Familie & Relatii

#traume relationale #relatii vicioase #relationare #relatii

Expert Acasa.ro, Simona Ghinea: De ce alegem relatiile vicioase?

Ne simtim rau alaturi de partenerul nostru, dar alegem sa ramanem in relatie, fara sa fim constienti ca noi suntem cei care facem alegerea ne gasim intotdeauna scuze si circumstante. Ne despartim si apoi ne intoarcem. Nu mai simtim pericolul si totul devine un fel de normalitate. De ce acceptam relatiile vicioase?
 
Psihologic vorbind, raspunsul se regaseste in istoria fiecarei persoane, in forma si consistenta relationarii pe care copilul, astazi adult, a avut-o cu cei care l-au ingrijit. Inca din prima copilarie, natura experientelor traite ne cristalizeaza structuri predictive de relationare si interactie cu ceilalti. Schemele mentale create inca de atunci, codifica tipologia asteptarilor pe care le avem fata de comportamentul celorlalti in relatia cu noi. Tendinta psihica este de a ne „repara”, de a opri vulnerabilitatea cauzata de traumele emotionale timpurii, ceea ce determina cumva o repetitie simbolica a acelor experiente. Mai concret, daca suferinta noastra a fost cauzata de neglijenta tatalui atunci tendinta inconstienta este de a fi atrasi intr-un parteneriat cu o simbolistica similara.
Daca mama ne-a „neglijat” sau daca ne-am simtit „neiubiti”, atunci e putin probabil sa fim atrasi de un partener prezent si iubitor, ci mai degraba ni se aprind calcaiele dupa unul care stie cum sa ne ignore.
 
Cu alte cuvinte, suntem victime sigure ale experientelor timpurii cand invatam ce e ”normal” si ce nu. Cu masura trecerii timpului schemele noastre mentale devin din ce in ce mai complexe, in lumea noastra intra si alte personaje din interactiile cu care, invatam si ne dezvoltam diverse mecanisme de adaptare si protectie. Invatam sau nu ca actiunile si comportamentele noastre sunt motivate de ganduri si emotii, ca gandurile sunt reprezentarile noastre si chiar daca pot fi generate si influentate de stimuli externi sau interni, putem dobandi autonomie asupra lor prin capacitatea de a intelege....

Teama noastra inconstienta, in cele mai multe dintre cazuri, de a nu fi „abandonati” ne face sa traim sentimente negative, vinovatie, emotii intense la gandul ca nimeni altcineva nu ne poate iubi, convingeri ca nu meritam sa fim iubiti.

Cu o stima de sine scazuta sau fluctuanta repetam experientele negative si ramanem in relatii vicioase, convinsi fiind ca noi nu suntem suficient de buni, de frumosi sau de inteligenti iar daca ne-am „corecta” lumea noastra s-ar schimba. Aceste ganduri irationale ne ocupa mintea si ne incapaciteaza abilitatea de a fi obiectivi, astfel ca nu vedem si nu intelegem problemele partenerului, sau patologia din dinamica relatiei de care suntem dependenti si repetam cu scopul reparatiei, fara, de fapt, sa reparam nimic, pe principiul, daca alegi la fel, obtii la fel. Ce e de facut? Nu e simplu dar nici imposibil.

 

Astfel de comportamente se invata, creierul are proprietati plastice, adica suporta modificari de structura, pe toata durata vietii, in urma experientelor si a stimulilor la care suntem supusi sau la care ne supunem intentionat, ceea ce face din noi personalitati modelabile. Nici macar genetica nu se mai pune de-a curmezisul, stiinta demonstreaza ca singura noastra mostenire genetica este calitatea de a ramane oameni si nu cai. Genele noastre se exprima tot in raport cu stimulii. Cu alte cuvinte, natura ne este favorabila si raspunde pozitiv schimbarii. Foarte important este sa intelegem ce se intampla cu noi, sa intelegem care sunt alegerile ce ne produc suferinta, sa descoperim de ce am facut acele alegeri, sa constientizam beneficiile din spatele alegerilor noastre. Intotdeauna exista beneficii cu rol de suport pentru comportamentele nedorite, iar ele nu sunt la vedere. Asa cum am mai spus, gandurile noastre sunt reprezenteative pentru ceea ce suntem si pentru cine suntem. Schimbarea incepe de la un gand bun si nou despre tine. Invata sa, si, cum sa te iubesti pe tine deoarece abia atunci vei fi capabil sa-l iubesti pe cel de langa tine.

Date de contact:
Simona Ghinea
psiholog/ psihoterapeut
Spitalul Metropolitan

Adresa:Calea Serban Voda nr 95-101, Sector 4, Bucuresti
Web: MentalHealthClinic.ro
Telefon: 0724.041.000

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Simona Ghinea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea