Stil

#moda #tendinte #stil feminin #designer #expert acasa.ro

Expertul Acasa.ro, designerul Iulia Dima: Moda trece, stilul ramane

"Moda trece, stilul ramane" spunea Coco Chanel, cea care a revolutionat moda si stilul vestimentar. Moda, "curentul stilistic" este un fenomen, inseamna fel de a fi, de comportament individual si ia nastere din dorinta de frumos, de armonie. Moda nu depersonalizeaza, putem sa o facem individuala, tinand cont de reperele ei, purtand modele care se regasesc insa in combinatii stilistice sau cromatice.

Moda nu inseamna lux si cu siguranta ca putem fi la moda si cu un buget nu prea mare. Moda se transmite prin schimbarea in permanenta a liniei, a taieturilor sau a cromaticii.Toate aceste elemente au moda lor. Cea mai atemporala moda este cea a pantalonilor bluejeans, inventat de americani si devenit moda desi au fost adesea catalogati ca o sfidare a elegantei

Eleganta, uneori greu de atins din motive financiare ori din informatii insuficiente se potriveste cu o personalitate puternica, cu un echilibru interior si cu atitudine. Eleganta se poate transmite de generatie in generatie, fie ca este este una de tip aristocrat sau una a portului popular.

De-a lungul timpului, silueta a suferit modificari si odata cu aceasta s-a modificat si costumul. Pe masura ce frumusetea este perceputa ca un atuu, imediat omul inventeaza tot felul de mijloace de infrumusetare - vopsele, creme, parfumuri. Vesmantul este un mijloc de infrumusetare intalnit sub diverse forme in perioadele de tranzitie pana in prezent.

In evul mediu, vesmantul era unul incomod din tesaturi grele care ascundeau forma trupului. Idealul de frumusete in antichitate era influentat de arhitectura perioadei - vestmantul atletic arhitectural. Grecia antica sublinia frumusetea corpului prin drapaje care ii puneau in evidenta linia corpului. In epoca Renasterii, frumusetea este diferita prin alta tipologie de silueta, mai plina, ca apoi sa fie mai apreciata talia mai subtire in secolul XVIII, cand corsetul si crinolina tipice stilului rococo accentueaza luxul si rafinamentul.

Astazi se poarta aproape orice cu conditia ca, ceea ce imbraca trupul sa fie potrivit siluetei si atitudinii purtatorului, in incercarea obtinerii unui ideal de frumusete.

Si mai tarziu, in anul 1900 costumul in stilul "Art Nouveau" era ca o carapace rigida, corsetul incomod sufoca talia si deforma de-a dreptul organele interne ale unei doamne, iar deplasarea fara o trasura era o imposibila. Mai tarziu s-a preluat ideea de corset intr-o forma mult mai lejera, pastrandu-si doar linia rafinata si sexualitatea acestuia.

Coco Chanel a surprins necesitatea femeilor de a purta un costum cu usurinta, fenomen revolutionarar in industria sociala si a modei.



Moda vine si revine in permanenta cu idei noi, tehnologice insa se preiau si elemente de alta data transpuse intr-un context contemporan. Actualmente, se poarta si drapejele din tesaturi fine, precum matasuri transparente sau opace care au o "cadere" spectaculoasa. Impletituri sau pliseuri, elemente decorative sau franjuri, falduri bogate sau cute, toate sunt elemente care imnobileaza un produs vestimentar, fie ca este o rochie sau un sacou.

Rochitele pot fi simple, dar cu detalii care sa atraga atentia sau accesorizate cu aplicatii de bijuterii potrivite suportului de tesatura pe care sunt fixat. De mentionat ca atunci cand un produs este gata eccesorizat trebuie acordata atentie portului de alte bijuterii pentru a evita excesele. O exagerare in utilizarea bijuterilor poate agita armonia imaginii de ansamblu. Pe de alta parte, fara bijuterii nu se poate sublinia o tinuta eleganta.

Accesoriile, cum ar fi plicurile sau incaltamintea, intregesc un costum, asadar trebuie alese cu atentie. Este foarte important ca incaltamintea sa fie comoda, altfel riscam sa transmitem o atitudine de echilibristica si o tinuta demna de admiratie.

Cromatica este vasta, toate culorile sunt actuale, diferenta o fac doar nuantele. Cu toate acestea, numai anumite nuante sunt potrivite varstei sau evenimentului.

Culorile care transmit bucurie si incredere de sine sunt cele mai cautate. Culorile terne sau anumite nuante de gri mohorat sunt de evitat pe perioada verii. In schimb, paleta cromatica, telurica, inspirata din natura, este de actualitate: de la alb pana la ivory, nude, auriu, cafee, toate sunt apreciate si potrivite cu usurinta multor combinatii si situatii.

Modelul este cheia succesului pentru o tinuta perfecta! In general, atuurile trupului trebuies evidentiate, pe cand neajunsurile acoperite-iluzia distrugerii atentiei, psihologic vorbind.

In general, pentru persoanele cu forme usor rotunde, sunt de evitat imprimeurile sau detaliile supradimensionate, fie ca este vorba de centuri late in talie sau bretele, in culori sidefii.

Volanele sunt la fel de pretentioase, la fel si carourile si romburile, de multe ori dezavantajeaza.

De aceea, designerul care cunoaste posibilitatile de evidentiere a trupului, va reusi prin tenacitea si cunostintele lui sa realizeze vesminte potrivite fiecarui trup.
 

Iulia Dima

Fashion designer

iuliadima.com

facebook.com/IuliaDimaDesign

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Iulia_ Dima

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea