Stil

#rochii #genti #reduceri #pantaloni #reduceri haine #reduceri magazine #sfaturi cumparaturi

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: A inceput sezonul de reduceri! Cum sa profiti fara sa faci gaura in buget

Nu mai e cazul sa va reamintesc, pentru ca stiti deja: au inceput reducerile. Se vor incheia in prima saptamana a lui august (sau cazurile catorva branduri, in cea de-a treia). La fel ca si voi, nu am propriu-zis nevoie de nimic in plus in garderoba, am suficient de multe haine si accesorii noi si mai putin noi incat nici nu apuc sa le port pe toate…
 

Cu toate astea, cate zile credeti ca voi rezista cantecului de sirena cu “-50%”, hmm? In conditiile in care, va reamintesc, am o meserie periculoasa: sunt obligata sa bat la pas, aproape zilnic, mall-urile si magazinele, sa fiu la curent cu tot ce au magazinele in stoc, sa triez vizual sute de piese delicioase, colorate, adorabile, atat de dezirabile…

Si totusi, de cativa ani m-am disciplinat. Am invatat sa evit greselile la cumparaturi, sa imi infranez impulsurile la shopping, sa imi strunesc entuziasmul si frenezia care se terminau inevitabil cu diverse achizitii depozitate in fundul unui dulap. In cazul in care sunteti tentate sa iesiti la shopping in zilele urmatoare si sa ardeti niste plastic, iata ce v-as sfatui:

  • Daca nu gasesti obiectul dorintei tale in masura care iti vine ca o manusa, lasa-l in magazin. Da, chiar daca ai asteptat doua luni reducerile, chiar daca iti vine sa trantesti cu ceva de pamant de frustrare, chiar daca vrei absolut si cu indarjire acea rochie/ fusta/ pantaloni, chiar daca vanzatoarea iti spune “dar se poate purta si asa”… Lasa haina acolo. You can do it, crede-ma pe cuvant. E doar o haina, nu un copil pe care il abandonati.
  •  Daca culoarea pe care o doreati, cea care iti placea atat de mult “nu mai este pe stoc, dar avem alte nuante, vreti sa le vedeti?”, m-as gandi de mai multe ori. Da, este adevarat, ne putem lasa placut surprinse de un albastru turcoaz, un galben exotic sau de un verde mentolat. Nu trebuie sa juram doar pe camel, crem sau bej. Pe de alta parte, daca in adancul sufletului simti ca verdele fluorescent sau cenusiul de asfalt pe care ti-l propune vanzatoarea nu te conving, refuza cu gratie.
  • Daca haina vazuta in vitrina, de aproape este dezamagitoare, accepta realitatea. Da, exista si deceptii emotionale cand faci shopping: materialul se sifoneaza prea usor, decolteul nu este atat de adanc cum l-ai fi dorit, culorile nu iti vin asa bine cum sperai. Mda, dar totusi e Manoush/ Armani/ Gerard Darel! Da, si totusi “nu”. Poate sa fie, dar in dulapul altcuiva.
  • In continuarea argumentului de mai sus: nu te lasa amagita de iluzia brandului. Daca ai fi gasit exact acelasi model la suedezi sau la spanioli, ai fi cedat? Da sau nu? Daca nu, de ce ai face-o doar pentru numele tiparit pe o eticheta? O investitie vestimentara nu inseamna o rochie in mega-tendinte pe care nu o vei purta niciodata.
  •  Daca inca eziti, pune-ti intrebarea decisiva: “ai cumpara-o la pret intreg?” Da sau nu? Pretul redus nu inseamna ca o iei pe gratis, just so you know
  • Daca ai chiar si cel mai mic dubiu cand privesti haina pe umeras, daca ceea ce vezi in oglinda cabinei de proba iti aduce pe fata o strambatura cat de slaba, daca te gandesti “meh…” in loc de “oh my god!” cand ai gasit in sfarsit o rochie, o geanta sau niste sandale, pune-le deoparte si du-te la o cafea timp de o ora. Ai timp sa te gandesti daca imprimeul floral, dungile, rozul neon sau tocurile de 12 te vor face fericita. Poate astazi vor face pe altcineva sa zambeasca.
  •  Exista riscul sa nu poti dormi la noapte la gandul ca alta femeie va cumpara costumul de baie, pantalonii scurti din piele sau rochia din dantela pe care le-ai vazut azi intr-un magazin? Da??? Hopa, avem o problema. Nu-ti spun care, intelegi singura. Nu exista acel risc? Foarte bine, intoarce-te a doua zi (fara insomnie la activ) si probeaza-le. Au disparut din magazin? Eh, la fel ca si in cazul unor relatii: you were not meant to be together.
  • Daca mai ai acasa ceva similar cu ce probezi azi, dar nu identic (poate difera culoarea, poate croiala e putin alta), este inutil sa adaugi in sifonier o geamana orfelina. Investeste in piese unicat, remarcabile, diferite.
  •   Daca ai reperat intr-un magazin o piesa super-basic (un pantalon negru cu croiala frumoasa, un tricou alb simplu, un jerseu gri subtire, o camasa bleu), intreaba-te daca chiar ai nevoie de ele. Vanzatoarea iti va spune ca “oricand ai nevoie de un pantalon negru”. Asa este, dar daca mai ai inca 5 perechi similare acasa, care mai e scofala? Pe de alta parte, ce-ai zice daca in locul pantalonului ti-ai cumpara un album de arta, ai dona banii unui adapost cu puiuti parasiti sau ti-ai plati o luna de abonament la sport?

Irina Markovits
Consultant de stil
Mai multe articole si sfaturi de stil personal, pe StyleDiary.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Irina Markovits

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea