Sanatate

#usturoi #hipertensiune #cozi de cirese #Expertul Acasa.ro dr. Ruxandra Constantina #remedii hipertensiune

Expertul Acasa.ro, dr Ruxandra Constantina: Remedii in caz de hipertensiune arteriala

Hipertensiunea arteriala reprezinta cresterea valorilor tensiunii arteriale la adult peste 140/90 mm Hg. Incidenta acestei afectiuni, ca de altfel a bolilor cardiovasculare, a inregistrat o crestere progresiva in Romania, reprezentand principala cauza de mortalitate. In afara de schimbarea stilului de viata si administrarea tratamentului specific, persoanele care au hipertensiune arteriala pot apela si la remediile naturiste, dar doar dupa consultul unui specialist.

Care sunt factorii care favorizeaza aparitia hipertensiunii

Una dintre cauzele cel mai des incriminate pentru aparitia hipertensiunii arteriale (HTA) o reprezinta un stil de viata nesanatos, cu un consum excesiv de alimente hipercalorice, bogate in grasimi saturate, proteine animale, glucide concentrate, dar saraca in principii nutritive.

De asemenea, incriminate sunt si consumul crescut de bauturi dulci din comert (si bauturile zise “light” sunt absolut daunatoare sanatatii), de bauturi energizante, de alcool, de sare, obiceiurile nocive (tutun, alcool in exces, droguri), lipsa miscarii, stresul cotidian, suprasolicitarile fizice si psihice.

Un alt factor favorizant este incidenta mare a obezitatii, dislipidemiilor si diabetului zaharat.

Este foarte important ca medicul specialist sa stabileasca cauza (primara sau secundara) care a declansat cresterea tensiunii arteriale si sa instituie tratamentul corespunzator.

Cum poate fi prevenita hipertensiunea arteriala

Pentru stabilizarea valorilor tensiunii arteriale si prevenirea complicatiilor HTA este important sa adoptam un stil de viata sanatos care include:

  • o alimentatie cu consum redus de alimente grase, sarate, afumate, cu continut crescut de zaharuri, de sare;
  • reducerea consumului de cafea, bauturi energizante, alcool (inlocuiti-le cu ceai);
  • consum crescut de legume, verdeturi, fructe proaspete (consum zilnic de alimente bogate in potasiu, in calciu, doua minerale ce ajuta la scaderea tensiunii arteriale), fructe uscate, rosii, cartofi, banane, fasole, mazare, nuci, cereale integrale, seminte de in, de susan, nuci, branza tofu);
  • consum de alimente ce contin omega 3: pestele gras (somon, hering, macrou), fructe oleaginoase, seminte;
  • atentie la alegerea apei minerale (plate sau carbogazoase), care ar trebui sa contina sub 23 mg sodiu/l. 
  • activitate fizica regulata, de intensitate moderata. Faceti zilnic miscare (mers pe jos in ritm alert ), exercitii cardio de doua-trei ori/saptamana. Indicate sunt si inotul si ciclismul;
  • respectati orele de odihna;
  • evitati starile conflictuale, tensionate;
  • practicati exercitii de respiratie si relaxare (qigong, pilates, yoga).

Remedii care regleaza nivelul tensiunii arteriale

Exista foarte multe remedii naturiste care ajuta la stabilizarea si normalizarea valorilor tensiunii arteriale.

In cazul unei HTA usoare sau in cazul in care tensiunea arteriala crescuta este cauzata de stari de suprasolicitare psihica, stres sau aparitia menopauzei poate fi incercata o terapie cu plante care ajuta la inlaturarea efectelor negative ale stresului asupra organismului, reduc anxietatea, confera o echilibrare hormonala etc.

In cazurile moderate de HTA, tratamentul cu plante poate fi administrat in paralel cu medicatia alopata, ceea ce permite o mai buna si mai rapida stabilizare a valorilor tensiunii arteriale si diminuarea simptomatologiei, reducerea factorilor de risc si prevenirea complicatiilor.

Se recomanda plante care:

  • au efect diuretic, deci ajuta la eliminarea apei in exces din tesuturi fara a provoca dezechilibrele minerale (contin vitamine si minerale ), in acelasi timp favorizeaza eliminarea cristalelor de colesterol, au efect vasodilatator si de fluidificare a sangelui: matase de porumb, coada-calului, cozi de cirese, frunze de mesteacan, traista-ciobanului, sulfina, rizomi de pir;
  • au efect de stabilizare a valorilor tensiunii arteriale, efect tonic cardiac, de normalizare a valorilor colesterolului sanguin: vascul (numai cel de pe mesteacan, brad, frasin, mar, par, prun, cires) are actiune de stabilizare a TA, vasodilatatoare coronariana si perifericam, are si efecte antitumorale, talpa-gastei (este deosebit de utila in HTA asociata cu stres, nervozitate, tulburarile functionale ale menopauzei); paducelul (actiune antihipertensiva, vasodilatatoare coronariana, cardiotonica, sedativa, deosebit de util in afectiuni cardiovasculare care apar pe fond nervos), frunzele de maslin (reduc tensiunea arteriala, scad colesterolul rau – LDL – si colesterolul total, cresc colesterolul bun – HDL, au efecte antioxidante si deci previn ateroscleroza);
  • scad valorilor crescute ale colesterolului si trigliceridelor sanguine.

Din grupul plantelor tonic-amare, se recomanda anghinarea, rostopasca si papadia.

Un alt remediu eficient este si usturoiul: are efect hipotensor, hipocolesterolemiant, vasodilatator, anticoagulant.

De ajutor pot fi plantele cu efecte antistres, antidepresive, anxiolitice, de restabilire a echilibrului psihoemotional: lavanda, sunatoarea si roinita.

Uleiul de catina este util in caz de HTA, la fel si coenzima Q10, care normalizeaza tensiunea arteriala (TA), ajuta la scaderea colesterolului rau si cresterea celui bun, fluidifica sangele si dilata vasele sanguine si au si efecte antioxidante puternice.

Suplimentele ce contin omega-3 din ulei de peste sunt si ele utile, ajuta la normalizarea valorilor colesterolului si fluidificarea sangelui.

Ceaiul verde scade tensiunea arteriala, ajuta la normalizarea concentratiilor sanguine ale colesterolului, are si actiune diuretica si fludificatoare sanguina.

Tratamentul naturist instituit pentru pentru afectiunile cardiovasculare trebuie recomandat doar de catre un medic apifitoterapeut.

Remediile pentru normalizarea tensiunii, administrate celor care iau deja un tratament alopat trebuie introduse treptat, pornind de la doze mici, marite progresiv, pana la atingerea efectului dorit.

In paralel, se poate incerca si micsorarea dozei de medicament alopat, continuandu-se schema de tratament combinat.
 

Dr Ruxandra Constantina

medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie

Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro

Telefon: 0219232

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea