Vacante & Calatorii

#sfantul ilie traditii #sfantul ilie

Expertul Acasa.ro, Maria Chirculescu: Ce trebuie sa faci de Sfantul Ilie, ca sa nu-l superi

In fiecare an, la 20 iulie sarbatorim ridicarea la cer intr-un car de foc a Sfantului Prooroc Ilie Tesviteanul, eveniment care a avut loc in Epoca Fierului, cu 900 de ani inainte de Hristos, in pamantul Iordaniei de astazi. 

 
Barbat drept si puternic in credinta – numele sau se traduce ”Al carui Dumnezeu este Jah (ve)” – Sfantul Ilie i-a mustrat direct, cu mare curaj, pe Imparatul evreu Ahab si pe Imparateasa pagana Izabela, pentru necredinta lor in adevaratul Dumnezeu si inchinarea la zeul Baal. De suparare, el a cerut Domnului sa inchida cerul si sa nu mai trimita ploaie timp de trei ani si jumatate, iar Domnul l-a ascultat. Tot prin cuvantul sau s-a terminat si seceta.
 
Prin ravna sa, prin marturisirea plina de curaj, prin viata ascetica in post si rugaciune, prin insingurare si saracie, Sfantul Ilie s-a impus atat in traditia iudaica, cat si in cea crestina si musulmana ca model de monah, de slujitor al Domnului si mare facator de minuni. Dar in special ridicarea sa la cer cu trupul (Sfantul Ilie nu a murit) l-au impus evalviei universale. Conform unei proorociri, Sfantul Ilie si Dreptul Enoh sunt sfintii care vor veni inainte de sfarsitul lumii, pentru a lupta cu Antihrist.
 
In traditia populara, Sfantul Ilie este considerat patronul verii, al arsitei, al tunetelor si fulgerelor. Se crede ca atunci cand tuna si fulgera, Sfantul Ilie trece pe cer cu carul sau de foc si ii trasneste pe draci, pentru a ne ocroti, cand acestia se cearta si rascolesc norii. El este mereu in slujba binelui.
 
Cei care nu ii respecta ziua (marcata cu rosu in calendarul ortodox) se spune ca vor fi pedepsiti cu grindina, trasnete si incendii. In ziua de Sfantul Ilie incepem sa mancam roadele acestui an: mere, struguri, nuci si alune. Se duc fructe la biserica, unde sunt impartite ca pomana pentru morti. Si tot acum, apicultorii incep sa reteze stupii si sa ia mierea. In dimineata acestei sarbatori se culeg busuioc si plante de leac, care au un efect foarte puternic. Pentru ciobani, Santilia reprezenta prima zi cand acestia puteau cobori in sat, dupa urcarea cu oile la munte; de aceea in comunitatile rurale sa organizau in mod traditional nedei, targuri, festivaluri folclorice.
 
Sfantul Ilie este, de asemenea, ocrotitorul Fortelor Aeriene Romane.
 
In Romania, mai mult de 120.000 persoane poarta numele Sfatului Prooroc Ilie. Tuturor acestora le uram LA MULTI ANI!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Maria Chirculescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea