Financiar

#economii #cheltuieli #buget comun #prevenire datorii #fond de rezerva

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu: Sfaturi financiare pentru toti membrii familiei, de la mic la mare

Situatia financiara a familiei ar trebui sa ii preocupe pe toti membrii, indiferent de varsta acestora. Implicarea copiilor inca de la varste fragede in finantele familiei, cu pasi mici, dar siguri i-ar putea ajuta pe acestia sa dezvolte numeroase calitati utile la varsta adulta.  In continuare m-am gandit la cateva sfaturi de care orice parinte ar putea tine cont atunci cand isi planifica bugetul familiei. Chiar si eu ma pregatesc sa le impartasesc cu fiica mea, de indata ce va intelege valoarea banilor.

 

1. Identifica punctele forte, slabiciunile si amenintarile la care este supus bugetul vostru

Membrii familiei ar trebui sa stea impreuna intr-o seara si sa-si revizuiasca toate cheltuielile dintr-o luna. Exista unele categorii de produse, unde cineva cheltuieste mai mult decat isi da seama, iar aceste decizii pot fi imbunatatite? Exista vreun membru al familiei care a ascuns vreo cheltuiala? In cadrul familiei ar trebui sa existe sinceritate si gasite mai multe tinte catre care fiecare sa aspire: o vacanta, un automobil nou sau o casa noua.

2. Stabileste un buget comun

Odata ce ai identificat comportamentul de consum al fiecarui membru stabileste un buget comun. In felul acesta vei sti exact cum sa-ti planifici cheltuielile in functie de venituri. Nu uita sa pui si niste bani deoparte, preferabil ar fi sa economisesti salariul pe trei luni, pentru ca suntem inca intr-o perioada de reorientare economica si nu stii niciodata ce se poate intampla cu locul tau de munca. In plus, aceste economii te vor ajuta sa eviti eventualele restante la banci sau utilitati.

3. Ia in calcul cheltuielile neprevazute

Oricat de bine ti-ai planifica bugetul, tot timpul vor aparea niste cheltuieli neprevazute, cum ar fi  reparatia automobilului sau o defectiune in cadrul locuintei. Pentru a-ti pregati bugetul pentru aceste incertitudini, stabileste un fond de rezerva in care sa virezi in fiecare luna o suma de bani. In felul acesta, vei face fata cu brio in cazul unor evenimente neprevazute si vei evita acumularea de noi datorii.

4. Fii flexibil

Acomodarea la un buget al familiei poate dura o buna perioada de timp, intrucat este dificil de determinat cat mai exact nevoile fiecarui membru, astfel incat acesta sa nu fie nevoit sa renunte la lucrurile care ii fac placere. Un buget la care participa toata familia trebuie sa fie adaptat nevoilor din viata fiecaruia. Nu uita ca anual sa-l revizuiesti, astfel incat sa te asiguri ca fiecare membru isi respecta promisiunile, dar are si un confort financiar. Urmand acesti pasi orice familie se va putea bucura de linistea unei situatii financiare echilibrate, fara datorii.

 

Date de contact:

Cosmina Marinescu
Director de Operatiuni KRUK Romania
E-mail:
info@kruk.com.ro
Tel./fax: 031/ 413 20 00
Web: vestibune1.ro.kruk.eu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cosmina Marinescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea