Sanatate

#cum sa-ti protejezi ochii in fata calculatorului #vedere #protectie calculator

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog: Cum iti poti proteja vederea atunci cand petreci o mare parte din zi in fata calculatorului?

In ziua de astazi, majoritatea joburilor presupun sa privesti ecranul unui calculator pentru 8 ore din zi. Daca mai punem la socoteala si timpul pe care il petrecem folosind dispozitive digitale in afara programului de lucru, ajungem la un total de peste 11 ore in care ne expunem ochii la lumina albastra a ecranelor digitale.

Faptul ca petrecem o perioada atat de indelungata in fata ecranelor digitale ne supune ochii la un stres suplimentar care, in timp, poate cauza afectiuni oculare.

Simptomele acestei expuneri prelungite pot include disconfort ocular, senzatie de usturime a ochilor, vedere incetosata si dureri de cap. Ideal ar fi ca atunci cand observam aparitia acestor simptome sa mergem la un consult oftalmologic, in cadrul caruia medicul ne poate prescrie o pereche de ochelari de protectie sau ne poate da anumite indicatii utile.

Oboseala oculara cauzata de ecrane este o problema cat se poate de reala, de aceea Medicul Oftalmolog Cristina Ciuca ne ofera cateva indicatii care sa ne ajute sa ne protejam ochii de efectele privitului indelungat intr-un ecran de calculator.

Nu uita sa iei pauze de la privitul catre monitor

Ca sa previi disconfortul ocular, medicul iti recomanda sa iei o pauza de 10 minute in fiecare ora in care folosesti calculatorul. Nu uita nici de regula de 20-20-20, conform careia dupa 20 de minute de privit in monitor, timp de 20 de secunde trebuie sa-ti concentrezi privirea pe ceva ce se afla la o distanta de aproximativ 6 metri (20 feet).

Stai la o distanta rezonabila fata de ecranul calculatorului

Intre tine si monitor ar trebui sa fie suficient spatiu incat sa iti poti intinde bratul. De asemenea, corecteaza-ti pozitia corpului astfel incat sa privesti in jos atunci cand te uiti spre monitor.

Fa un efort pentru a clipi mai des

Atunci cand stam in fata ecranelor digitale clipim mai rar decat de obicei si din acest motiv ochii nostri tind sa se usuce. incearca in mod constient sa clipesti mai des atunci cand petreci timp in fata calculatorului.

Ajusteaza setarile de luminozitate ale monitorului sau foloseste un ecran de protectie

Acest aspect poate ajuta la diminuarea disconfortului ochilor. Setarile de luminozitate ale calculatorului ar trebui sa fie in acord cu lumina din camera in care lucrezi. Nu folosi niciodata o luminozitate puternica intr-o camera slab luminata.

Mergi la un control oftalmologic in mod regulat

Daca ai un job pentru care este necesar sa petreci 8 ore pe zi in fata calculatorului, oftalmologul recomanda sa mergi la un control oftalmologic periodic, indiferent daca porti sau nu ochelari de vedere sau de protectie. Sugestia medicului este ca acest control sa aiba loc la fiecare 6 luni.

Pentru a tine sub control oboseala oculara cauzata de ecrane urmeaza indicatiile medicului oftalmolog si incearca macar in timpul liber sa reduci expunerea la ecranele luminoase ale dispozitivelor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
dr Cristina Ciuca

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea