Retete

#expert acasa.ro oana grecea #reteta traditionala #reteta craciun #retete desert #Oana Grecea #reteta turta dulce

Gateste cu Oana: Turta dulce delicioasa, perfecta de Sarbatori

Desertul (devenit tradițional de Crăciun), dar potrivit în orice ocazie în opinia copiilor, poate căpăta orice formă îți dorești. De Sărbători este însă o încântare pentru întreaga familie să ”meșterească” la construcția unor modele de turtă dulce ori la asamblarea unor căsuțe… de cumpărat. Eu vă propun o variantă simplă și ieftină de turtă dulce.

Timp de preparare: 45 min

Ingrediente:

500 grame de făină, 200 g zahăr + alte 200 grame zahăr, 4 ouă (2 întregi + 2 gălbenuşuri), 2 linguriţe bicarbonat stins, 9 linguri miere, 1 linguriţă scorţişoară pisată.

Mod de preparare:

Se amestecă toate cele de mai sus, intâi făina, ouăle, zahărul, bicarbonatul, mierea și apoi scorțișoara. Se face un aluat încât să se poată face biluţe de mărimea unei măsline, sau se împarte aluatul în două părți egale.

Cu mâinile umede se întinde în tava cu hârtie de copt pe ea. Întindeți întâi cu degetele, apoi cu un întinzător și apoi cu un rulou sau din nou cu degetele.

S-ar putea să nu reușiți să acoperiți întreaga tavă, nu e bai, veți putea face forme oricum. Nu uitați pe parcursul acestei operațiuni de întindere în tavă să vă umeziți mâinile mereu, pentru că este o compoziție foarte lipicioasă.

Se lasă la cuptor circa 20 de minute la 180 de grade, dar dacă nu sunteți atenți la timp urmăriți compoziția în interior și lăsați-o până capătă o culoare caramelizată.

După ce s-a răcit puțin dar nu de tot, începeți să dați formă turtei din tavă. Apăsați puternic cu formele de prăjituri și decupați cu grijă aluatul din tavă. Resturile pot fi mâncate și fără albuș de ou pe ele.

Până se coace și a doua tavă din cuptor, puteți bate albușurile bine cu 200 g de zahăr tos + 1 lingură de oţet sau lămâie. Opțional puteți adăuga și coloranți alimentari pentru a face ceva plăcut ochilor. Personal prefer culorile și prăjiturile naturale…

Cu acest albuș aveți două variante: ori tăvăliți cu mâinile toate formele de turtă dulce făcute și le dați o culoare cu totul albă și apoi le lăsați la uscat, ori puneți albușul într-un posch (eu l-am pus într-o pungă pe care am tăiat-o subțire la vârf) și ornați fiecare turtă după placul inimii. Distracția e maximă pentru copii, dacă îi lăsați pe ei să orneze. Dar pentru că totul este foarte lipicios și aceste turte trebuie lăsate apoi la uscat, e recomandat să fiți prin preajma lor. Așa că, după ornare, fiecare turtă trebuie pusă la uscat pe o tavă, chiar dacă înșirați mai multe tăvi. Nu e recomandat să stea una deasupra alteia până nu se usucă bine. După ce s-au uscat le puteți ține într-o cutie, rezistă și trei săptămâni.

Pofta buna! 

Mai multe retete delicioase si pe Ganduri si bucatareala!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Oana Grecea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea