Gradina

#sequoia #dud #legende arbori #salcie

Expertul Acasa.ro, Cristina Stinghe: Legende despre arbori. Tu le cunosti pe cele din Romania?

Multa lume cunoaste legende sau povesti despre diverse flori, lalele, trandafiri, floarea de Craciun, lacramioare etc., mai rar insa vorbim despre arborii din jurul nostru. Si, totusi acesti giganti protectori ai gradinilor au inspirat multi poeti si trubaduri.


In insula Kos, din Grecia se afla un platan despre care se spune ca a fost plantat de insusi Hippocrat, pentru a-si instrui discipolii la umbra sa. In realitate, acel platan are peste 500 de ani vechime, si este considerat cel mai batran arbore din Europa.



O alta legenda, destul de recenta, este cea a platanului din dreptul podului Cotroceni, pe malul Dambovitei. Dimensiunile sale sunt impresionante, avand peste 30 de metri inaltime, si o circumferinta de 6 m. Legenda spune ca, atunci cand s-au cimentat malurile Dambovitei, Ceausescu a avut grija ca acest arbore sa nu fie taiat, si astfel a scapat de la taiere.

Un alt platan de varsta venerabila este cel din Cismigiu, la iesirea dinspre Sala Palatului. Inaltimea sa ajunge pana la etajul 9 al blocurilor din jur, coronamentul este impresionant, iar povestile urbane spun ca sub acest copac s-ar afla o mare comoara.

 

In gradina Bisericii Adormirea Sfintei Ana gasim un dud, care are cel putin 500 de ani. Desi biserica (initial din lemn) a ars de mai multe ori, acest copac nu a fost niciodata atins de foc. Din pacate, o scorbura foarte mare ii pune existenta in pericol.

Incredibil, dar in Romania gasim arbori Sequoia. Se intampla in Apuseni, satul Secuieu. Povestea spune ca un baron ungur ajuns pe meleaguri Californiene (locul de origine al acestui copac) s-a intors cu cateva seminte, pe care le-a sadit aici. Se intampla in secolul al XIX-lea. Intre timp, arborii au deja peste 40 m inaltime, si cand ii vezi te obliga la contemplare, caci depasesc ca dimensiune orice alt arbore din jur.

Un alt copac ce a dat nastere unor legende este salcia. Datorita ramurilor sale curgatoare, salcia a fost numita “copacul suspinului”, fiind un simbol al jalei, doliului si dragostei nefericite. Intr-o legenda crestina , salcia si-a capatat forma-i caracteristica din vinovatie si rusine fata de folosirea ramurilor ei pentru lovirea si chinuirea liui Iisus de catre soldatii romani. Intr-o varianta romaneasca, desi ramurile nu ii sunt folosite pentru a-l tortura pe Iisus, salcia isi pleaca, totusi, crengile, plangandu-l pe Mantuitor.

 

Peisagist Cristina Stinghe
Tel: 0744.82.66.94

www.amenajarigradinibucuresti.ro  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea