Casa

#culoare covor #textura covor #covoare #covor

Expertul Acasa.ro, designerul Mioara Stoenica: Cautati covorul potrivit? Descoperiti cateva reguli ale jocului

Chiar daca inca suntem atrasi de parchetul perfect, iata, covoarele sunt din nou in voga, luandu-si revansa prin modele surprinzatoare si tonalitati sic! Designerii creeaza unicate, adevarate piese de arta, care devin elemente de exceptie in designul de interior in stil contemporan.

 

 

Cu design suprarealist, abstract sau oriental, in culori indraznete sau tonuri neutre, incantatoare pentru decorarea solului si a peretilor, covoarele sunt, sa fim sinceri, si mult mai placute la atingere...

Dar alegerea covorului ideal nu este chiar treaba usoara: in timp ce un covor potrivit poate aduce perfectiunea spatiului, o alegere mai putin fericita poate lasa impresia stranie de incapere neterminata. Tinand cont si de cat de costisitoare pot fi unele covoare, ar fi de preferat ca selectia sa fie una inspirata!

 

Iata cateva aspecte de clarificat inainte de a porni in cautarea covorului:

 

  • Care este destinatia incaperii? De stabilit daca un covor ar avea un rol functional in incaperea respectiva!
  • Incaperea este luminata? Are trafic mare? Pentru trafic mare sunt recomandate covoarele din nailon cu viata lunga, rezistente la pete si mucegai. La fel de recomandate sunt si cele din poliester: se curata usor, sunt rezistente la pete, imita aspectul si tuseul lanii, fiind si accesibile ca pret.
  • Este incaperea centrul activitatii familiei? Tineti cont de aspectele legate de intretinere, precum si de accesul in zona al persoanelor mai in varsta sau cu mobilitate limitata. Un covor cu par mare sau latos ar putea fi hazardant in astfel de situatii!
  • Accesul in incapere se face direct de afara? Desigur, covoarele ar avea o viata mai lunga si ar necesita mai putina intretinere in cazul in care nu s-ar intra pe ele cu incaltamintea de afara.

Odata clarificate raspunsurile la aceste intrebari, ar fi de urmarit trei elemente de baza cand alegeti covorul: culoarea, textura si dimensiunea.

Culoarea

Fiind una dintre cele mai mari piese de decor ale spatiului, este bine sa alegeti covorul in functie de nuanta solului, peretilor si a mobilelor importante din incapere.

Daca deja spatiul este decorat cu multa culoare si diversitate de motive, s-ar potrivi un covor intr- o culoare uni in ton neutru sau intr-o nuanta care sa completeze bine decorul existent. Daca va doriti insa un covor cu un model colorat in multe nuante, este in general mai usor sa-l alegeti intai pe acesta si apoi sa adaugati mobilierul si accesoriile coordonate.

Amintiti-va ca lumina din magazine este diferita de conditiile de iluminare din casa dumneavoastra, astfel incat ar fi ideal daca ati putea lua o mostra de covor acasa. Daca acest lucru nu este posibil, aduceti dumnevoastra la magazin mostre din materialul draperiilor, tapetului, culorii peretilor; acestea va vor ajuta mult in alegerea covorului.

Nu uitati nici de efectul pe care culorile il pot avea asupra starii de spirit: culorile calde cel mai adesea au un efect energizat, in timp ce tonurile reci dau o nota de calm.

Ar mai fi de adaugat ca in general un covor in culoare deschisa da senzatia de spatiu, creand o atmosfera aerisita, degajata, iar cele inchise tind sa absoarba lumina, dand camerei asa-zisa atmosfera “cozy”. Cele mai “sigure” culori sunt tonurile de mijloc, cum ar fi bej, “cafea cu lapte”, gri sau maron.

Textura

Textura este probabil cel mai ignorat aspect in alegerea covorului, desi n-ar trebui… Un melanj de texturi imprima incaperii o atmosfera fireasca, o imbogatesc, o fac mai sofisticata. Se poate obtine usor acest ton, acordand atentie texturii covorului, mai ales ca exista o mare varietate din care puteti alege. Lasati mobilierul pe care il aveti deja sa va jute in aceasta alegere, incercand sa creati contrast. De exemplu, in contrast cu niste canapele moi din catifea, un covor dur cum este sisalul ar putea fi raspunsul, in timp ce o canapea din piele ar arata splendid pe un covor latos...

Dimensiuni

Ar fi bine ca aceasta parte a jocului sa se joace dupa reguli bine stabilite!

Daca vorbim despre locul de conversatie, un covor ar trebui sa se potriveasca dimensiunii acestuia (care nu cuprinde in mod necesar intreaga camera) si sa fe cat mai mare posibil. In mod ideal, toate mobilele din aceasta zona (canapea, fotolii, scaune, masute de serviciu) ar trebui sa se afle pe covor; in cazul in care acest lucru nu este posibil, doar picioarele din fata ale canapelei, respectiv fotoliilor, constituie un bun si comun compromis. Ideea este ca atunci cand stati pe canapea, picioarele sa fie pe covor, nu pe parchet. Se creaza astfel o “insula” care va delimita frumos salonul de restul livingului, dand intimitate acestei zone.

Covorul de sub o masa de dining trebuie sa fie suficient de mare astfel incat sa cuprinda masa si scaunele, dar si scaunele trase in spate.

Cand zona de sedere ocupa toata camera, ceea ce este adesea cazul, trebuie gandit si aspectul orientarii: camerele patrate arata bine cu covoare patrate sau rotunde, iar camerele rectangulare cu covoare rectangulare, orientate in aceeasi directie.

Cam acestea ar fi cateva reguli de baza care v-ar putea ajuta in alegerea covorului “fermecat”, dar… indrazniti sa jucati si o carte mai tare… un covor extravagant poate fi exact ce-i trebuie unei incaperi sa prinda viata, sa iasa din anonimat!

Date de contact:
Mioara Stoenica
Tel.
0723 376 276
Web:
mioarastoenica.com
E-mail: mioarastoenica@yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Mioara Stoenica

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea