Stil

#jeansi skinny #tinute lejere #Casual Friday #tinute birou #sacou #rochii #incaltaminte

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Cum va imbracati pentru Casual Friday?

Pentru fiecare companie – in functie de industrie si de cultura organizationala -, Casual Friday inseamna lucruri diferite. Am tinut cursuri de educatie vestimentara in banci in care Casual Friday se rezuma la “fara sacou, fara cravata, fara toc”, pe cand in unele multinationale acelasi cod vestimentar lasa libertate totala angajatilor.

 


“Adevarul” stilistic e undeva la mijloc, dupa parerea mea: interpretarea unui cod vestimentar e bine sa fie facuta cu moderatie si cu discernamant, intelegand diferentele intre categoriile vestimentare (nu aduci la birou ce porti in weekend, si nici invers), intre diferite niveluri de eleganta si, la urma urmei si oricat de rigid ar putea suna, avand numitor comun bunul gust si aspectul profesional. Ca sa o spun mai lejer: nu vii la birou imbracata in aceleasi haine pe care le-ai purtat cand ai scos copiii la plimbare si nici cu aceleasi tinute pregatite pentru sambata noaptea.

Am fost intrebata de curand care este cea mai frecventa greseala stilistica pe care o observ cand vizitez o companie. Am fost tentata sa spun “tinutele prea banale”. In realitate, gandindu-ma mai bine, este vorba de vestimentatia prea relaxata. Foarte multi – barbati si femei deopotriva – arata ca si cum n-ar fi facut nici cel mai mic efort in dimineata respectiva. Oameni buni, aratati putin respect profesiei voastre, locului de munca, colegilor!

Sfatul meu: cititi cu atentie codul de conduita interna si paragrafele despre vestimentatie… apoi imbracati-va o idee mai elegant, mai ingrijit decat ce vi se cere.

Acestea fiind spuse, am trei sfaturi care va pot ajuta sa construiti o tinuta simpla, dar fermecatoare in stil Casual Friday.


1. Punctati cu o piesa vestimentara cu linie business

Daca tineti neaparat sa purtati jeansi skinny – bleumarin sau colorati -, o fusta closata, dintr-un material moale sau o rochie lejera (un model pe care l-ati putea purta si in weekend), va implor: faceti efortul de a va completa tinuta cu o piesa vestimentara business – un sacou bine croit, o camasa… La polul opus, daca preferati tricouri, puloverase, camasi din denim sau helanci, suplimentati tinuta cu o fusta dreapta sau plisata, sau cu un pantalon semielegant.

Cu alte cuvinte, una dintre jumatatile corpului vostru trebuie imbracata “conservator”. Tinuta va fi in continuare comoda, dar diferit conturata.

 

 

 

2. Jeansii de culoare inchisa va vor fi cei mai buni prieteni

As putea sa pun urmatoarele cuvinte pe un tricou: jeansii skinny, cei decolorati, cei sfasiati si cei colorati nu sunt adecvati pentru birou. Nici nu mai vorbesc de jegginsi! In schimb, cei drepti de culoare inchisa, modelele boyfriend sau blugii usor evazati seamana, in anumite tinute, cu o pereche de pantaloni;.

Desigur, mai exista si varianta jeansilor “trouser” (au o croiala identica cu a unui pantalon clasic), dar nu iti vei gasi in nici un magazin din Romania.
Daca tineti neaparat sa purtati un jeans stramt, alegeti un model slim, nu skinny.

 

3. Atentie la incaltaminte

Indiferent cat de sport sau casual va imbracati la birou, alegeti-va incaltamintea cu grija. Nu purtati pantofi murdari sau scalciati, nu purtati bocanci iarna sau slapi vara… Si daca tot am adus vorba de incaltaminte, aplicati aceeasi regula si gentilor.

Daca va hotarati sa purtati un tricou cumparat la concertul 30 seconds to Mars cu cel mai elegant sacou din garderoba – I don’t know, am dat doar un exemplu…! – , nu completati tinuta cu o pereche de Conversi. Niste oxforzi curati, niste balerini lustruiti, niste botine dragute. Intotdeauna.

Voi aveti regulile proprii pentru tinutele de vineri la munca? Observati prin birou “gafe vestimentare”? Ce tip de tinuta ati “amenda”?

Irina Markovits
Consultant de stil
Mai multe articole si sfaturi de stil personal, pe StyleDiary.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Irina Markovits

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea