IT

#pc #aplicatii Antivirus #computer virusi

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Cum te protejezi de virusii de pe internet

Alegerea intre cele patru seturi de aplicatii (sau mai multe) poate fi o provocare, insa dincolo de pret ar trebui luat in considerare scopul principal al aplicatiilor antivirus, care este acela de protectie impotriva software-ului malware.

Acest lucru inseamna ca trebuie verificat, pentru fiecare aplicatie in parte, frecventa actualizarii semnaturilor malware, implicarea producatorilor in campanii de detectare a noilor tendinte malware, precum si rapoarte de eficacitate a reducerii riscurilor la sistemele pe care ruleaza fiecare dintre aceste seturi.

Evident, mai trebuie tinut cont permanent de aspectele legate de stabilitate si compatibilitate (Microsoft Security Essentials este creat pentru Windows chiar de echipa care creeaza si Windows, Norton de la Symantec are o experienta pe Windows de 8 ani, NOD32 este cunoscut pentru modul silentios de lucru, ceea ce inseamna ca nu deranjeaza utilizatorul cu solicitari vis-a-vis de fisierele potential daunatoare, iar Bitdefender este cunoscut pentru capacitatea lui de a sesiza si cele mai vagi sau mai noi amenintari, totusi nu este un set de aplicatii chiar silentios; in plus, este consumator mare de resurse).

Alte aspecte care ar trebui sa fie luate in considerare: viteza de scanare a HDD-urilor (Norton 3601 minut si 8 secunde pentru 4 GB de informatii; ESET NOD3210 minute si 8 secunde pentru acelasi pachet de date); capacitatea de protectie a sistemului in timp real (dupa unele teste, ESET NOD32 are cea mai mare rata, de 98% din aplicatiile malware detectate si neutralizate, iar Microsoft Security Essentials cea mai mica, de 85%, cu setarile implicite); scorul de detectii false (atunci când aplicatia antivirus interpreteaza fisiere NEdaunatoare ca fiind potential daunatoare, la care Bitdefender este cel mai bine cotat, din 100 de sisteme scanate, doar ceva mai mult de 0,1% din detectii fiind false).

Verdictul in cazul celor patru seturi de aplicatii:

Microsoft Security Essentialsgratuit, perfect compatibil cu Windows, silentios, totusi nu sta ce mai bine la nivelul de protectie pe care il ofera.

Norton 360foarte multi utilizatori pot spune ca Norton este sinonim cu protectia antivirus; se situeaza pe al doilea loc dupa Bitdefender in foarte multe topuri din perspectiva capacitatii generale de protectie a sistemului. Este cel mai scump dintre produsele analizate.

ESET NOD32unul dintre cele mai ridicate scoruri in clasamentele de protectie generala; se situeaza pe acelasi loc la detectare/blocare falsa ca si Norton 360; are cele mai multe module de scanare si protectie, practic pentru toate nivelurile sistemului de operare (administrator, utilizator, nivel acces aplicatie, etc).

Bitdefenderpe departe cel mai bun din punctul de vedere al ratei de detectare/blocare falsa de aplicatii; are o interfata foarte bine pusa la punct, fiind foarte configurabil; alaturi de ESET NOD32 are cea mai buna rata de protectie generala in multe topuri; Desi nu este in mod normal cel mai ieftin produs din gama, nenumaratele promotii in care este inclus il fac extrem de atractiv; ingreuneaza oarecum sistemul de operare in momentul in care este activ la maxim.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea