Casa

#locuinta #tranzactii imobiliare #achizitie locuinta

Expertul Acasa.ro, Alexandru Pricop: Primavara, cel mai bun anotimp pentru achizitia unei locuinte?

In timpul perioadei de crestere economica, de la inceputul anilor 2000, s-a impamantenit ideea conform careia cele mai slabe luni pentru piata rezidentiala sunt iulie-august si cele de iarna, toamna si primavara fiind considerate doua perioade excelente pentru a scoate la vanzare o locuinta sau pentru lansarea unui proiect rezidential. Mai este acest lucru valabil astazi?

 

Potrivit datelor Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara, numarul tranzactiilor imobiliare a crescut anul trecut cu 17% fata de 2012, certificand astfel tendinta de stabilizare pe care piata imobiliara a aratat-o in ultimii doi ani. Cele mai bune luni, dupa numarul de tranzactii, au fost octombrie, noiembrie si decembrie – o luna in care, in mod normal, numarul de tranzactii ar trebui sa fie mai redus tinand cont de perioada Sarbatorilor.

Pe de o parte, ultimele trei luni din 2013 au adus cele mai multe tranzactii si datorita faptului ca ofertele de creditare au devenit din ce in ce mai atractive, dupa scaderile dobanzii de politica monetara realizate de Banca Nationala. Pe de alta parte, numarul ridicat de tranzactii din decembrie vine sa intareasca un fenomen vizibil in ultimii ani, de la declansarea crizei economice: nu mai exista diferente semnificative de la luna la luna in ceea ce priveste numarul de tranzactii.

 

Inainte de criza economica, lunile de vara reprezentau o perioada mai slaba pentru piata imobiliara deoarece multi dintre potentialii cumparatori – dar si vanzatori – plecau in concediu, lucru care nu se mai intampla acum intr-o proportie la fel de ridicata. In plus, principala explicatie care face ca pe piata imobiliara (mai ales pe segmentul mass market) ca sa nu mai existe diferente semnificative intre anotimpuri sau lunile anului tine de nivelul redus al cererii.

 

In plus, pentru un potential cumparator, exista aspecte multe mai importante pe care le ia in calcul in procesul de achizitionare a unei locuinte, cum ar fi ofertele de creditare dintr-o anumita perioada sau increderea generala in economie. Desigur, anumite perioade din timpul iernii, cand eventual se petrec si fenomene meteorologice severe, aduc o scadere a cererii insa nu atat de semnificativa ca in alti ani.

Anotimpul sau luna in care doriti sa achizitionati o locuinta capata o importanta din punct de vedere logistic, al mutarii in noua locuinta, dar, daca sunteti un cumparator si intentionati sa mizati pe o achizitie intr-o luna care era de regula mai slaba pentru piata imobiliara (august, spre exemplu), in speranta obtinerii unui pret mult mai mic, nu veti obtine conditii mai bune.

Cel mai bun anotimp pentru achizitionarea unei locuinte este acela cand dumneavoastra aveti o nevoie locativa reala, pe care doriti sa o impliniti dupa o documentare temeinica privind ofertele din piata imobiliara si bancara.

Alexandru Pricop

Managing partner Residentialist in cadrul SVN Romania

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alexandru Pricop

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea