Stil

#pantaloni #genti dama #rochii #haine #cumparaturi haine #magazine haine #vanzatoare haine

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: La ce sa ne asteptam de la vanzatoare?

Cand fac shopping pentru garderoba mea personala (ei bine, da, mi se mai intampla… nu fac shopping doar pentru cliente!), prefer sa fiu lasata in pace. Stiu ce caut, stiu ce mi se potriveste, iar la ezitarile mele de tipul “Chiar am buget pentru inca o geanta? Dar loc mai am pentru inca o pereche de pantofi?” oricum doar eu am raspunsul.

 


Daca am dispozitia necesara si timp suficient, imi place sa intru in vorba cu vanzatoarele – mai ales cu cele pe care le simt ca isi stiu meseria.  Sunt cele care cunosc brandul pentru care lucreaza (cu alte cuvinte, stiu marimile, stocul, culorile, modul de intretinere etc.), cele carora le face realmente placere sa ajute o clienta si cele care au ochiul format, astfel incat imi pot spune, dupa un minut de conversatie, daca in magazin gasesc ceea ce caut. Nu sunt multe astfel de femei, vanzatoare excelent pregatite. Cat despre celelalte…

Sa incep cu cele care ar face mai bine sa se abtina de la comentarii, pentru ca cele mai aiurea fraze pe care le-am auzit din partea unor vanzatoare sunt:

“Cum va vine pantalonul?”

Ah, era un pantalon? Ce chestie, eram sigura ca probam o fusta…

“Vai, ce bine va vine! Iesiti putin din cabina sa va vad…”
Bine, dar nu uita sa ma complimentezi cand ies, este singurul motiv pentru care o fac, stiu ca imi vine bine, de aia am ales haina!

“Ah bine, vi se pare ca nu e masura/ croiala buna, asa se poarta, domnisoara!”

Pff, ce tampa sunt! Sigur ca asa se poarta: cu nasturii care imi stau sa pocneasca peste bust, fusta in care nu ma pot apleca, buzunarele care ies in afara de stramt ce este pantalonul, talia rochiei care mi se aseaza peste coaste nu peste… talie…   Off, nu stiu de ce ma plang atat, gata, cumpar haina asta – chiar daca “mi se pare ca nu imi vine”, e doar din cauza ca nu ma pricep eu la ce se poarta si ce mi s-ar potrivi…


“E ultima din acest model, ar trebui sa va grabiti sau sa va hotarati…”

Ooh…Chiar daca nu pot sa inchid fermoarul?

“Este adorabila, mi-am cumparat-o si eu! De altfel, modelul acesta se vinde ca painea calda!”
Hmmm, cel mai bun motiv sa o las in magazin…

“Inteleg ca nu va place? Pacat, se va purta in sezonul asta.”

Pardon, o sa ratez trendul asta.

“Vaai, Gina, vino repede sa vezi cat de bine ii sta doamnei!”
Merci Gina, nu trebuie sa te deranjezi, am vazut ca esti ocupata cu mestecatul gumei…

“Dar sunt de piele, se lasa…”
Pe bune? Chiar daca sunt cu un numar mai mic decat as putea eu suporta?

“Nu o mai avem pe rosu, dar oricum negru va sta mai bine.”
Poate, dar nu sunt vaduva.

“Din ce e facuta?? Ginaaa, din ce e facuta bluza asta?”
Ah, nu mai e nevoie, stiu sa citesc eticheta, multumesc.

“Este croiala slim, din cauza asta e asa stramta, dar sa stiti ca e marimea dumneavoastra!”
Repede, stati sa imi sun trainerul, il rog sa imi puna in program 3 ore de cardio pe zi.

Din fericire, exista si vanzatoare fantastice, cele care pe mine ma fac sa uite esecurile si gafele de comunicare ale celor dinainte.

 

Cum recunosti zanele retailului? Destul de simplu:

  • cand intri in magazin, iti surad si te saluta cu discretie. E vorba de un suras autentic, nu unul mecanic (ok, sigur ca se poate intampla sa fie si un suras fortat, poate prietenul tocmai a anuntat prin sms ca nu mai sunt compatibili)
  • simt daca ai chef sa scotocesti nestingherita printre umerase sau daca astepti sa fii indrumata. Stiu sa se tina la distanta, dar simt si cand este momentul potrivit pentru a interveni.  Si nu lanseaza perle de tipul: “Ooh, rochita aia, e tare misto, nu?”
  • au stil. Fie ca se imbraca intr-o tinuta de tip “uniforma”, cu hainele proprii sau cu haine ale brandului pentru care lucreaza, le da personalitate. Bunul lor gust – ca e vorba de asortarea culorilor, de un machiaj frumos, de un aspect ingrijit – mie imi sugereaza un anume tip de “garantie”.
  • te asculta si pun cateva intrebari (pentru ce tip de tinuta? cu ce fel de decolteu? Cat de scurta/ lunga?) Cand revin cu ceva foarte apropiat de ceea ce iti doreai, mai ca iti vine sa le imbratisezi!
  • iti fac cateva remarci atente, fie pentru a te incuraja sa incerci un alt model, fie ca sa iti sugereze ca haina aleasa nu ti se potriveste.
  • poseda arta de a repera ce tu nu ai observat in magazin (la raft sau pe umeras) si, pentru ca te-a scanat in primele 2 secunde dupa ce ai intrat in magazin, stie ce marime sa iti recomande.
  • isi aduc aminte de tine si desigur, cu cat mai des revii, cu atat mai bine va stii ce sa iti arate…

In cazul in care nu aveti program sambata dimineata, pe 20 septembrie, va invit la Style Conversations, editia dedicata tendintelor de toamna. Trecem in revista inspiratiile, directiile, ideile si piesele forte, culorile si imprimeurile sezonului, incalamintea si accesoriile, noile lungimi de fuste sau rochii si outfiturile care vor avea succes in urmatorul sezon.

Irina Markovits
Consultant de stil
Mai multe articole si sfaturi de stil personal, pe StyleDiary.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Irina Markovits

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea