Casa

#cumparare locuinta #broker imobiliar #negociere cumparare casa #credit casa

Expertul Acasa.ro, Alexandru Pricop: Vrei sa cumperi o locuinta? Cateva atuuri pentru o negociere rapida

Criza economica a transformat piata rezidentiala dintr-o piata a vanzatorilor intr-o piata a cumparatorilor, pe fondul unei cereri mai reduse comparativ cu oferta existenta. Totusi, chiar daca un potential cumparator detine in general pozitia dominanta in cadrul unei negocieri, exista cateva aspecte care pot sa ii usureze procesul de achizitionare a locuintei dorite.

 

Cel mai important atu pe care un cumparator il poate avea deriva din expresia ”cash is the king!”. Intr-o piata in care potentialii cumparatori sunt tot mai nehotarati, fermitatea reprezinta cel mai important atu, iar un potential cumparator care dispune de o suma de bani poate face pe loc o oferta, cu plata imediata, oferta care va fi foarte tentanta pentru vanzator.

Din acest punct de vedere, cumparatorii care fac un upgrade, adica au vandut o locuinta pentru a cumpara una noua cu un numar mai mare de camere, amplasata intr-o zona mai buna sau intr-un ansamblu rezidential, reprezinta o categorie de cumparatori cu an avantaj net fata de restul potentialilor cumparatori. Astfel, daca ati cazut de acord asupra unui pret pe care sunteti dispus sa il platiti si celelalte aspecte (amplasare, suprafata, finisaje) sunt de asemenea pe placul dumnevoastra, faceti o oferta ferma!

Daca nu dispuneti insa de o suma, este indicat ca, inainte de a incepe procesul de identificare a unei locuinte potrivite cerintelor si nevoilor dumneavoastra, sa cercetati ofertele de finantare si sa obtineti o preaprobare de credit. Veti sti astfel pentru ce suma sunteti eligibil si, chiar daca creditul se va acorda ulterior in 30 de zile, un cumparator cu preaprobarea pentru credit obtinuta este mai atractiv in ochii unui vanzator, comparativ cu un alt cumparator care nu a efectuat aceste demersuri in prealabil.
 

Un alt atu pe care un potential cumparator il poate avea este reprezentat de colaborarea cu un broker imobiliar, apelarea la un agent ducand intr-un final la sanse mult mai ridicate pentru o negociere mai rapida. In primul rand, brokerul imobiliar cunoaste foarte bine piata si tranzactiile care s-au incheiat pe zona sa de specializare si va putea aduce astfel argumente solide pro negociere.

 

In al doilea rand, daca un proprietar si-a setat un pret initial nerealist, brokerul va putea pregati, in timp, proprietarul pentru negociere prin vizionari repetate cu diferiti potentiali cumparatori, proprietarul avand astfel posibilitatea sa estimeze la ce nivel de pret se situeaza cererea din piata.

Nu in ultimul rand, cumparatorul poate avea diferite atuuri in functie de anumiti factori specifi pietei in momentul in care doreste sa faca achizitia. Spre exemplu, daca un cumparator isi doreste o locuinta care poate fi amplasata in oricare din doua zone preferate (Drumul Taberei si Colentina, spre exemplu), iar cererea este in acel moment mult mai redusa intr-una din cele doua zone, va avea sanse sa negocieze mai rapid in zona respectiva.

Cu o tratare atenta a procesului de identificare si achizitionare a unei locuinte si avand o serie de atuuri indiscutabile, orice cumparator poate cumpara locuinta perfecta!

Alexandru Pricop

Managing partner Residentialist in cadrul SVN Romania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alexandru Pricop

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea