IT

#google #apple #aplicatii #android #sisteme de operare #iOS

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Vesnica batalie Android versus iOS. Ce alegem? (partea a II-a)

Cele mai utilizate sisteme de operare pentru echipamentele mobile sunt, fara doar si poate, iOS de la Apple si Android de la Google. In prima parte a articolului pe tema Android versus iOS am descris o parte dintre aspectele importante care ar trebui considerate intr-o comparatie. Acolo am facut un scurt istoric al celor doua sisteme de operare si am surprins diferentele cu privire la design si utilitate si la aplicatii si servicii. in aceasta parte voi trata aspecte ce au in vedere stabilitatea aplicatiilor, stabilitatea sistemului de operare si, de asemenea, voi face o scurta referire la securitatea digitala a sistemelor. Apoi, in concluzie voi surprinde succint toate aspectele.


Stabilitatea aplicatiilor

Inainte de a considera acest aspect, tin sa mentionez ca aplicatiile sunt scrise de producatori independenti, deci stabilitatea acestora nu va putea fi considerata criteriu real pentru stabilirea sistemului de operare in sine.

Desi anumite rapoarte spun ca pe iOS aplicatiile sunt mai putin stabile decat pe Android, am observat ca majoritatea celor care scriu aceste rapoarte folosesc de fapt criterii destul de anapoda. in general, sunt de parere ca, daca o aplicatie se blocheaza in repetate randuri, cel mai bine este, probabil, sa se renunte la ea. Oricum pe iOS aplicatiile native nu ridica probleme de blocare (lucru care imi spune de fapt ca intr-adevar, este vorba de o problema a aplicatiei, atunci cand aceasta se blocheaza), iar pentru Android exista destule variante similare, astfel ca renuntarea la una in favoarea alteia se va face fara mari regrete.

Exista totusi cateva considerente pe care as vrea sa le aduc in discutie. Primul este faptul ca Apple a ales o metoda de management al blocarii aplicatiilor prin care practic, isi tine clientii in intuneric. De fiecare data cand o aplicatie se blocheaza, Android isi anunta clientii prin mesaje de tipul „Aplicatia nu mai raspunde. Fortezi inchiderea ei?”, pe cand Apple trimite doar un raport al blocajului si directioneaza utilizatorul catre desktop. Acest lucru este perceput de utilizatorii celor doua sisteme de operare aproximativ in felul urmator: iOS ofera utilizatorilor un sentiment de siguranta in sens ca, psihologic vorbind, impactul pe care blocarea unei aplicatii il are asupra acestora este minim. Atitudinea abordata de Android este etichetata ca fiind matura si corecta, pe cand iOS a fost acuzat ca musamalizeaza aspecte sale negative pe considerente de marketing. De asemenea, s-a speculat faptul ca iOS fiind legat intrinsec de iPhone, iPad si iPod Touch, Apple depinde de o imagine curata a sistemului sau de operare pentru a-si putea comercializa echipamentele, pe cand Android e facut de Google nu doar pentru echipamentele proprii, ci pentru orice producator doreste sa-l adopte, motiv pentru care Android nu are nevoie de asa ceva.


Stabilitatea sistemului de operare

Criteriile de stabilitate ale celor doua sisteme de operare sunt foarte sensibile. De multe ori acestea sunt influentate de altele, cum ar fi stabilitatea aplicatiilor sau configuratia hardware. O testare efectiva ar trebui facuta pe echipamente similare, fara aplicatii independente, dar in acest fel vom avea doua smartphone-uri cvasi-inutile, si neexpuse niciunui risc.

Totusi, ar trebui avut in vedere faptul ca, in primul rand, iOS este un sistem de operare mai vechi decat Android si nu esentialmente schimbat de la inceput. Mai mult au fost facute adaugiri decat modificari. Astfel ca, pe structura lui (ma refer la kernel), orice problema care sa creeze instabilitate a fost, cu siguranta, indepartata. Android este mai nou, iar variantele noi aduc in primul rand, actualizari de kernel. in al doilea rand, iOS produce variante beta de testare care ruleaza intre 5 si 7 saptamani inainte de lansarea oficiala, pe cand Android nu face asa ceva (si nici nu ar putea, nu la scara la care actioneaza in acest sens Apple, pentru ca nu avem de-a face cu acelasi sistem centralizat si controlat ca si in cazul iOS). si in al treilea rand, este vorba de numarul deosebit de mare de producatori de echipamente pentru telecomunicatii mobile care creeaza echipamente ce ruleaza cu Android, iar toti acestia, separat nu au cum sa aiba puterea de a testa si – extrem de important – de a modifica sistemul de operare, pe care o are Apple. in consecinta, cel mai probabil iOS este mai stabil decat Android.


Securitate

Primul lucru pe care l-as putea aminti in acest segment este faptul ca Android este mult mai targhetat decat iOS atunci cand vine vorba despre atacuri. TrendMicro, o companie japoneza de cercetare in domeniul securitatii, spune ca posibilitatea ca echipamentele Android sa fie atacate este mai mare decat in cazul echipamentelor iOS. La fel vede lucrurile si Tamir Hardof, director de marketing la Juniper, care spune: „Informatiile arata ca exista mai multe amenintari la securitatea Android”, dar a adauga ca, avand in vedere flexibilitatea sistemului „securitatea va fi imbunatatita pentru echipamentele Android”. iOS este „un sistem de operare inchis”, care nu permite foarte multe ajustari in ce priveste securitatea, pe cand insasi licenta CopyLeft a sistemului Android permite modificarea lui in cel mai mic detaliu. Echipa de securitate din spatele iOS are in curriculum si aspectul securitatii sistemelor MacOS, deci are mai multa experienta. Pe de alta parte insa, exista echipamentele Apple deblocate prin asa numita metoda Jailbreak, care din pacate pune la pamant sistemul de securitate al iOS.

Datele TrendMicro au scos la iveala mai bine de 175 000 de specimene de software malware la adresa Android. O alta analiza a companiei a dezvaluit un fapt extrem de interesant: tocmai motivul pentru care Android este mai stabil decat iOS, i-a adus sistemului de operare de la Google un avantaj. Fiind atat de fragmentat, distribuit pe echipamente atat de diverse, se pare ca ritmul de atac al hackerilor asupra acestora a fost incetinit. in ceea ce priveste viteza de reactie a echipelor de securitate si rapiditatea cu care apar actualizarile, acest lucru depinde de la caz la caz.

Ca si concluzie, mai multe companii de securitate (care au studiat mai mult problema in sine a vulnerabilitatii sistemelor de operare mai degraba decat cea a tentatiei ca echipamentele pe care ruleaza sa fie atacate) sunt de parere ca Android este mai vulnerabil decat iOS.


CONCLUZII

iOS ar putea fi apreciat mai mult de utilizatorii care prefera aplicatii si utilitati preinstalate care isi fac realmente treaba de baza. Desi exista o varietate la fel de bogata de aplicatii software pentru iOS ca si pentru Android pentru inlocuirea sau imbunatatirea celor de baza, adevarul este ca aplicatiile preinstalate pe Android sunt mai putine decat cele de pe iOS. iOS in sine este un sistem de operare extrem de minimalist care, desi ii aduce garantia ca publicul tinta pentru care a fost creat va fi cu siguranta atins, il face totusi sa fie ceva mai putin capabil de productivitate. Toate aplicatiile integrate si majoritatea celor create pentru iOS au randament maxim, intuitivitate incredibila – pana si un copil mic poate sa le utilizeze – dar sunt create pentru utilizatorul mediu, fara o directionare catre un scop precis de functionalitate. Acesta este motivul pentru care utilizarea lui in mediul profesional este doar un capriciu, fiind, de fapt, lipsit de utilitate. Evident, exista cateva industrii (ingust orizont, totusi), unde un iPhone ar putea face fata. Printre ele, evident, industria muzicala (iTune a fost, pana una-alta, prima aplicatie cu adevarat profesionala pentru muzica, incluzand chiar de la inceput caracteristici cum ar fi catalogarea, descarcarea sau distribuirea de melodii) sau cele in care imagistica are o pondere mare.

Totusi, daca nu faceti parte din aceste industrii, atunci cand achizitionati un iPhone, ar fi bine sa o faceti pentru design, calitate hardware, grad de popularitate al echipamentului, si nu pentru ideea de productivitate in cadrul afacerii in care activati.

Android ar putea fi preferat de utilizatorii pentru care experienta unor aplicatii diferite, care insa fac acelasi lucru – diferite aplicatii de mail, mai multe aplicatii pentru ascultat muzica sau pentru editat fotografii – este mai incitanta. in general aplicatiile pentru Android necesita, in vederea configurarii pentru o experienta optima, cunostinte ceva mai avansate decat cele pentru iOS, primele fiind construite dintr-o perspectiva oarecum mai tehnica, pe cand ultimele, au o abordare ceva mai intuitiva.

Android nu are, in privinta elegantei atatea beneficii precum iOS. Fiind minimal la instalare, in general toata artileria de aplicatii vine de la producatorii independenti, iar asta duce in mod direct la o incapacitate de mentinere a unui stil de baza, a unei teme predilecte, precum iOS. in general un telefon care ruleaza cu Android si care este incarcat cu aplicatii, va arata mai mult ca un tablou de Picasso, pe cand un iPhone va aduce mai mult cu un tablou de Monet (sau Dali, cel putin asa il percep eu).

In ceea ce priveste stabilitatea, cele doup sisteme sunt oarecum departajate, o pondere mai mare avand-o iOS, dar asta si pentru ca echipamentele Android sunt utilizate mai intens, avand instalate pe ele mai multe aplicatii third-party.

iOS este mai putin vulnerabil decat Android, dar pentru o problema de securitate care ar putea aparea, din pacate trebuie asteptata interventia Apple, care trebuie sa scoata o actualizare de sistem, pe cand in cazul Android interventia se poate face oricand si de catre oricine, avand in vedere Licenta Apache sub care este distribuit sistemul.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea