Vacante & Calatorii

#turism # turism romania #expert acasa.ro #cluj.travel #turism apuseni #fabrica de nori apuseni

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Drum prin „fabrica de nori” a Apusenilor

O sosea uitata de autoritatile din Bihor si Arad uneste „tarile” din partea vestica a Apusenilor, deschizand privelisti fabuloase, dinspre campie spre muntii impaduriti.

Una dupa alta, curbele stranse se strecoara prin padure, din ce in ce mai sus, pana la limita dintre judetele Bihor si Arad, unde se gaseste si cumpana apelor dintre cele doua Crisuri, Negru si Alb.

Bogdan Stanciu

DN 76 strabate tara Beiusului, pentru a se ridica in serpentine spre cumpana apelor dintre Crisul Negru si Crisul Alb, apoi coboara la fel de sinuos spre tinutul Halmagiului, pe care il traverseaza la inaltime spre partile motilor criseni, cu asezarea lor cea mai de seama, orasul Brad. Un drum din clasa „scenic road”, care are tot ce ii trebuie pentru a fi considerat printre cele mai frumoase din Transilvania.

Soseaua rupta, crapata si zbarcita care uneste Oradea cu Beiusul se lasa repede uitata in apropiere de Sudrigiu, unde versantii vestici ai Parcului Natural Apuseni se dezvaluie, dincolo de o o portiune larga de campie. intr-o zi cu vreme incruntata, poate fi vazuta la treaba fabrica de nori: fuioare groase de ceturi se ridica dinspre paduri spre cerul intunecat, unind orizontul cu pamantul.

Mai departe, de la Cristioru de Jos, incep serpentinele. Una dupa alta, curbele stranse se strecoara prin padure, din ce in ce mai sus, pana la limita dintre judetele Bihor si Arad, unde se gaseste si cumpana apelor dintre cele doua Crisuri, Negru si Alb. Cartile de geografie spun ca ai iesit de tara Beiusului si incepi sa cobori spre tinutul Halmagiului. Masina iti spune ca ai schimbat un drum prost cu unul si mai prost.

Daca bihorenii protesteaza in mod constant pentru refacerea DN 76, in aceasta primavara ei plantand flori in gropile din drum, aradenii din partile Halmagiului par resemnati cu izolarea in care se afla zona lor, situata la peste 100 de kilometri de capitala de judet. „Turismul in economia zonei este aproape inexistent, el rezumandu-se doar la serbarile campenesti tinute odata pe an in fiecare localitate cu ocazia nedeilor (…) Slaba propaganda si departarea de centrul administrativ al judetului care este orasul Arad, situat la o distanta de 135 km a condus la o lipsa de preocupare cvasitotala pentru dezvoltarea turismului in aceste locuri”, se arata intr-un document al Primariei Halmagiu referitor la potentialul de dezvoltare al localitatii.

Revenind la drum, acesta serpuieste la inaltime de-a curmezisul tinutului Halmagiului strabatand depresiunea de la poalele Muntelui Gaina pana cand ajunge, dupa cateva serpentine, in Depresiunea Bradului. De la limita cu judetul Hunedoara, soseaua devine mult mai buna, iar drumul, tot mai drept, se indreapta in viteza spre Baia de Cris si apoi, spre tebea. De aici incolo urmeaza Bradul, si intoarcerea la lumea „civilizata”.

Vesti bune

DN 76 a fost inclus recent in programul de reabilitare finantat prin Programul Operational Sectorial Transport 2007-2013, iar Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a inceput procedurile necesare revizuirii si actualizarii studiului de fezabilitate. Potrivit CNADNR, se estimeaza ca acesta sa fie finalizat pana la sfarsitul anului 2013, dupa care poate incepe licitatia pentru executia lucrarilor.

DN 76 Oradea-Deva masoara 185 de kilometri in lungime, portiunea dintre Beius si Brad fiind de 90 de kilometri. Mai jos gasiti o galerie foto realizata de-a lungul acestuia.

Citeste mai multe articole despre destinatii perfecte pentru o vacanta de vis pe cluj.travel!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea