IT

#smatphone #tableta #ecran #internet #Phableta

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Phableta - fita sau necesitate?

Una dintre tendintele constante ale echipamentelor mobile touch-screen este de a fi marita suprafata ecranului. Producatorii nu au putut ignora oportunitatea oferita de marirea suprafetei ecranului, astfel ca au dezvoltat tableta.

In general, nefiind dotata cu suport nativ GSM, tabletele sunt foarte utile pentru navigarea pe internet, pentru care insa este necesar un hot-spot, astfel incat isi pierd intr-o oarecare masura din mobilitate.

Tabletele dotate cu modul GSM au avantajul posibilitatii utilizarii internetului mobil, dar acest lucru nu inseamna doar necesitatea contractarii a doua abonamente de telefonie mobila, ceea ce nu este convenabil, dar mai trebuie avut in vedere si considerentul ca exista o limita superioara peste care un smartphone nu poate trece din cauza imposibilitatii de a fi utilizat cu o singura mana.

Limita fizica este pe undeva pe la 7 inch. Ce este mai mare de-atat deja trebuie manevrat cu doua maini, iar tinerea la ureche a unui echipament de o asemenea dimensiune nu este doar ridicola, ci si absolut nepractica. De unde inutilitatea dotarii tabletei cu modul GSM nativ.

Totusi, construirea tabletelor are motivatii care depasesc ergonomia produsului: un smartphone touch-screen cu ecran mai mare va fi mai usor de utilizat ca suport pentru citirea documentelor, fontul fiind mare in mod nativ, fara sa fie necesara functia zoom, sau ca gadget pentru vizionarea clipurilor video, dar va oferi si posibilitati mai multe de control, deoarece o suprafata mai mare de atingere inseamna o gama mai variata de combinatii de gesturi, precum si o oportunitate pentru interactiuni mai complexe (cum ar fi vizionarea in sistem dual-screen).

Motiv pentru care, in vederea oferirii unei solutii care sa satisfaca aceste nevoi, producatorii au construit ceea ce utilizatorii au denumit phableta. Ea este un telefon (phone) care se apropie in dimensiuni de o tableta. Cam tot ce se afla in sfera cuprinsa intre 5 inch7 inch ar putea fi considerat phableta.

Crearea unui telefon mobil (si a unei tablete) cu un ecran mai mare are mai multe motivatii, care nu tin doar de placere, de ceea ce specialistii in IT au inceput sa defineasca prin „experienta de utilizator”.

Exista si motive pur tehnice, cum ar fi faptul ca, internetul incepand sa fie transferat din ce in ce mai mult – in special pe echipamentele mobile – in aplicatii, acest lucru aducand o scadere in utilizarea browserelor, a aparut controlul prin gestica.

Problema este insa ca, odata cu utilizarea degetelor pentru gesturi, o parte din contentul de pe ecran este obturat vederii, astfel incat apare o necesitate naturala de marire a suprafetei ecranului pentru integrarea controlului prin gesturi fara riscul de a pierde contactul vizual cu elemente importante ale aplicatii.

Din acest motiv, phablete de genul Note sunt dotate cu stilus.

In plus, un smartphone mai mare permite integrarea mai multor dispozitive in echipament, cum ar fi localizatoare GPS, procesor mai mare (sau chiar al doilea procesor) pentru camera foto, RAM mai mult etc.

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Citeste in articolul de saptamana viitoare cum au evoluat phabletele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea