti intr-o oala la fiert apa si zaharul pana se dizolva zaharul. Luati de pe foc si lasati la racit.

 

Ingrediente frisca pentru ornat:

 

  • 1 cutie smantana pentru frisca
  • 1 lingura zahar tos

Asezati castronul in care doriti sa bateti frisca intr-un castron mai mare umplut cu gheata. Puneti la congelator capetele de mixer pentru 15 minute. Turnati smantana pentru frisca in castronul racit, presarati zaharul tos si mixati 30 de secunde cu prima viteza a mixerului.

Schimbati la viteza mai mare si mixati pana se intareste compozitia, aproximativ 10 minute.

Daca doriti ca frisca sa fie dulce adaugati zahar pudra dupa gust cu putin inainte sa se intareasca compozitia, apoi mixati pana se intareste.

 

Pregatirea tortului:

 

  • Asezati unul din blaturi in inelul pentru deserturi (torturi).
  • Insiropati blatul cu sirop de zahar si lichior de ciocolata.
  • Asezati felii de banana pana acoperiti blatul.
  • Turnati mousse de ciocolata cu lapte, finisati cu o spatula si lasati la frigider pentru una-doua ore pana se intareste compozitia.
  • Scoateti de la rece, asezati cel de al doilea blat, insiropati si aranjati bananele. Turnati mousse de ciocolata neagra, finisati cu spatula si puneti la rece pana se intareste.
  • Acoperiti tortul cu frisca cu ajutorul unui acesoriu pentru ornat.
  • Lipiti fulgii de migdale in jurul tortului si presarati cateva felii de banane si petale de trandafir deasupra.
  • In mijlocul tortului, ca o ultima atingere, asezati florile de cactus pentru a oferi noblete acestui tort.

Sa petreceti frumos!

 

Date de contact:

Facebook: Szasz Sasha

E-mail andreea.oana.szasz@gmail.com

Tel: 0724442240

Site: latreimagari.ro

  •   2014-08-14
  •  
  •   comentarii
Andreea Szasz

Articol scris de

Andreea Szasz

Vezi toate articolele

Date de contact

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii