Stil

#sosete #sosete sandale #sosete botine #sosete pantofi #tendinte sosete

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Pot sa (mai) port sosete?

O noua tendinta – prezenta din toamna trecuta si in moda strazii, si in cea de pe podiumuri – seamana groaza in randul femeilor din zilele noastre. Se poarta sosetele – la sandale, la pantofi, la botine. Da, sosetele alea, pe care pana acum nu mai stiam cum sa le ascundem…
 

Recunosc ca eu inca nu am curaj si inspiratie sa le port. Am si o scuza (valabila): cine ma cunoaste bine stie ca de la primele raze ale soarelui, din martie pana in noiembrie, eu nu port ciorapi. Cu atat mai putin sosete, indiferent ce ar dicta moda.

Sursa foto: flooks.net

Insa chestia asta cu sosetele imi ridica multe intrebari. Iar daca mie imi provoaca dileme si imi starneste curiozitatea, imi imaginez cum trebuie sa fie pentru alte femei. Zilele trecute, in timpul unui workshop de imagine, chiar am fost intrebata: “ai idee ce sosete pot purta si cum, cand am pe mine un pantalon pana la glezna? Sau o jupa retro?” Eh, nu puteam raspunde “dres negru”. Si atunci care e solutia? Purtam la birou sosete cu Bart Simpson? Oh la la, nici nu se pune problema! Incercam unele cu dungi sau carouri multicolore? Parca e ceva mai bine…
 

Sursa foto: parpara.com

Inainte sa va dau idei cum sa le purtati si sa va explic cum le asortati, niste disclaimere si clarificari.

  • Unu: este o tendinta trecatoare – nimeni nu se va supara daca o ignorati cu desavarasire. Nu va simtiti obligate in nici un fel sa o incercati, nici macar acasa.
  • Doi: daca pana acum nu ati incercat un trend de tipul dres gros colorat+pantof colorat, nu va aventurati.
  • Trei: daca totusi va tenteaza, nu puteti introduce acest tip de stilizare vestimentara in orice tinuta; stilul si garderoba potrivita sunt moderne, eclectice, colorate, creative, nonconformiste.
  • Patru: sosetele albe arata groaznic la orice le-ati asorta, veti vedea mai jos.

Sursa foto: limtdedition.blogspot.ro

Asadar, tendinta sosetelor groase purtate cu sandale (sau diferite alte tipuri de incaltari: botine, pantofi oxford, escarpeni, sandale cage) nu este pentru cele slabe de inger. Lumea le va masura pe purtatoare din cap pana-n picioare, iar privirile acolo vor ramane: la glezne. Ca sa le porti degajata, ai nevoie de antrenament si de o garderoba pe masura. In schimb, daca esti genul care prefera pantofii negri, din lac, cu tocul de 6 cm, iti garantez ca asta nu e o tendinta pe care o vei incerca. Ever.

 

Revenind la sfaturi concrete: da, putem purta sosete “fantezie” cu pantaloni tigareta, cu jeansi skinny, cu fuste closate sau plisate, cu jeansi boyfriend, cu pantaloni scurti – chiar daca suntem trecute bine de 25-30 de ani. Totusi, exista sosete si sosete…

Regula 1: nu purtati si nu cumparati sosete de fetita, de scolarita.

Fara sosete roz, fara sosete cu volanase pe glezna, fara sosete cu Bart Simpson, ursuleti, pisicute, inimioare, Hannah Montana sau alte personaje pentru fetitele sub 10 ani. In locul lor, alegeti sosete cu imprimeuri grafice (dungi de diferite grosimi si culori, carouri, zigzaguri), cu buline, cu paisley, cu un animal print.

Regula 2: faceti primul pas cu sosete discrete.

Daca va este teama ca o pereche de sosete imprimate atrag prea tare atentia sau complica asortarea cu tinuta, mergeti in directia unor sosete colorate uni.

Varianta cea mai cuminte  – dar care, paradoxal, poate parea si cea mai non-fashion – sunt sosetele texturate, dantelate, clasicele sosete fine (negre) sau unele simplissime, cu bordura usor rulata.

Regula 3: nu exista interdictie de culoare (sau de fibra).

Puteti alege orice, totul depinde de stilul vostru, de garderoba, dar mai ales de incaltaminte. Nu va pot propune o formula exacta, dar am observa ca sosetele bleumarin, verde inchis, bleu petrol, gri mediu, mov pruna, galben mustar si visinii par mult mai usor de asortat decat cele in culori nebunesti.

Cat despre firul din care sunt tesute, cele din bumbac in amestec cu elastan (lycra) par sa isi pastreze mai bine culoarea. Cele cu fir lurex, cu dantelarii sau cu perforatii pot arata chiar foarte interesant, in anumite combinatii! M-as feri insa de sosetele din bumbac gros, sunt prea sport.

 


Sursa foto: wardrobelooks.com

Cat despre combinatii, se pare ca exista cateva tried & tested.
 
Afla aici care sunt cele mai bune combinatii. 

Mai multe despre tendintele anului 2014 si idei pentru tinutele voastre de zi cu zi, pe Style Diary!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Irina Markovits

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea