Vacante & Calatorii

#romania #destinatii de vacanta #destinatii romania #expert acasa.ro #bogdan stanciu

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Periplu regesc pe Pamantul Craiesc

Intr-o zi senina de vara, Transilvania Saxona - fasia aceea ingusta dintre Sibiu si Brasov, si dintre Carpatii Meridionali si Tarnava Mica – poate fi comparata in frumusete cu Toscana sau Provence, chiar daca este un alt tip de priveliste, mai salbatica. Dealurile nu au fost pieptanate la milimetru de mana omului, ierburile cresc inca libere, oile sunt manate de ciobani ancestrali.

Industrializarea, cu ariergarda sa numita industrie turistica de masa, a lasat nevatamate in puritatea lor cateva peisaje urbane si rurale de o asemenea valoare culturala incat UNESCO le-a inclus in Patrimoniul Mondial, si de o asemenea bogatie naturala incat Uniunea Europeana le-a declarat arii protejate de importanta continentala. O calatorie prin miezul acestui tinut, numit din timpuri istorice Pamantul Craiesc, este o redescoperire a Europei, asa cum era ea o data. Inainte ca betonul, uleiul, fumul si gazul de esapament sa ii lase cicatrice de nesters.

De exemplu, Malancrav/ Malmkrog, un sat pierdut de-a lungul unei vai romantice, printre dealuri inverzite, este atat de romantic incat va va parea rau pentru Claude Monet ca nu a avut ocazia sa il vada. Colonistii germani, care s-au asezat aici in secolul 13, au construit o biserica gotica, pe care au fortificat-o mai tarziu cu ziduri si turnuri de aparare, amenintati fiind de pericolul pagan. Frescele interioare, datand din secolul al 14-lea, reprezinta unicitatea acestei biserici (Malancrav este singurul loc din Transilvania unde acestea mai pot fi vazute intr-o biserica saseasca), cu atat mai mult cu cat au rezistat numeroaselor razboaie religioase.

Alaturat bisericii poate fi vizitat si un muzeu al satului transilvanean. Dupa ce continuati turul satului, veti ajunge la „hotel”. Puteti opta fie pentru o casa traditionala taraneasca, restaurata complet, fie pentru un conac unic din secolul al 15-lea.

Acest conac ilustreaza o poveste foarte interesanta: in prima faza a fost construit de familia Apafi, cu origine sasesti, ai carei descendenti au fost ultimii principi ai Transilvaniei, si a fost partial distrus in timpul erei comuniste. In momentul in care toata lumea credea ca zilele de glorie ale acestui conac au apus, Fundatia „Mihai Eminescu”, aflata sub patronajul Printului Charles de Wales, a cumparat conacul, l-a renovat si i-a redat stralucirea de odinioara. In prezent castelul functioneaza ca si biblioteca, dar si ca si un hotel cu o atmosfera cu totul speciala. Va puteti plimba prin livezile de meri din jurul conacului, sau doar savura atmosfera serena.

De la Malancrav la Sighisoara sunt mai putin de 30 de kilometri, prin acelasi peisaj de basm, parte din aria protejata Tarnava Mare, care reuneste cele mai intinse pajisti inflorite din Europa. Sighisoara este nestemata urbana a civilizatiei sasesti, care si-a pastrat intact nucleu istoric, inscris in Patrimoniul UNESCO. Mii de turisti poposesc aici din toate colturile lumii, pentru a vedea zidurile de fortificatie, bastioanele, faimoasele figurine ale turnului cu ceas si incearca sa desluseasca misterele celor doua biserici sasesti si ale contelui Dracula. Un document gasit intr-o casa de langa vechea biserica indica cladirea ca fiind locul de nastere a domnitorului tarii Romanesti, Vlad tepes, cel supranumit si Dracula.

Din aceasta cauza, dar si datorita spectaculoasei arhitecturi a orasului, Sighisoara a fost des folosita ca si decor pentru filme. Strazile inguste, zidurile inalte si bisericile misterioase o fac perfecta pentru asa ceva. La masa, specialitatile locale, vinul de Tarnave si tuica nu pot sa lipseasca. Viscri e situat la doar 45 de kilometri de Sighisoara. E satul satul ajuns celebru dupa ce Printul Charles a cumparat aici o casa saseasca. Aici, gospodariile sasesti au reinviat, datorita Fundatiei „Mihai Eminescu”.

Localnicii au invatat din nou vechile obiceiuri, iar strainii vin si se minuneaza ca de o intoarcere in timp, caci totul arata ca acum 200 de ani. Biserica fortificata, aflata in Patrimoniul UNESCO, impreuna cu mai multe case si ateliere mestesugaresti, au fost restaurate.

Veti avea posibilitatea sa descoperiti mestesuguri locale, precum tricotatul si tesutul (haine, covoare si paturi), impletirea cosurilor, productia de gem si miere sau tehnici traditionale de constructie: dulgherie/tamplarie, varuit, forjare de metale etc. Aici va puteti caza intr-o veche locuinta saseasca, la numarul 163, restaurata fara cusur, dupa ce s-a prabusit in 2001. Restaurarea acestei case a devenit un exemplu international de bune practici in domeniu, citat frecvent in presa de specialitate.

Acum, se vad doua case albastre, despartite de o curte inverzita si unite de o poarta masiva ca un zid de cetate. Mobilierul traditional, florile vesele, atmosfera rustic-patriarhala si aerul pasnic al intregii asezari se combina subtil, sub un cer incredibil de albastru, pentru o noapte perfecta petrecuta la Viscri.

Un periplu prin Transilvania Saxona nu se poate termina fara o vizita la Sibiu. Nu degeaba este singurul oras din Romania care a primit trei stele Michelin. A fost multa vreme cel mai important oras din Transilvania, fondat de sasi in secolul 12 si singurul din regiune care nu a fost nicicand cucerit de turci. In secolul 18, a fost capitala a Transilvaniei, datorita breslelor si a relatiilor comerciale care l-au transformat in cel mai important centru economic, politic si cultural din zona.

Dupa exodul sasilor, Sibiul a ramas un ultim bastion, simbolic, al acestora, cu un primar german care a fost ales de patru ori consecutiv cu majoritati zdrobitoare, desi populatia germana a orasului a ajuns la doar doua procente. In 2007, Sibiul a fost Capitala Culturala Europeana si asta se simte si acum. O plimbare prin centrul vechi al orasului te face sa captezi prin toti porii civilizatia europeana, in aceeasi masura in care splendidele cladiri ale burgului te fac sa simti inca nealterata gloria de altadata a Hermannstadt-ului.

Majoritatea cladirilor au fost restaurate, iar pietele principale ilustreaza atmosfera medievala a orasului. Vizitati muzeele si bisericile, descoperiti casele si curtile interioare ascunse, faceti cunostiinta cu mestesugari din intreaga lume si savurati Sibiul cu un pahar de vin nobil din Transilvania.

O cazare intr-un spatiu deosebit puteti gasi in apropiere de Sibiu, la Avrig, in Orangeria Palatului Brukental. Gazdele se mandresc ca in toata partea de sud a Transilvaniei nu veti gasi un loc mai romantic, in care sa va odihniti. In mijlocul parcului baroc al resedintei de vara din Avrig a lui Samuel von Brukenthal, camerele moderne de oaspeti ofera tot confortul necesar unui calator sofisticat. Micul dejun poate fi servit pe terasa din gradina olandeza, intr-un decor completate de flori si arbusti infloriti.

Citeste mai multe articole despre destinatii perfecte pentru o vacanta de vis pe cluj.travel!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea