1. Stevia
Este naturala, are indice glicemic scazut, nu are valoare calorica si nu contine carbohidrati. Singurul dezavantaj este acela ca provoaca o usoara dependenta, ca si zaharul.
2. Xylithol
Sarac in calorii, are un indice glicemic scazut si nu afecteaza dantura. Dezavantajul este ca, in anumite cazuri, provoaca disconfort gastric.
3. Siropul de artar
Are efect antioxidant si contine 70% sucroza. Dezavantajul este ca si acest sirop contine fructoza, chiar daca un procent mai scazut.
4. Siropul de agave
Are un gust foarte puternic si o cantitate mai mica poate indulci suficient alimentele. Dezavantaje : nu se metabolizeaza corect si creste nivelul zaharului din sange, iar nivelul de fructoza este foarte ridicat (80-90%).
5. Melasa de zahar
Bogata in fier, magneziu, calciu, zinc, potasiu. Acelasi dezavantaj, contine foarte multa fructoza.
6. Mierea de albine
Variantele bio-origanic sunt bogate in nutrienti. Dezavantajul este ca are in continut aproape 50% fructoza. Foarte important: ca efect asupra organismului, variantele comerciale ale mierii nu difera cu nimic de zahar!
Sursa foto: Hepta