Gradina

#folie din fibra de nuca de cocos #stropiri pomi #cascada apa gradina #operatiuni gradina #trandafiri #gazon

Expertul Acasa.ro, Cristina Stinghe: Plante sanatoase la iarna, dar si la primavara? Iata ce operatiuni sa ai ACUM in vedere!

Luna noiembrie este perioada in care incepem sa pregatim gradina pentru iarna. Fie ca vorbim de plante, gazon, sol sau sisteme de irigatii, ele au nevoie de unele interventii pentru a trece de sezonul rece cat mai usor, astfel incat in primavara sa arate bine.

 

Pentru gazon se distribuie un ingrasamant special de toamna, care nu are continut ridicat de azot, ci mai de graba de potasiu si fosfor. Acestea din urma protejeaza radacina gazonului de inghet, si astfel reduce mult cantitatea de fire de iarba ce mor peste iarna.



La trandafiri de fac unele operatiuni specifce, precum tunderea tijelor cu flori uscate, saparea solului si imbracarea radacinii cu frunze. Nu va recomand o tundere excesiva. Daca taiati trandafirii scurt, riscati ca datorita inghetului varfurile sa degere, si astfel in primavara veti fi obligati sa tundeti din nou intr-atat de scurt, incat s-ar putea sa ramaneti fara ei. Frunzele puse la radacina protejeaza de inghet si sunt si o sursa excelenta de ingrasamant natural.

Pomii fructiferi si coniferele se stropesc cu solutii uleioase care nu ingheata. Se fac doua stropiri pe luna in octombrie si noiembrie, iar din decembrie pana in martie cate una. Aceste tratamente previn diverse boli cauzate de ciuperci ce apar toamna din cauza umezelii, insa inlatura si larvele diferitelor insecte.

Daca in timpul anului ati montat plante anuale sau daca aveti plante perene in gradina, care se usuca toamna, acestea trebuiesc curatate. Chiar daca putrezirea lor asigura un aport de ingrasamant natural, totusi sunt si o sursa de ciuperci si daunatori, plus ca aspectul estetic lasa si mult de dorit.
 

Plantele care suporta mai greu frigul trebuie protejate cu materiale speciale. Rhododendronii, smochinii, rozmarinul, Euonymus, Hebe etc. sunt doar cateva exemple de plante ce apar in gradinile din Romania, dar care necesita protectie. Este bine sa puneti la radacina lor folie din fibra de nuca de cocos, frunze sau paie, iar tulpinile sau coronamentul sa-l protejati cu materiale textile speciale.

Sistemele de irigatii se golesc complet de apa. In caz contrar, apa ingheata, si se pot crapa tevile.

Daca aveti cascade sau alte jocuri de apa, si acestea trebuiesc golite de apa, iar pompele se imbraca in plastic.

Tot acuma se monteaza si bulbii de toamna. Daca doriti sa aveti lalele, zambile si branduse in gradina primavara, ele trebuiesc plantate acum.



Dupa cum vedeti, si toamna, si chiar si iarna gradinile noastre au nevoie de atentia cuvenita. Nu le neglijati in aceasta perioada, caci consecintele se vor vedea la primavara!

Peisagist Cristina Stinghe
Tel: 0744.82.66.94

www.amenajarigradinibucuresti.ro  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea