Stil

#dulap #haine #haine femei #prea multe haine #simplificare garderoba #acumulare haine

Expertul Acasa.ro, Irina Markovits: 10 motive pentru care aveti prea multe haine

In aproape zece ani de cand fac stilism personal, nu s-a intamplat niciodata sa intalnesc o femeie care sa imi spuna: “Vreau un munte de haine! Visez sa fiu ingropata de un morman de bluze, rochii si fuste! Sa cada dulapul peste mine!” Niciodata. Never ever.

 

De fapt, de fiecare data femeile imi impartasesc opusul acestei dorinte: doresc sa isi simplifice garderoba. Sa aiba haine mai putine, dar toate purtabile si purtate. Si, desi exista femei care simt o satisfactie si o bucurie din acumularea de haine, majoritatea se bucura de purtarea lor – nu de colectionarea lor!

Va suna cunoscut? Traiti o senzatie de frustrare, debusolare, nemultumire, plictiseala sau iritare cand deschideti usile dulapului? Ati ajuns in situatia in care purtati doar cateva din multele haine din dulap, rulati aceleasi tinute over and over again, ca pe un refren care se repeta la nesfarsit, dar cele dintre ele mai multe raman agatate, degeaba, in dulap?

Aveti idee de ce aveti atat de multe haine? Mai bine spus, prea multe haine…? Am facut o posibila lista de 10 motive, as fi curioasa sa imi spuneti ce alte motive adaugati voi.

1. Va place la nebunie sa faceti shopping

Am inceput cu cel mai evident motiv. Va place sa pierdeti timpul prin magazine, sa va fataiti in cabina de proba, sa creati tot felul de tinute.  Problema este ca dulapul ajunge sa fie prea plin comparativ cu cate zile sunt intr-o saptamana, intr-o luna, intr-un an. Ati vrea sa purtati toate hainele, dar nu aveti cand! In mod rational, singura chestie care ar putea pune punct acestui comportament este spatiul fizic al dulapului. La un moment dat, chiar nu veti mai avea loc pentru haine noi.

Sursa foto: thestylefairy.ie

Nu am sa va dau acum lectii de viata si nici instrumente pentru cum va puteti opri din shopping (desi omg, ce de exercitii v-as da si cum v-as disciplina!), dar va recomand ca periodic sa faceti o triere a garderobei. Pastrati doar piesele sau tinutele preferate. Restul impachetati-le, donati-le, oferiti-le unor prietene, ardeti-le, modificati-le.

 

2. Le pastrati, pentru ca “nu se stie niciodata”

This is a biggie. Ati purtat o haina, la un moment dat, cu ani in urma. Nu sunteti nici macar sigure ca v-a placut sau ca va venea de minune. Dar, stai, daca revine moda respectiva? (slabe sanse…) Daca slabiti suficient si intrati din nou in ea? (fiti serioase…) Sau daca gasiti o tinuta la care sa o asortati? (really??) Nu, daca nu ati putut face atunci o tinuta ca la carte, daca nu ati mai purtat haina respectiva cel putin de 5 ori in anul care a trecut, daca aveti haina cu pricina in dulap din liceu (sau de la nunta, sau de la primul job), e timpul sa o scoateti din dulap. Cu atat mai mult cu cat sigur nu vorbim de o piesa vintage pretioasa sau de una de designer, unicat si mega-luxoasa!

Asadar, eliminati de urgenta haina respectiva din garderoba. Daca inca aveti rezerve legate de cat de bine/ prost va sta sau de cat de moderna/ demodata e, cereti un sfat. Hainele din dulap trebuie purtate toate, pentru ca dulapul nu ar trebui sa fie nici muzeu, nici cavou, nici expozitie.

Sursa foto: gd8888.com.cn

3. Le-ati primit cadou, “nu se face” sa scapati de ele

De la mama, matusa, sora, prietena cea mai buna… Le-ati acceptat si au venit pe gratis, dar in acest caz nu doar gestul conteaza. Pentru ca o astfel de haina sa ocupe spatiu in dulapul vostru si nu al altcuiva, ea trebuie sa indeplineasca niste criterii: sa o puteti asorta usor, sa fie marimea si masura potrivita, sa fie o culoare compatibila cu infatisarea voastra, sa fie pe gustul si stilul vostru, sa fie genul pe care l-ati fi ales si voi insiva. Altfel, nu o veti purta niciodata sau, in cazul in care o veti purta din obligatie, va veti simti ca in copilarie, cand inghiteati albastru de metil.

Nu, nu trebuie pastrate nici macar pe post de “haine de casa”. De ce ati vrea sa fiti urat imbracate in casa? Sau credeti ca “el” nu observa? Iar daca nu exista un “el” langa voi, asta vreti observati in oglinda – o femeie neglijenta, in haine sterse, lalai sau demodate?

Acceptati cu gratie hainele primite cadou, explicati cu tact de ce nu le veti purta si apoi faceti-le vant urgent. Nu ma intereseaza unde.

4. Au costat o groaza de bani, e ca si cum “ati arunca cu banii pe fereastra”

Regretele nu au nici un sens. O data cheltuiti, banii nu se mai intorc si, la fel ca orice alte cheltuieli, cele facute pe imbracaminte trebuie amortizate. Indiferent cum ati vrea sa abordati problema si oricat de putin ar fi costat, o haina nepurtata inseamna o pierdere de bani. Retrospectiv, asta inseamna ca ar fi trebuit sa stiti la momentul achizitiei daca aveti cu ce sa o asortezi, cand si de cate ori intentionati sa o purtati, daca vi se potriveste sau nu.

Asadar, daca ati realizat ca nu vi se potriveste sau nu aveti ce face cu ea, renuntati la acea haina. Altcineva se va bucura de ea, iar voi puteti trece cheltuiala in dreptul invataturilor de minte.

5. Marimea e de vina, pentru ca “greutatea fluctueaza”

Welcome to the club, cum s-ar spune… Ridicati mana acelea dintre voi care aveti in dulap mai mult de 2 marimi diferite la haine. Va garantez ca 99% dintre femei sunt in aceeasi situatie. E in regula, nu e o tragedie. Ce nu e in regula, insa, e sa pastrati TOATE marimile in dulap: cele de pe vremea cand erati in studentie si incapeati intr-un jeans XS, pana la cele din timpul celei de-a doua sarcini, cand ati atins suta de kilograme.

Pastrati in dulap doar marimile care vi se potrivesc acum, in momentul de fata, give or take o marime. Cu alte cuvinte daca sunteti un 40, puteti pastra 38 si 42, dar nu de la 34 la 50. In acest caz, speranta ar fi trebuit sa moara in 1 ianuarie, cand presupun ca v-ati propus sa slabiti 25 de kilograme.  (Intre noi fie vorba, daca pana acum nu s-a intamplat mare lucru pe cantar, aveti la dispozitie doar doua variante: ori va puneti serios pe treaba, decideti ce vreti sa faceti cu silueta si sanatatea voastra, ori nu va mai auto-amagiti si nu va mai vaicariti. Get serious and adult about it. Serios.)

Pastrati in dulap doar hainele pe care stiti ca le veti folosi in mod curent, frecvent. Orice altceva poate sta intr-un alt dulap sau impachetat (intr-un geamantan, o cutie, un sac) pana la alte ordine.

Urmatoarele 5 motive le puteti citi aici

V-ati regasit in vreunul dintre scenariile de mai sus? De ce alte motive gresite de pastrare ale hainelor va faceti vinovate?

Irina Markovits
Consultant de stil
Mai multe articole si sfaturi de stil personal, pe StyleDiary.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Irina Markovits

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea