IT

#cmos #windows #excel # tastele de functii # BIOS #f1 #F12

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: La ce folosesc tastele de functii

Tastele de functii insotesc toate tastaturile de computere, iar unele dintre ele sunt vitale in anumite situatii. Totusi, din cauza ca aproape fiecare utilizator s-a trezit macar odata apasand pe o tasta de functie care i-a facut probleme, cei mai multi evita acum macar sa le priveasca. De fapt, ce fac acestea?

Lor le sunt desemnate anumite functii fie de catre sistemul de operare, fie de catre aplicatia rulata. Probabil cea mai comuna este F1, care aduce in fata extensia de ajutor (Help) sau directioneaza catre pagina de ajutor de pe site-ul oficial al aplicatiei.

Pentru ca de multe ori v-ati intrebat care este functionalitatea acestor taste, am cautat sa intocmesc o lista cat mai completa. Am reusit sa adun urmatoarele informatii:

F1

Aproape toate aplicatiile ii atribuie functia Help. Pentru BIOS (in timpul pornirii computerului), este tasta care opreste actiunea de boot si duce utilizatorul in pagina de setup CMOS. In combinatie cu tasta Windows, va ignora aplicatia deschisa si va deschide Centrul de Suport si Ajutor al sistemului de operare.

F2

In Windows (si in alte sisteme de operare) redenumeste obiectul selectat, fie el fisier sau folder. In Excel activeaza functia de input pe celula selectata. Unele placi de baza atribuie deschiderea paginii de setup CMOS acestei taste. In combinatie cu tasta Ctrl, deschide vizualizarea pentru imprimare a documentelor in aplicatiile de Office, Word, Excel si mesajele din Outlook (similar cu Ctrl + P). Combinatia Alt + Ctrl + F2 deschide fereastra de documente in Word (similar cu Ctrl + O).

F3

Multe aplicatii, inclusiv sistemul de operare Windows, atribuie acestei taste functia de cautare. In MS-DOS sau in Commander-ul de Windows, se va repeta ultima linie scrisa. Pe Mac OS X se va deschide Mission Control. In Excel se deschide dialogul Paste Name. In combinatie cu tasta Shift, in Word textul se va schimba din lower case (litere mici) in all CAPS (litere mari) sau in First Caps (prima litera a fiecaruia dintre cuvintele selectate va fi transformata in litera mare). In combinatie cu tasta Windows se va deschide fereastra de cautare avansata in Outlook.

F4

In Windows Explorer si in Internet Explorer, tasta F4 selecteaza campul de adresa. In combinatie cu tasta Alt se inchide aplicatia selectata. In combinatie cu tasta Ctrl se inchide doar fereastra activa din cadrul aplicatiei selectate (similar cu Ctrl + W).

F5

In orice browser, tasta F5 este atribuita functiei refresh. In Word si Excel deschide fereastra de dialog Go to (pentru Word fereastra este completata de functiile Find si Replace). In PowerPoint prezentarea intra in modul Slide Show.

F6

In Internet Explorer, Mozilla Firefox, si in alte cateva browsere se selecteaza (si se muta si cursorul in) campul de adresa. In Word, combinatia Ctrl + Shift + F6 aduce in fata un alt document deschis.

F7

Porneste functia de corectare (spell check) a documentelor in Word, Excel, Outlook si alte programe care permit aceasta functie. Mozilla Firefox desemneaza acestei taste modul de navigare Caret. Shift + F7 permite cautarea in Thesaurus (dictionar de sinonime) a cuvantului selectat.

F8

Functia atribuita de Windows acestei taste este aceea de a deschide, atunci cand este apasata la inceputul sesiunii de boot, dialogul pentru alegerea modului de pornire preferat (Normal, Safe Mode etc.).

F9

In sistemele de operare Mac OS sunt aratate pe desktop toate ferestrele deschise la acel moment. Mac OS X a atribuit acestei taste utilizata in combinatie cu tasta Fn (Function, prezenta in special pe laptopurile fara NumPad) functia de deschidere a aplicatiei Mission Control.

F10

In Windows se activeaza bara de meniu a oricarei aplicatii selectate, in care apoi se poate naviga cu sagetile. In timpul sesiunii de boot, duce in CMOS setup. In sistemele de operare Mac OS, arata toate ferestrele deschise ale programului activ. In combinatie cu tasta Shift deschide meniul contextual, echivalent click-ului dreapta.

F11

Toate browserele au atribuit acestei taste functia full-screen. In sistemele de operare Mac OS, ascunde toate ferestrele si arata desktopul.

F12

In Word, Excel si Outlook (pe mesajele deschise separat) deschide fereastra de dialog pentru salvarea documentului (Save As). In Firefox se deschide FireBug. In sistemele de operare Mac OS, tasta F12 arata sau ascunde Dashboard-ul. In Microsoft Word, in combinatie cu tasta Shift, documentul se va salva direct (echivalentul combinatiei Ctrl + S). Ctrl + Shift + F12 imprima documentul deschis in Microsoft Word (similar cu Ctrl + F2 si cu Ctrl + P).

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea