Vacante & Calatorii

#Cuibul lui Dumnezeu # Cuibul vulturilor

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Cuibul vulturilor sau “Cuibul lui Dumnezeu”? Stepantsminda, Caucaz

Catedrala Sfintei Treimi din Gergeti, Caucaz (2170 m) a fost ridicata in secolul al XIV-lea de catre nobili din mai multe regiuni ale Georgiei, care si-au dorit un locas sfant, simbol al unitatii nationale.

Pentru ca nu puteau sa se hotarasca asupra locatiei, la sfatul unui batran intelept au taiat un vitel, pe care apoi l-au dus la marginea unui sat si au hotarat ca acolo unde va zbura vulturul care va lua oasele vitelului, acolo va fi locul bisericii!

Iar vulturul a zburat pe un varf de 2170 m langa satul Gergeti, sub Muntele Kazbegi (5047 m), al treilea varf din Caucazul georgian! De aici se spune ca a furat Prometeu focul zeilor!

Biserica Sfintei Treimi din Gergeti (Tsminda Sameba) a fost construita in stil arhitectural specific bisericilor georgiene de sec 14, cu cupola in forma de cruce si clopotnita folosita ca turn de intrare; catapeteasma din piatra este unica . In perioadele cand capitala tarii, Mtskheta, era amenintata, relicvele sfinte – inclusiv Crucea Sfintei Nina cea Intocmai cu Apostolii – erau aduse spre pastrare aici, in ”Cuibul lui Dumnezeu”!

In perioada sovietica, biserica a fost inchisa si transformata in depozit, dar locuitorii au continuat sa o ingrijeasca, pentru a nu se deteriora. In prezent este unul dintre locasurile active ale Bisericii Ortodoxe Georgiene.

Acces: Tbilisi / Gergeti ( 3 ore cu masina), apoi trekking 3 ore (mers pe jos) sau inchiriere jeep ( 30 minute).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Maria Chirculescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea