Casa

#prosoape #baie #dus #cada #lavoar #dulapuri #amenajarea baii

Expertul Acasa.ro, arhitectul Irina Lega: Sfaturi pentru amenajarea baii

Baia este unul dintre cele mai importante spatii dintr-o locuinta si spatiul cu cele mai ridicate costuri de amenajare. Atunci cand va hotarati sa va reamanajati baia trebuie sa tineti cont, in primul rand, de nevoile dumneavoastra si ale familiei. Ganditi-va inainte sa incepeti amenajarea de ce zone aveti nevoie in baie, ce materiale si culori va plac si ce necesitati de depozitare aveti.

Primul pas este sa stabiliti planul baii impreuna cu pozitia tuturor obiectelor sanitare. Daca in familia dumneavoastra se prefera dusul in locul baii puteti renunta la cada si opta pentru o cabina de dus mai mare. Spatiul pe care-l economisiti in acest mod il puteti utiliza pentru depozitarea prosoapelor sau pentru o masina de spalat rufe. Daca aveti nevoie sa folositi lavoarul impreuna cu altcineva din familie, puteti alege un lavoar dublu care sa se preteze necesitatilor dumneavoastra.

Daca aveti doua bai in locuinta puteti alege ca una din bai sa aiba o zona de dus si celalta baie, mai mare, sa aiba cada.

Puteti alege, de asemenea, si pentru o zona de dus fara cadita, direct pe pardoseala delimitata de un perete de sticla care sa inlocuiasca cada. Aceasta zona poate avea o dimensiune de 90x170 cm si poate fi prevazuta cu o bancheta si cu o para de dus cu efect de ploaie, creand astfel o zona de spa si de relaxare la dumneavoastra acasa.

Exista si varianta unei bai mai mari in care sa aveti si cada, si dus, dar majoritatea locuintelor nu beneficiaza de bai suficient de mari pentru a include ambele obiecte sanitare.

In cazul in care programul familiei dumneavoastra coincide dimineata, baia poate fi separata pe doua zone: o zona mai mica - cu vas wc si lavoar - si o a doua zona separata de prima, in care sa fie dus/cada si un lavoar. Astfel se vor putea pregati concomitent mai multe persoane.

Zone de depozitare ascunse

Lipsa spatiului de depozitare intr-o baie este una dintre problemele cele mai des intalnite. Pentru ca baia sa nu para supraaglomerata si sufocanta trebuie gasite zone de depozitare ascunse.

O astfel de zona poate fi spatiul de sub lavoar sau spatiul din spatele oglinzii. Puteti crea spatii de depozitare sub forma unor mici dulapuri, montate deasupra vasului wc sau in lateralul lavoarului. Pentru ca baia sa para mai aerisita incercati sa nu lasati obiecte casnice la vedere, cum ar fi detergenti, mop etc si creati un spatiu de depozitare inchis special pentru aceste lucruri.

Pentru ca optiunile de pozitionare a obiectelor sanitare sunt destul de limitate si depind de ghenele de tevi existente, va puteti concentra pe alegerea unor materiale interesante care sa scoata baia din anonimat. Placile ceramice actuale ofera o gama foarte variata de stiluri, culori si dimensiuni. Important la amenajarea baii este ca design-ul general sa fie in acelasi stil cu restul locuintei.

Produse de calitate

Pentru placarea pardoselii si a peretilor puteti opta pentru placi ceramice sau piatra naturala. Un aspect foarte important este sa alegeti placi ceramice de calitate buna sau foarte buna.

Daca aveti un buget limitat puteti alege sa placati peretii doar in zonele unde aveti obiecte sanitare (un perete sau maxim doi pereti) pentru a putea alege placi ceramice de calitate mai buna. Ceramica de calitate proasta se va strica mult mai repede si va va crea probleme la placare pentru ca placile nu au aceleasi dimensiuni si grosimi. De asemenea este important sa investiti in baterii de calitate pentru ca acestea au garantii de 5 pana la 10 ani.

Puteti crea un design de efect folosind placi ceramice albe sau gri si accentuand zona de dus/ cada sau zona lavoarului cu o culoare puternica, cum ar fi oranj, verde, albastru, rosu, roz, galben. In baile mici este indicat sa folositi placi de dimeniuni mici sau mozaic pentru a crea senzatia de spatiu mai mare, pe cand intr-o baie mai mare este indicat sa folositi placi dreptunghiulare mari, montate fara rosturi.

Date de contact: 

Arhitect de interior Irina Lega

Telefon: 0740.02.91.26

Web: square2design.webs.com/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Irina Lega

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea