Vacante & Calatorii

#Mormantul Sfant # Via Dolorosa #Temnita lui Iisus # Biserica Nasterii Domnului #Bethleem

Expertul Acasa.ro, Carmen Neacsu: Doua locuri emotionante care ar trebui vizitate macar o data in viata

Ierusalim si Bethleem sunt doua dintre locurile pe care orice crestin ar trebui sa le viziteze macar o data in viata. Acestea te emotioneaza si-ti patrund in suflet, dorindu-ti apoi sa te reintorci asa cum iti doresti sa revii acasa.

Pentru ca, oricat de sceptic ar fi cineva, este aproape imposibil sa nu plece cu sufletul miscat dupa ce a vizitat Mormantul Sfant, a parcurs Via Dolorosa, a coborat in Temnita lui Iisus din Ierusalim sau a poposit la Biserica Nasterii Domnului din Bethleem.

Sursa foto: paldays.uhostfull.com


Sursa foto: famouswonders.com

Sursa foto: triggerpit.com

O primire suprinzatoare

Primul contact cu Tara Sfanta este insa suprinzator, pentru ca totul este mult mai modern decat eram pregatita poate sa accept. Aeroportul Ben Guiron este imens si modern, vamesii sunt ca niste cerberi, iar Tel Aviv este mult mai cosmopolit decat mi-l inchipuiam si are un aer de vacanta asa cum se desfasoara elegant pe malul Mediteranei. Si apoi, nici Ierusalim nu e chiar asa cum ma asteptam... intampinandu-ma cu strazi largi, unele moderne si elegante, dar si cu vechile sale cartiere, cel evreiesc, crestin, armean si musulman.

Ierusalim, un oras sfant pentru trei mari religii monoteiste

Aceasta urbe, care a fost supusa atator distrugeri si reconstruiri in decursul celor peste 5.000 de ani de existenta, este astazi un mozaic de civilizatii, credinte si obiceiuri diferite. Ierusalim este, de altfel, un oras sfant pentru marile religii monoteiste: iudaismul, crestinismul si mahomedanismul.

De sus, de pe Muntele Maslinilor, de unde ai poate cea mai ampla panorama asupra orasului, Ierusalimul ti se dezaluie ca un amalgan armonios de turnuri de biserici, minarete poleite cu aur, cruci, semilune si ziduri de aparare. Orasul este asezat in Muntii Iudeii, pe un platou calcaros, la aproximativ 800 m peste nivelul marii, fiind construit pe dealuri, fiecare dintre ele cu locurile sale sacre penru cele trei religii. Ierusalimul e inconjurat din trei parti de vai adanci, iar imprejurimile desertice il fac de-a dreptul impresionant, asa alb cum se contureaza in soare si in lumina usor laptoasa.

Sursa foto: beinganshul.blogspot.com

Viata se desfasoara ca acum 2.000 de ani pe traseul Via Dolorosa

In orasul vechi se gasesc patru cartiere mari, cel crestin, din jurul Mormantului Sfant fiind cel mai vizitat dintre toate. In cartierul crestin se afla Biserica Sfantului Mormant, unde se pastreaza toate relicvele care au legatura cu moartea si Invierea lui Iisus Hristos, locul unde s-a stins Fecioara Maria, pe cand Via Dolorosa (Drumul Durerii), care marcheaza drumul Fiului Omului avand crucea in spate, este in cartierul musulman. Pelerinii pasesc in liniste pe acest drum marcat de 14 opriri, de la pretoriul - locul unde s-a dat sentinta cu moartea - si pana la Golgota, locul rastignirii Sale.

Insa traseul Vila Dolorosa trece prin zone comerciale galagioase, unde se vand si se cumpara diferite marfuri intr-un vacarm specific pietelor, care mai mult ca sigur ca nu s-a schimbat nici dupa 2.000 de ani.

Cele mai importante locuri sunt in Biserica Sfantului Mormant

Amplasata pe locul in care Iisus Hristos a fost rastignit si ingropat intr-un mormant sapat in piatra, Biserica Sfantului Mormant este o constructie impresionanta ridicata de cruciati in secolul al XI-lea, pe locul unei biserici vechi, zidita in secolul al IV-lea de Sfanta Elena (in locul unde existau doua temple pagane). Biserica Sfantului Mormant adaposteste cele mai importante locuri pentru crestini: Muntele Golgota, Mormantul lui Iisus Hristos si in stanca de piatra, pestera unde s-a descoperit Crucea Domnului de catre Sfanta Imparateasa Elena.

Biserica Sfantului Mormant, in fapt mai multe bisericute unite sub aceeasi cupola, este un loc inaltator, sunt foarte multe marturii care amintesc de jerfta lui Iisus, astfel ca este bine sa aveti parte de un ghid bine documentat daca tot ajungeti aici. In rest, lasati-va cuprinsi de acel sentiment inaltator pe care nu-l poti explica in cuvinte, dar care te invaluie si te linisteste..

Odata ajunsi in Ierusalim, nu trebuie sa ratati sub nicio forma Muntele Maslinilor si faimoasa Gradina Ghetsimani de la poalele sale, locul preferat de rugaciune al lui Iisus, unde mai sunt si astazi cativa maslini batrani, cu trunchiuri groase de peste 8 metri, despre care se spune ca au peste 2.000 de ani. Aici se afla Biserica Tuturor Natiunilor, pe care ar fi pacat sa nu-i treceti pragul.

Bethleem, un mic muzeu de istorie crestina

Nu departe de Ierusalim se afla Bethleem, un alt oras cu puternice valente spirituale. Istoria Bethleemului, „Casa painii”, in ebraica, incepe cu evocarea sa in Cartea lui Ruth, fiind locul unde Regele David a fost uns in fata lui Samuel. Iar Mihail a profetit ca aici este locul unde va reveni pe pamant Iisus.

Sursa foto: cluaran.free.fr

Oraselul cu strazi abrupte, in care se afla o numeroasa populatie de arabi crestini, are un aer destul de ponosit. In contrast, de la inaltimea dealurilor pe care se afla Bethleemul se vede Ierusalimul modern, cu blocurile sale inalte, simetrice si albe.

Behtleemul este insa un mic muzeu de istorie crestina: aici se afla si Biserica Bunei Vestiri, ridicata pe locul unde Fecioara Maria lua apa de la un izvor, si micuta capela Grota Laptelui, situata pe locul unde a fost alaptat Iisus. Nu departe se afla Biserica Sfanta Caterina, unde, in subsolul sanctuarului principal se afla trei pesteri, doua dintre ele adapostind capela Sfantului Ieronimus, care a trait aici in perioada cand a tradus Vechiul si Noul Testament. Insa cel mai important lacas de cult din Bethleem este Biserica Nasterii Domnului, loc sfintit in anul 329, unde putine s-au schimbat in timp. Aici, o stea pe pardoseala marcheaza locul in care s-a nascut Hristos, intr-o mica pestera de dedesubtul altarului.

Din Bethleem puteti sa cumparati obiecte de cult si suveniruri chiar din atelierele mesterilor sau din biserici, fiind foarte ieftine.

 Drum bun!

Date de contact

Site: consilierturism.ro

Facebook/consilierturism.ro

E-mail: carmen.neacsu@consilierturism.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Carmen Neacsu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea