Vacante & Calatorii

#venetia #machu_picchu #taj mahal #destinatii vacanta #bora bora #vacanta 2014

Expert Acasa.ro, Carmen Neacsu: 12 destinatii din intreaga lume care merita vazute intr-o viata - un sfert sunt aproape de Romania

La fiecare inceput de an, publicatiile de profil se intrec in elaborarea de topuri ale destinatiilor de vizitat, potrivite atat pentru cei romantici, pentru cei care prefera vacantele in natura, iubitorii de istorie si cultura, pentru cei dornici de relaxare si pentru cei mai aventurosi. Mi-a atras atentia un clasament realizat de tripadvisor.com, cel al “Destinatiilor de vazut o data in viata”, pentru ca imbina practic toate preferintele si pentru ca trei din cele 12 destinatii propuse sunt foarte usor de "cucerit" de catre romani. In plus, imi da ocazia sa va povestesc mai pe indelete despre cateva dintre aceste locuri pe care am avut bucuria sa le vizitez.

1. Prima pe lista destinatiilor de vazut o data in viata este aurora boreala din nordul Islandei, desi nici Suedia si nici Norvegia nu sunt de lepadat la acest capitol. Cele mai bune sanse de a te bucura de acest fenomen sunt in in perioada septembrie-martie, dar mai ales in lunile in care au loc echinoctiile (respectiv in septembrie si martie).

Sursa foto: amarcordviaggi.com

2. Bora Bora, o destinatie potrivita celor romantici, dar mai ales pentru petrecerea lunii de miere, este recomadata si ea si neaparat sa va cazati in bungalow-uri cocotate pe piloni suspendati deasupra Oceanului cu ape turcoaz. E intr-adevar paradisul pe pamant, mai ales daca il ai alaturi pe cel drag!

 
Sursa foto: sites.psu.edu
 
3. Podiumul este completat de o destinatie mult mai accesibila din toate punctele de vedere, aflata la nici doua ore de zbor de Romania: Venetia, un loc unic in lume, construit pe canale, foarte potrivita in special celor romantici si iubitorilor de arta si istorie. Venetia este un orasel fabulous, a carei soarta atarna de “firul de par” al invaziei apelor, insa sa speram ca acest lucru nu se va intampla niciodata si vom putea sa ne bucuram in continuare de atractiile sale deosebite: Piata San Marco, cu obiectivele pe care le concentreaza in doar cateva sute de metri patrati - Palatul Dogilor, Basilica San Marco si Turnul Clopotului. Apoi nu ratati o plimbare pe canale, cu vaporasul prin Venetia daca nu cu (mult prea scumpa) gondola si apoi mergeti tot cu vaporetto catre insulitele Burano si Murano, unde veti pasi inapoi in timp cu zeci, poate sute de ani. Si neaparat sa o luati la „pas” prin Venetia, pe stradutele sale misterioase, unde nu aveti cum sa ratati vestitul Pod Rialto sau Puntea suspinelor.

Sursa foto: tripadvisor.it

4. Taj Mahal, India, este un alt loc care iti trezeste imaginatia numai vazandu-l in fotografii sau citindu-i povestea destul de trista, fiind o destinatie des recomandata in topurile de specialitate.

Sursa foto: hitfull.com

5. Nici „invechitele” piramide din Egipt nu se lasa mai prejos, desi imaginea lor prafuita la propriu cu „varful lor mare” urcand catre soare, ars de soare si invaluit in mister a devenit cvasicunoscuta inca din copilarie, din cartile de istorie.

6. O alta minune a lumii, Marele Zid chinezesc este recomandarea cu numarul 6si daca ajungeti in China nu ar trebui sa ratati o „drumetie” pe zidurile ridicate de dinastia Ming (in secolul XIV), din apropiere de Beijing. Cea mai veche „baricada” a zidului care se vede de pe Luna dateaza din secolul VII i. Hr.

7. Mult mai aproape de Romania este Santorini, o micuta insula vulcanica din Grecia, un loc prin definitie romantic, pe care ar fi pacat sa nu-l vizitati mai ales ca se afla la nici doua ore de zbor din Romania, prin interediul curselor charter organizate de Nova Travel. Scaldata de apele calme ale Marii Egee, Santorini este localizata pe ceea ce a mai ramas din vulcanul scufundat in urma unei eruptii majore acum peste 3.500 de ani (care a dus la scufundarea unei parti a insulei si a dus la disparitia civilizatiei minoice cu „sediul” in Creta, la aproximativ 140 de kilometri).

Sursa foto: cntraveler.com

Este un loc destul de arid, cu localitati rustice desfasurate pe cornisa muntelui, cu mici case sapate in piatra si cu un labirint de stradute stramte, pietruite si batute de soare, cu nenumarare biserici si cu taverne pitoresti. Daca ati ajuns aici, nu ratati capitala insulei, Fira, dar mai ales oraselele Firostefani si Oia, pentru apusuri de soare memorabile, sau Pyrgos pentru bisericile sale si atmosfera autentica. In acest loc celebru nu doar pentru peisajele deosebite, ci si pentru ca unii pozitioneaza pierduta Atlantida, ar fi pacat sa nu mergeti intr-o croaziera de o zi pana la vulcanul inca activ si la insulita invecinata acestuia, sa nu urcati pana la vestigiile de la Akrotiri sau sa nu faceti baie la plaja cu nisip negru de la Kamari.

8-9. Scuba diving in Marea Bariera de Corali din largul coastelor Australiei reprezinta cu siguranta o experienta de neuitat pentru cei care adora marea si natura in general. Tot pentru acestia este foarte potrivita si o vizita la gorilele din Volcanoes National Park Ruhengeri, Rwanda, apreciaza autorii topului.

Sursa foto: bbc.co.uk/

10. Provincia istorica Cappadocia este un alt loc deosebit, demn de vazut intr-o viata, aici fiind relativ usor de ajuns din Istanbul sau mai degraba din Ankara cu autocarul sau cu avionul pana la aeroportul Kayseri. Tripadvisor.com propune zborul cu balonul cu aer cald deasupra peisajelor ciudate, calcaroase ale acestei regiuni, o suprafata de peste 9.500 hectare din Cappadocia fiind inclusa in patrimoniul mondial al UNESCO.

Chiar daca nu alegeti balonul pentru a survola Cappadocia, aceasta regiune merita vizitata pentru ca aici se afla adevarate orase subterane pe mai multe etaje, biserici si manastiri foarte vechi, chiar cele mai vechi biserici crestine din lume. Nu ratati astfel orasele subterane Derinkuyu sau Kaymakli, orasul Göreme in sine, dar si catacombele sale, ciudatele formatiuni de la Pasabag si Zelve, sau cele din apropierea localitatilor Ortahisar si Uchisar, bisericile de la Cavusin si lista continua cu Valea Trandafirilor, Valea Ihlara, Dervent, Castelul Uchisar sau Manastirea Selime sau Biserica Rosie.

11-12. Vizitarea Machu Picchu, Peru, locul sacru al incasilor, un oras construit pe crestele Anzilor, destul de greu accesibil, inclus in categoria "Noilor minuni ale lumii" si vizitarea cascadei Niagara cu vaporasul, chiar in "inima sa" sunt alte doua calatorii pe care ar trebui sa le facem odata si odata, poate chiar in acest an.

Sursa foto: famouswonders.com

Drum bun!

 

Carmen Neacsu

Site: consilierturism.ro
Facebook: consilierturism.ro
E-mail: carmen.neacsu@consilierturism.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Carmen Neacsu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea