IT

#windows # Windows 1.0 #Windows 2.0 #Windows 3.0 # Windows ’95 #Windows ’98

Expertul Acasa.ro, Ovidiu Leonte: Istoria Windows

In 1985, in luna noiembrie, aparea prima versiune a sistemului de operare Windows 1.0, un proiect inceput cu mai bine de 4 ani inainte si denumit Interface Manager Manager. Compania care a elaborat sistemul era Microsoft, infiintata in 1975. Popularitatea sistemului de operare Windows 1.0 a fost extrem de scazuta. Abia versiunea lansata doi ani mai tarziu, Windows 2.0 a reusit sa penetreze piata si sa castige o oarecare notorietate. Descopera in continuare istoria Windows.

Aplicatiile Windows 1.0 incluse erau: Calculator, Calendar, Cardfile (un manager de activitati), Clipboard viewer (aplicatie unde puteau fi stocate informatii – in principal text – pentru a fi utilizate ulterior), Clock (Ceas), Control Panel, Notepad, Paint, Reversi (un joc asemanator cu Damen sah), Terminal si Write (versiune incipienta a aplicatiei WordPad, existenta inca pe toate versiunile de Windows). Aceasta versiune de Windows avea particularitatea ca ferestrele deschise nu se suprapuneau. Ele aratau mai mult sau mai putin precum tab-urile de browser. Popularitatea sistemului de operare Windows 1.0 a fost extrem de scazuta.

Abia versiunea lansata doi ani mai tarziu, Windows 2.0 a reusit sa penetreze piata si sa castige o oarecare notorietate. Aceasta rezolvase problema cu ferestrele suprapuse, insa tehnologia utilizata pentru acest lucru i-a atras din partea Apple Computer un proces de incalcare de brevet. Aceasta a fost versiunea de sistem de operare care a introdus anumite scurtaturi pe taste.

Arhitectura 9x

Succesul Windows a venit insa odata cu lansarea, in 1990, a versiunii Windows 3.0, care a fost vanduta in 2 milioane de exemplare. Beneficia de un nou aspect, mult imbunatatit si de o gama mai variata de aplicatii. De la aceasta versiune la versiunea Windows ’95, lansata in august 1995, au fost lansate o serie de versiuni intermediare, care insa nu aduceau nou decat imbunatatiri ale aspectului interfetei grafice. Windows ‘95 a deschis o noua era, care avea sa revolutioneze aproape an de an sistemele de operare. Principalele imbunatatiri aduse au fost suportul pentru plug-and-play, aplicatii pe 32 biti si, pe langa stabilitatea mult crescuta a sistemului, acesta mai oferea si suport pentru fisiere cu nume ce puteau avea pana la 255 de caractere. Acest lucru a fost o adevarata piatra de hotar, avand in vedere ca pana atunci fisierele nu puteau avea mai mult de 8 caractere in denumirea lor. Aceasta a fost versiunea in care Microsoft a introdus mult disputatul buton Start, alaturi de taskbar si Windows Explorer.

Urmatoarea versiune, cea care a ajuns pentru prima oara preinstalata pe computere in Romania, a fost Windows ’98, lansata in iunie a anului 1998. Noutatea era suportul pentru dispozitive cu interfata USB, libraria de drivere, configurare multi-monitor, hibernare si Internet Explorer. Windows ‘98 SE a fost lansata in 1999 si aducea in plus Windows Media Player, versiunea 6.

Anul urmator a adus cele doua versiuni de Windows: 2000 si Millenium. Prima era bazata pe familia NT, lansata in 1993. Aceste doua versiuni de sistem de operare ofereau, pe langa o perioada mai scurta de pornire, cele doua caracteristici de securitate, System File Protection si System Restore. Totusi, poate ca cea mai mare imbunatatire a fost includerea setului de instrumente pentru retele. Totusi, Windows Millenium a fost, pe departe, cel mai criticat sistem de operare de la Microsoft si unul dintre cele mai dezastruoase produse software din toate timpurile din pricina instabilitatii sale.

Citeste lunea viitoare despre Windows NT 3.1 si afla cine sunt oamenii din spatele sistemului de operare.

 

Ovidiu Leonte

itpc.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ovidiu Leonte

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea