Stil

#haine iarna #pufoaica #geci schi #geci matlasate

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: Pot sa (mai) port pufoaica?

Confession time: urasc sa ma infofolesc, sa port saisprezece straturi de haine in care sa nu ma pot misca. Pentru mine, iarna este un cosmar. Din decembrie pana prin februarie, rareori reusesc sa gasesc o varianta stilistica in care sa imi fie cald si comod, dar pastrand aparentele unei aspect feminin.

De fapt, asta e si motivul pentru care predic purtarea unui palton frumos croit, pe timp de iarna, drept solutie eleganta de winter urban-wear, in locul gecilor matlasate, ca de ski. Pentru ca exista haine care te pot face sa arati ca Grace Kelly (sau alegeti un alt style icon plin de gratie), si haine care te fac sa arati ca orice, dar nu ca fosta printesa de Monaco.

Si totusi…

Double confession time: anul trecut mi-am cumparat prima pufoaica. Singurul meu palton cu linie sport, de la Marc Jacobs, nu mai facea fata frigului si, la momentul potrivit, I bit the bullet.

Dar asta nu inseamna ca m-am razgandit, ca voi ajunge sa recomand drept must-have pentru iarna in oras o pufoaica: tot ce este imprumutat din vestimentatia de ski/ snowboarding, nu isi are locul in peisajul urban. La munte, in vacanta, e altceva. Dar pe strada, nu. Niet. Nein. Cu atat mai putin in versiunea matlasata, lucioasa, colorata strident, cu guler din blana artificiala atoasa…

Exista exceptiile. Vremea de afara este una dintre ele: viscol care ne musca de obraji, nameti mai inalti decat noi, zapada in care ne afundam pana la genunchi, frig de dimineata pana seara. In zile si la temperaturi de exceptie, cedam in fata confortului si nimeni nu se supara daca aratam ca omul Michelin.

Altfel insa, avem la dispozitie versiuni mai usoare: la fel de calduroase, dar mai usoare, cu linie mai moderna sau croiala apropiata de cea a corpului, cu talia marcata sau macar cambrata, cu detalii feminine sau in tendinte. Anyways, ati prins ideea de baza: pufoaicele pot avea un aer stylish, cool si functional, iar daca aveti dubii in privinta noului lor statut, e suficient sa va uitati la imaginile din articol.

Asadar, to puff or not to puff? Cum le purtam?

Pufoaicele nu sunt o cauza stilistica pierduta. O varianta este sa cream o tinuta all-black, streamlined: pufoaica, colanti grosi sau jeansi slim, ghete sau cizme negre. O tinuta simplissima si o singura linie, verticala, din cap pana-n picioare.

O alta optiune este sa alegem, de la bun inceput, o croiala ajustata, care sa aiba spatiile dintre cusaturi apropiate (altfel, se creaza iluzia unor linii orizontale foarte late) sau ale carei cusaturi sa fie diagonale, chevron (in V) sau verticale. Cu cat cusaturile sunt mai compacte si suprafata matlaseurilor mai aplatizata, cu atat grosimea gecii nu este atat de vizibila.

Daca vremea ar fi mai ingaduitoare, v-as spune ca, pe sub pufoaica, sa purtati tinute cu linii slim: jeansi pe langa picior, rochii tricotate pe langa corp, colanti, ghete scurte. Aspectul general va fi modern, iar lipsa volumelor din vestimentatie echilibreaza circumferinta gecii.

Pentru cele care isi doresc sa infrune nametii cu stil, mai presus de orice, le recomand versiunea Isabel Marant de acum 2 ani: cu un slim din catifea velur, un pulover cu imprimeu Isle si cizme inalte sau bocanci. Se adauga o pereche de ochelari de soare.

Gecile vatuite sunt numai pentru zi?

Hai sa nu exageram. Tocmai ce am scris mai sus ca pufoaicele sunt facute pentru zile de exceptie, cu frig, viscol si zapada multa. Oricata imaginatie as avea, nu-mi pot da seama de ce ati vrea sa purtati o geaca atat de sport si groasa peste o tinuta eleganta, de seara!

Totusi, daca sunteti intr-o situatie disperata – invitatie la Opera din Moscova si temperaturi de -28 grade, sa zicem -, as gasi acceptabila o geaca intr-o culoare alb-sampanie sau maro ciocolatiu, cu irizatii metalizate aurii, sau un model albastru-indigo cum este cerul noptilor de iarna, al carei aspect sa fie intregit de un guler de blana naturala.

CIteste aici continuarea acestui articol!

Mai multe despre tendintele anului 2014 si idei pentru tinutele voastre de zi cu zi, pe Style Diary!

Irina Markovits
contact@imagematters.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Irina Markovits

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea