IT

#office #linux #windows #formatare #sisteme de operare #partitii

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Sisteme de operare – ce sa alegi si cum sa le instalezi

Desi cel mai raspandit si mai popular sistem de operare este Windows cu versiunile pe care le are, preturile sunt destul de ridicate: Windows 8 are preturi cuprinse intre 450 lei (licenta OEM - Original Equipment Manufacturer) si 800 lei (licenta GGK - Get Genuine Kit). Preturile pentru Windows 7 sunt chiar mai mari.

In afara de sistemul de operare, suita Office devine indispensabila pentru din ce in ce mai multi utilizatori. Preturile in aceasta zona stau cam asa: un Microsoft Office 365 Home Premium cu subscriptie pe un an are pretul de 450 lei. Asta inseamna ca desi, intr-adevar, suita poate fi instalata pe 5 calculatoare, licenta trebuie platita anual.

Un Microsoft Office Pro 2010 cu licenta Retail (adica poate fi instalat pe oricare un calculator) poate depasi pretul de 2 500 lei.

Dar sa vedem care este situatia in zona Linux. In primul rand trebuie mentionat ca in acest moment toate licentele Linux sunt gratuite. Mai mult, suita Office – fie ca este vorba despre OpenOffice, StarOffice sau LibreOffice – este gratuita. Capabilitatile acestei suite sunt similare celei de la Microsoft, desi interfata nu este atat de spectaculoasa.

Cum se instaleaza

In ce priveste modul de instalare, atat Windows, cat si Linux se instaleaza pe partitii separate, cele mai stabile instalari necesitand formatari noi ale acestor partitii. Odata partitia creata si formatata, modalitatile de instalare ale celor doua tipuri de sisteme de operare sunt relativ simple:

Pasul 1 (atat pentru Windows, cat si pentru Linux): se introduce suportul media pe care se afla kit-ul de instalare. La pornirea calculatorului, Windows va solicita utilizatorului sa apese orice tasta daca doreste rularea aplicatiei de pe CD. Acest lucru a fost implementat odata cu Windows XP si ajuta la reluarea instalarii din punctul in care a ramas dupa repetatele restartari care au loc in timpul instalarii.

Distributiile Linux au o mica interfata care ofera mai multe optiuni, printre care instalarea distributiei, rularea sistemului de operare deja instalat pe HDD sau un test de memorie. Mai toate distro-urile Linux se instaleaza intr-o singura sesiune, fara restart.

Pasul 2 – la Windows: trebuie aleasa partitia pe care se instaleaza sistemul de operare. Daca partitia este goala, se poate sterge, recrea alta si instala sistemul pe ea.

Pasul 2 – la Linux: Se alege instalarea pe primul HDD disponibil. Daca intregul HDD (nu doar o partitie) nu este gol, trebuie deja cunostinte avansate pentru a putea fi create si formatate corect partitiile si pentru a se stabili corect folderul \root.

Pasul 3 – la Windows: trebuie verificate driverele componentelor si trebuie verificata disponibilitatea de update-uri (Start -> Control Panel -> Windows Update). Apoi trebuie instalate aplicatiile, printre care suita Office. In functie de destinatia computerului, aplicatiile se instaleaza separat, de pe CD-uri sau din locatii aflate pe HDD, unde in prealabil au fost descarcate.


Pasul 2 – la Linux: Linux are suita Office preinstalata, iar driverele in general se instaleaza automat odata cu instalarea sistemului. Pentru instalarea celorlalte aplicatii necesare, exista – pentru cazul in care computerul are conexiune la Internet – un centru de management al aplicatiilor, unde acestea pot fi cautate, descarcate si instalate.
Este foarte adevarat ca, desi sunt preferabile pentru ca sunt gratuite, distro-urile Linux se bucura de o mai saraca abordare din partea producatorilor de software – fie ele utilitare sau jocuri – decat Windows. Totusi, odata cu aparitia distributiei Android pentru echipamentele mobile, Linux a inceput sa devina mai atractiv pentru producatorii de software, astfel ca in februarie anul acesta Valve declara ca a inceput sa creeze o varianta de Steam pentru Linux.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea