Gradina

#plante de interior #pietris #umidometru #masti decorative ghivece

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: 10 ponturi pentru ca plantele tale de interior sa fie sanatoase si frumoase

Toti ne dorim ca plantele noastre sa fie frumoase si sanatoase, insa de multe ori micile detalii sunt cele care fac diferenta.

Iata sugestiile mele

1.      Cand montezi plantele in ghivece, pune la baza un mic strat de pietris. Acesta va ajuta la drenajul apei, si astfel la buna dezvoltare a radacinilor.

2.      Daca folosesti masti decorative pentru ghivece, pune si in masca un strat de pietris.

3.      Tot in cazul utilizarii mastilor, o data la doua saptamani scoate ghivecele si lasa-le 24 de ore in afara pentru a se zvanta. Mastile pastreaza prea  multa umezeala, ceea ce dauneaza radacinilor.

4.      Sunt multe specii de plante care necesita nu doar udare, ci si pulverizarea frunzelor. Aerul din apartamente este de multe ori uscat, din cauza caldurii sau a aerului conditionat. Daca locuiesti intr-o zona cu apa calcaroasa, adauga putin otet sau zeama de lamaie in apa, pentru a combate petele lasate de calcar pe frunze.

5.      Foloseste un umidometru pentru a verifica umiditatea in ghiveci. De multe ori, la suprafata, pamantul poate parea uscat, insa mai in adancime poate fi ud. Prea multa apa va duce la putrezirea radacinilor.

6.      Indeparteaza florile sau frunzele uscate ale plantelor. Acestea nu doar ca au un aspect estetic urat, insa impiedica si planta sa se dezvolte sau sa produca alte flori.

7.      Nu pozitiona niciodata plantele in dreptul caloriferelor, sub  aparatele de aer conditionat, sau in dreptul aerisirilor. Caldura produsa, curentii de aer nu sunt pe placul plantelor. De asemenea, evita sa asezi ghivecele in dreptul routerelor Wi-Fi, radiatiile si undele produse de acestea sunt nocive plantelor.

8.      Daca pamantul de la suprafata ghivecelor face cruste albicioase, nu te speria, este sarea din apa. Este bine sa cureti cu o lingura acest strat superior si sa completezi cu pamant nou.

9.      Verifica constant plantele, pentru a vedea daca apar paraziti sau boli. Daca te confrunti cu astfel de probleme, izoleaza imediat planta atacata si trateaz-o in functie de problema aparuta.

10.  Nu ingramadi prea multe ghivece in acelasi loc. Si plantele au nevoie de  spatiu si “intimitate” pentru a creste frumos. Este bine sa grupezi doua-trei plante intr-un colt, dar nu mai mult de atat. Risti sa creezi un microclimat sufocant pentru ele.

Nu in ultimul rand, iubeste-ti plantele, vorbeste cu ele. Vor simti acest lucru si vor raspunde pe masura.

 

Peisagist Cristina Stinghe

Tel.: 0744.82.66.94

Web: www.amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea