Vacante & Calatorii

#Castelul Spis #vacanta #slovacia #Castelul uriasilor de pe meleagul tipterilor

Expertul Acasa.ro, Bogdan Stanciu: Castelul uriasilor de pe meleagul tipterilor

Spišský Hrad sau Castelul Spis este unul dintre cele mai mari din lume, fiind situat pe locurile fruntase in toate topurile de acest gen. Castelul a fost sute de ani centrul administrativ al regiunii Zips (Spiss, in slovaca, Sepes in maghiara), a fost o enclava de locuitori germani pe teritoriul Ungariei medievale, inconjurata de slovaci si unguri, intr-o buna masura asemanatoare cu zona saseasca din Romania.


Cateva sute de localnici germani din zona Zips au fost colonizati la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul celui urmator in Maramures si Bucovina. Romanii le-au zis acestor nemti „tipteri”, de termenul „zipser”, adica locuitor din comitatul Zips. O mica populatie de tipteri mai traieste si astazi in Viseu de Sus.
 

Castelul Spis este mandria tinutului tipterilor, care, la sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial, au parasit tinutul natal, pentru a se stabili in Germania, intr-un mod asemanator cu cel al sasilor bistriteni. Acum, regiunea Spiš nici macar nu mai exista ca entitate administrativa, dar continua sa denumeasca una dintre cele 21 de regiuni turistice ale Slovaciei.

Descopera aici mai multe fotografii.

Cu o suprafata de 49.485 de metri patrati, cetatea-castel face o prima impresie formidabila. Zidurile albe se ridica ciclopice, pe un deal care domina o intinsa si manoasa campie. Nu e greu de ghicit de ce aici si-au ales comitii Zipsului locul de comanda – dealul domina net toata regiunea, cat vezi cu ochii, de jur-imprejur. Orice armata care s-ar fi hazardat sa asedieze castelul ar fi fost vazuta de la mare distanta.

Acum, castelul, inclus in Patrimoniul UNESCO, este asediat doar de armata turistilor, slovaci majoritari, dar si polonezi, maghiari sau germani. Fortificatia adaposteste un mic muzeu de istorie a zonei si o bucatarie medievala reconstituita. Un restaurant cu o terasa placuta, amplasat chiar langa intrare, completeaza oferta turistica.



Descopera aici secretele Castelului Spis.

Bogdan Stanciu 
Va astept cu mai multe detalii, pe cluj.travel

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
bogdan stanciu