Vacante & Calatorii

#vacanta #cinque-terre # destinatie vacanta #catune pescaresti #sate pescaresti

Expert Acasa.ro, Carmen Neacsu: Cinci catune pescaresti si o destinatie pitoreasca: Cinque Terre

Multa vreme, Cinque Terre a stat "in umbra" unor destinatii turistice invecinate, mult mai celebre. Cocotate pe creasta muntelui care se pravaleste dramatic in marea cu nuante turcoaz, cele cinci catune pescaresti care formeaza Cinque Terre reprezinta acum una dintre cele mai apreciate destinatii de vacanta.

 

Si numele satucelor - Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola si Riomaggiore - au o sonoritate aparte, nu-i asa? Legate prin carari pietruite care serpuiesc printre munti, "suspendate" cumva deasupra Marii Ligurice si umbrite de plantatii de vita-de-vie, maslini si mai rar lamai, aceste sate arata ca acum 100 de ani. De altfel, regiunea a fost mult timp izolata, dar tocmai aceasta a ajutat-o sa-si pastreze unicitatea. Viticultorii de aici folosesc si in prezent mecanisme monorai pentru a transporta recolta de struguri de pe terasele sapate in munte, iar in unele cazuri, cara recoltele cu barca.

Casele, inghesuite unele in altele ca niste faguri, au culori pastelate, stradutele sunt pietruite si stramte, oamenii sunt relexati si mai mult decat prietenosi. Impartit in doua, partea veche si cea noua, cel mai mare dintre satuce, Monterosso al Mare, are si cea mai mare plaja, avand per ansamblu aerul unei statiuni marine usor demodate.

O drumetie de facut!

Monterosso este legat de vecinul sau, Vernazza, de o carare pietruita care serpuieste printre munti, pe un traseu deosebit de spectaculos. Puteti sa ajungeti cu trenul in Vernazza, insa recomand drumetia, pentru care trebuie sa aveti echipament adecvat, pentru ca e destul de solicitanta, dar merita acest efort de cateva ore! Este ceea ce-mi amintesc cel mai des din vizita aici!

Dupa drumetia de cateva ore dinspre Monterosso, Vernazza ti se pare chiar ca un colt de rai, imbratisand creasta deasupra marii si pazit de un castel, Castello Doria, cea mai veche fortificatie din regiune. Aici sunt mai multe restaurante si cafenele unde puteti sa va trageti sufletul si sa experimentati "dolce far niente", dar puteti sa va odihniti si pe chei, in micul port sau pe plaja cu pietricele. Despre aceasta drumetie cititi aici.

Via dell'Amore

Corniglia este singura localitate care nu are acces direct la mare, fiind cocotata pe cresta unui deal abrupt la 100 de metri inaltime. Ajungi la acest oras ascuns printre plantatii de vita-de-vie fie urcand cateva sute (377) de trepte abrupte sau cu un microbuz pe care poti sa-l iei din gara.

Manarola este si el un loc pitoresc, vestit pentru vinul sau Sciacchetrà. Nu are un port natural, asfel ca barcile sunt trase la chei, pe stradute. Este plin de restaurante si cafenele, este frumusel foc. Manarola este legata de Riomaggiore de Via dell'Amore, o portiune a Sentiero Azzurro, in fapt o faleza pietruita foarte romantica, puternic afectata de alunecarile de teren din 2011. Riomaggiore este cel mai estic satuc si cel mai mare dintre cele cinci. Portul mic, cu barcutele colorate ingramadite si trase pana pe trotuar, este deosebit de pitoresc.

Despre Cinque Terre cititi tot ce vreti sa aflati aici si aici.

Cinque Terre a fost inclus Patrimoniului Mondial UNESCO in anul 1997 si a devenit parc national doi ani mai tarziu. Acest mic paradis terestru a fost puternic afectat de alunecarile de teren din anul 2011, iar urmele dezastrului se vad si acum. Cinque Terre este o regiune care se intinde de-a lungul a 18 km de tarm stancos intre Levanto si La Spezia, satele fiind legate intre ele printr-o linie de cale ferata.

Carmen Neacsu
Site: consilierturism.ro
Facebook: consilierturism.ro
E-mail: carmen.neacsu@consilierturism.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Carmen Neacsu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea